Τι θα σημαίνει το Brexit για τους φίλους του κρασιού?

Τι θα σημαίνει το Brexit για τους φίλους του κρασιού?

Brexit

Οι τιμές των εκλεκτών οίνων θα σημειώσουν άνοδο –σύμφωνα με κορυφαίο έμπορο κρασιών -εάν οι ψηφοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο σε λίγες μέρες, οδηγήσει στην έξοδο από την Ευρώπη.

Ο Gary Boom, διευθύνων σύμβουλος της BI, δήλωσε πως ήταν επιφυλακτικοί στο να κάνουν τολμηρές προβλέψεις δεδομένου του άνευ προηγουμένου χαρακτήρα της ψηφοφορίας. και συμπλήρωσε «Μπορούμε να δούμε ότι η αβεβαιότητα θα οδηγήσει σε μια περαιτέρω μεταβλητότητα-που είναι σε γενικές γραμμές ανεπιθύμητη για οποιαδήποτε αγορά.

Η στερλίνα έχει εξασθενήσει (έναντι του ευρώ) στην πορεία για την ψηφοφορία και φαίνεται πιθανόν να συνεχίσει να εξασθενεί. Αυτό θα αυξήσει τις τιμές σε όλους τους τομείς καθώς το κόστος της αντικάτάστασης των αποθεμάτων θα ανεβεί κατακόρυφα.
Πάντως η εικόνα για μια διεθνή εταιρία σαν την ΒΙ είναι περίπλοκη καθώς η πτώση της στερλίνας έχει ενισχύσει την οικονομική δύναμη για τις αγορές εκτός-UK» λέει ο Boom.
Στην ουσία είναι πιο φθηνά για τους πελάτες από Ασία, Αμερική και Ευρώπη να αγοράσουν από το‘UK παρά από οπουδήποτε αλλού. Εάν παραμείνουμε στην Ευρώπη θα αναμέναμε μια αντιστροφή-καθώς θα δυνάμωνε το νόμισμα.’
‘Αντίθετα, με το Brexit θα επέλθει μια αύξηση των τιμών για την αντικατάσταση του στοκ. Η έξοδος θα επιφέρει ένα αρνητικό μακροοικονομικό σοκ που δεν θα ευνοήσει τόσο την τοπική όσο και την περιφερειακή οικονομική δραστηριότητα.
 Anson: Το Brexit και το Bordeaux en primeur
Ο Mike Laing, διευθύνων σύμβουλος της Armit, λέει πως η αβεβαιότητα του Brexit δεν βοήθησε την καμπάνια του 2015 Bordeaux en primeur και πρόσθεσε πως είναι βέβαιος πως πολλοί πελάτες ευχαρίστως θα ρισκάρουν να περιμένουν  να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα πριν προβούν σε εμπορικές δεσμεύσεις.
Ωστόσο ο  Boom δηλώνει ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι οι πελάτες της BI’ σκοπεύουν να περιμένουν για τις αγορές τους μετά τις 23 Ιουνίου.
Οι έμποροι δεν μοιάζουν να φοβούνται ιδιαιτέρως τους εμπορικούς φραγμούς στην περίπτωση του Brexit, με τον Boom να υποστηρίζει ότι θα ήταν απίθανο οι οινοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης να ανεβάσουν ταρίφες στα τιμολόγια.
Ο Will Hargrove, επικεφαλής  των Corney & Barrow, λέει πως δεν έχει βραχυπρόσθεσμους φόβους « τα πράγματα θα συνεχίσουν ως έχουν-δεν μπορεί να αλλάξουν εν μία νυκτί. Μακροπρόθεσμα θα δούμε.
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να είναι μια πολύ δυνατή αγορά για όλους σχεδόν τους οινοπαραγωγούς της Ευρώπης».
Ο Laing είπε «Μπορούμε μόνο να ελπίσουμε ότι όλοι θα επιθυμούν τα λιγότερα δυνατόν προβλήματα, με δεδομένη την αμοιβαία σημασία του εμπορίου-αλλά δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς κι αυτό προσθέτει οπωσδήποτε μεγάλη αβεβαιότητα»
πηγή: Decanter.com

Share this post