Τι συμβαίνει όταν πίνετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε βράδυ;

Τι συμβαίνει όταν πίνετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε βράδυ;

Το αλκοόλ είναι o συνήθης ύποπτος της διατροφής μας. Η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ξέρετε τι μπορείτε να κερδίσετε αν πίνετε ένα ποτηράκι κρασί κάθε βράδυ;

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ben Gurion του Negev στο Ισραήλ ήθελαν να εξετάσουν πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι για μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων - εκείνων με καλά ελεγχόμενο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και οι οποίοι είχαν χαμηλό κίνδυνο κατάχρησης αλκοόλ - να πίνουν μετριοπαθώς. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι πιο πιθανό από το γενικό πληθυσμό να αναπτύξουν καρδιαγγειακά νοσήματα και να έχουν χαμηλότερα επίπεδα καρδιαγγειακής HDL χοληστερόλης, σημειώνουν οι συντάκτες.

Οι ερευνητές επέλεξαν 224 άτομα που ταιριάζουν σε αυτό το προφίλ, και που δεν έπιναν κρασί μέχρι σήμερα και κατόπιν τους ανέθεσε να αρχίσουν να πίνουν στο δείπνο ή μεταλλικό νερό ή ξηρό λευκό ή ξηρό κόκκινο κρασί. Αυτοί που έπιναν κρασί έπιναν μόνο ένα ποτηράκι μαζί με το φαγητό.  Υπό την καθοδήγηση των διαιτολόγων, ακολούθησαν επίσης μια μεσογειακή διατροφή χωρίς περιορισμούς θερμίδων - και τη διατήρησαν για δύο χρόνια.

Διακεκομμένα, έλαβαν ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε παρακολούθηση, συμπεριλαμβανομένων εξετάσεων  αίματος κατά την έναρξη της μελέτης, σε έξι μήνες και στους 24 μήνες, έτσι ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να εξετάσουν βιοδείκτες γλυκαιμικού ελέγχου, λιπιδίων και ηπατικής λειτουργίας.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι καταναλωτές κόκκινου κρασιού είχαν αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης HDL και είχαν περισσότερο ωφέλιμη αναλογία χοληστερόλης σε σύγκριση με την ομάδα που έπιναν νερό. Ήταν επίσης η μόνη ομάδα που αντιμετώπισε σημαντική πτώση των συνιστωσών του μεταβολικού συνδρόμου. Οι άνθρωποι που έπιναν κόκκινο ή λευκό κρασί ανέφεραν επίσης καλύτερη ποιότητα ύπνου από την ομάδα που έπινε νερό και οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις σε καμία ομάδα.

"Αυτό είναι που λέω εδώ και χρόνια στους ανθρώπους, λόγω των ερευνών που κάνω ", λέει ο Δρ. James O'Keefe, επικεφαλής της προληπτικής καρδιολογίας στο Ινστιτούτο καρδιάς Mid America Heart στο Kansas City του Saint Luke, είναι ότι οι ασθενείς μου που πίνουν κόκκινο κρασί με μέτρο έχουν καλύτερη υγεία.

Ο dr O'Keefe δεν εκπλήσσεται από τα δεδομένα της έρευνας που αποδεικνύουν ότι η ομάδα που πίνει  κόκκινο κρασί πήγε καλύτερα από την ομάδα που έπινε λευκό. (Το κόκκινο κρασί έχει  επίπεδα ρεσβερατρόλης 13 φορές υψηλότερα από το λευκό κρασί σύμφωνα με τη μελέτη). Το  κόκκινο κρασί περιέχει επίσης πολλά μοναδικά αντιοξειδωτικά που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλα ποτά", λέει ο O'Keefe. Και ο συνδυασμός κόκκινου κρασιού με φαγητό είναι ευεργετικός, όπως αποδεικνύει η μελέτη.

"Εάν πίνετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί  κάθε βράδυ, το μέγιστο σακχάρου στο αίμα σας, αν το μετρήσατε μια ώρα αργότερα, θα είναι  περίπου 30% χαμηλότερο από ό, τι αν δεν πίνατε το κρασί", λέει ο O'Keefe.  Το κρασί κάνει το σώμα μας ικανότερο να αποθηκεύει τη ζάχαρη και να χωνεύει τις θερμίδες που καταναλώνει.

Βέβαια όλα τα παραπάνω ισχύουν για τους μετριοπαθείς πότες. Αυτοί που πίνουν υπερβολικά, το μόνο που θα κερδίσουν για την υγεία τους είναι καταστροφικά αποτελέσματα.

Το καλύτερο είναι να πίνουμε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας, είτε αυτό είναι το μεσημεριανό ή το βραδυνό.

Share this post