Τι σημαίνει ότι το κρασί μας έχει άρωμα σύκου;

Τι σημαίνει ότι το κρασί μας έχει άρωμα σύκου;

Τα σύκα λέγεται ότι είναι από τους πρώτους καρπούς που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο.

Αν και στους πιο βόρειους λαούς, δεν είναι και τόσο διάσημα, στη Μεσόγειο τα σύκα κάνουν θραύση και αποτελούν το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, ενώ οι πραγματικοί λάτρεις τους, τα καταναλώνουν όλη τη χρονιά στην αποξηραμένη τους μορφή.

Αναπτύσσονται σε δέντρα ή θάμνους και είναι αγαπημένα για την απαλή, σιροπιαστή γεύση των καρπών και την υφή τους.

Αν και συχνά απολαμβάνονται φρέσκα, τα σύκα αποξηραίνονται εύκολα σε μια πιο μαστιχωτή, πιο γλυκιά μορφή – καθώς τα σάκχαρα συγκεντρώνονται αφού μειωθεί η περιεκτικότητα σε νερό.

Είναι σε αυτή τη μορφή που χαρακτηρίζονται στο λεξικό κρασιού, μαζί με άλλα αποξηραμένα φρούτα όπως χουρμάδες, δαμάσκηνα και σταφίδες.

Λόγω του γήινου και πλούσια γλυκού προφίλ γεύσης τους, οι νότες αποξηραμένες σύκων βρίσκονται κυρίως σε γεμάτα ερυθρά κρασιά, σε Tawny Ports και άλλα ενισχυμένα κρασιά όπως πχ. σε Pedro Ximénez sherries και ώριμες Madeiras.

Το σύκο όμως αναγνωρίζεται επίσης και ως πιθανός πρόδρομος για κρασί που οξειδώνεται. Στα κόκκινα κρασιά, τα προειδοποιητικά σημάδια έρχονται με αρώματα δαμάσκηνου, σύκου και άλλων αποξηραμένων φρούτων – αυτά είναι θετικά επιδιωκόμενα σε συγκεκριμένους τύπους κρασιών όπως το Amarone ή το Port, αλλά θα ήταν μια πιθανή ένδειξη σε ένα νεαρό ερυθρό ξηρό ότι το κρασί δεν θα εξελιχθεί όπως πρέπει. ”

Ορισμένα στυλ ξηρών ερυθρών κρασιών – όπως τα κόκκινα Douro και ορισμένα Languedoc – έχουν επίσης φυσικά αρώματα αποξηραμένων φρούτων όταν είναι νεαρά.

 

Share this post