Επιστήμονες απέδειξαν ότι το αλκοόλ μας κάνει ευτυχισμένους

Επιστήμονες απέδειξαν ότι το αλκοόλ μας κάνει ευτυχισμένους

Άγγλοι επιστήμονες ολοκλήρωσαν μια μελέτη που αποδεικνύει αυτό που οι περισσότεροι ήδη γνωρίζαμε από πάντα-πως το αλκοόλ μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα της ευτυχίας μας.
alcohol
Ερευνητές από το University of Kent χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή (app) που ονομάζεται  Mappiness και είναι δημιούργημα του London School of Economics, ώστε να μετρήσουν την ευτυχία  31,000 χρηστών, διάφορες ώρες της μέρας με βαθμούς σε μια κλίμακα από το 1 ως το 100. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε για να κατανοήσουμε καλύτερα την ευημερία των ανθρώπων ζητώντας τους να αναφέρουν με ποιόν είναι και τι ακριβώς κάνουν όταν μετρούν την ευτυχία.
Πάνω από 2.000.000 απαντήσεις καταγράφηκαν μέσα σε 3 χρόνια και αναλύθηκαν από τους οι ερευνητές -που είναι πλέον σε θέση να επιβεβαιώσουν πως όταν οι χρήστες έπιναν, το επίπεδο ευτυχίας τους αυξανόταν κατά 10,79 μονάδες όπως αναφέρθηκε και στην Washington Post.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να γινόταν παράλληλα με άλλες δραστηριότητες-όπως κάνοντας παρέα με φίλους-οι ερευνητές απομόνωσαν τους εξωτερικούς παράγοντες ώστε να αποδώσουν  μια αύξηση κατά 4 μονάδες αποκλειστικά στην κατανάλωση αλκοόλ.
“Υπάρχουν σχετικά μικρές διαφορές στην αίσθηση ευτυχίας που δίνει το αλκοόλ ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας ,σε καθημερινές ή Σ/Κ ή μεταξύ διαφορετικών χαρακτήρων, ”λέει η μελέτη.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το αλκοόλ είχε την μεγαλύτερη επίδραση στην ανθρώπινη ευτυχία όταν καταναλώνεται στην διάρκεια σχετικά δυσάρεστων  καταστάσεων όπως αναγκαστικά ταξίδια, μετακινήσεις ή βαρετές αναμονές. Επιδρά θετικά ακόμα και στις ήδη πολύ ευχάριστες δραστηριότητες-όπως  η κοινωνικοποίηση και το σεξ.
Με άλλα λόγια το αλκοόλ γλυκαίνει τον πόνο στις δυσάρεστες καταστάσεις και κάνει τις ευχάριστες καταστάσεις ακόμα πιο απολαυστικές.
Καθώς η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να γίνει επιβλαβής για τον οργανισμό μας, η έρευνα τόνισε τα οφέλη της μέτριας και κοινωνικής κατανάλωσης του, στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ενώ το αλκοόλ  ανέβαζε την ευτυχία των χρηστών για σύντομα χρονικά διαστήματα, δεν τους έκανε πιο χαρούμενους σε μακροχρόνιες περιόδους κατανάλωσης.

Share this post