Αγιορείτικο Άβατον 2003 Tsantali

Αγιορείτικο Άβατον 2003 Tsantali

Review of:
Version:
2003
Price:
35

Reviewed by:
Rating:
18+
On 4 Σεπτεμβρίου, 2015
Last modified:30 Δεκεμβρίου, 2015

Summary:

Abaton

Περιοχή: Χαλκιδική, Π.Γ.Ε. Άγιο Όρος

Ποικιλία: Λημνιό, Cabernet Sauvignon

Η δοκιμή του Αγιορείτικου Άβατον 2003 κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης μας στον αγιορείτικο αμπελώνα της οικογένεις Τσάνταλη, έμελλε απλά να επιβεβαιώσει γι ακόμα μια φορά την εξαιρετική ποιότητα αυτού του κρασιού που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ¨μεγάλα” ελληνικά ερυθρά κρασιά.

Τα σταφύλια προέρχονται από τον αγιορείτικο αμπελώνα στο Μετόχι Χρωμίτσας με το μοναδικό μικροκλίμα και οινοποιούνται στο αναπαλαιωμένο από την εταιρία οινοποιείο στο Μετόχι Χρωμίτσας. Ανοιχτές δρύινες δεξαμενές παίζουν το ρόλο που σύμφωνα με την Αγιορείτικη παράδοση, έπαιζαν παλιά οι “παραβούτες». Ο μούστος μαζί με τα στέμφυλα βράζουν σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα και το ξύλο της δεξαμενής.

Abaton1

Το Αγιορείτικο Άβατον είναι ένας οίνος μακρόχρονης παλαίωσης (vin de garde), που ωριμάζει σε βαρέλια γαλλικής δρυός 300λίτρων.

Βαθύ γκρενά χρώμα, η υπέροχη μύτη του εκπέμπει μεθυστικά αρώματα φρούτων του δάσους, μύρτιλου, cassis, κράνου αλλά και αρώματα κέδρου, μπίτερ σοκολάτας και νότες αποξηραμένων βοτάνων και μπαχαρικών  Στο στόμα φίνο και πολύπλοκο. Οι ώριμες-πουδράτες τανίνες του απλώνονται αρμονικά, αγκαλιάζοντας το πολύτιμο φορτίο ζουμερών φρούτων το οποίο είναι συγκεντρωμένο και πικάντικο. Η υποστηρικτική οξύτητα ευπρόσδεκτα δροσιστική ενώ ο 14, 5% αλκοολικός βαθμός, όχι μόνο δεν είναι υπερβολικός, αλλά ενσωματωμένος με άριστο τρόπο προσφέρει μια έξτρα αίσθηση γλυκύτητας στον ήδη εκστασιασμένο ουρανίσκο. Η επίμονα μακρυά επίγευση συμπληρώνει την εικόνα του premium αυτού κρασιού. Ένα εξαιρετικό προιόν από τον αγιορείτικο αμπελώνα που μεταφέρει την αγνότητα και διαφορετικότητα του ξεχωριστού αυτού terroir. Ιδανικός σύντροφος δίπλα σε πιάτα με εκλεκτό κυνήγι και μαγειρεμένα κρέατα με πλούσιες σάλτσες.

Τιμή: 35€

Βαθμολογία: 92/100

Abaton2

Share this post