Αδυτον 2016 – Οινοποιείο Μελμάρ

Αδυτον 2016 – Οινοποιείο Μελμάρ

Review of:
Version:
2016
Price:
7.90

Reviewed by:
Rating:
17,5+
On 30 Μαρτίου, 2018
Last modified:30 Μαρτίου, 2018

Summary:

Περιοχή: Δάφνες Σαμοθράκης, Π.Γ.Ε. Θράκη

Ποικιλία: Μαυρούδι 100%

Τα περισσότερα ροζέ κρασιά που παράγονται έχουν έναν γοητευτικό χαρακτήρα φρέσκων φρούτων, είναι τραγανά και διασκεδαστικά στο στόμα και τις περισσότερες επίσης φορές, καταναλώνονται ευχάριστα ως απεριτίφ, χωρίς το φαγητό να αποτελεί απαραίτητη συνοδεία.

Τα τελευταία χρόνια όμως αρκετοί παραγωγοί, υποκεινούμενοι από την ιδέα δημιουργίας ροζέ κρασιών που μπορούν να συνοδέψουν ένα γεύμα, άρχισαν να πειραματίζονται με διαφορετικές τεχνικές και μεθόδους παραγωγής ροζέ κρασιών.

Βέβαια αυτό  δεν σημαίνει απλά το να παλαιώσουμε ένα ροζέ σε βαρέλι, γιατί αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα ένα ροζέ κρασί που είναι εκτός ισορροπίας, με τη βελανιδιά να υπερισχύει της χαρακτηριστικής φρουτένιας γοητείας του ροζέ.

Η χρήση των παλαιών βαρέλιών, foudres, ή καινούργιων ουδέτερων δρύινων βαρελιών, όπως είναι τα Stockinger, μπορεί να οδηγήσει σε μια οινοποίηση στην οποία η συμμετοχή της βελανιδιάς είναι ελάχιστα εμφανής. Σ’ αυτό το στυλ ροζέ κρασιού επιτυγχάνεται μια ευρύτερη αίσθηση στο στόμα και μια πιο στρογγυλεμένη υφή χωρίς να μειώνεται η γεύση των φρέσκων φρούτων, η οξύτητα και η κομψότητα των κρασιών.

Το ροζέ Mourvedre από το Bandol έχει μια καθιερωμένη παράδοση παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια και φημίζεται για πιο δομημένα στυλ ροζέ αλλά η δρυς είναι σπάνια αισθητή, εκτός από το ότι συμβάλλει σε μια ήπια κρεμώδη υφή και στη δομή. Ο Eric de Saint Victor από το Chateau de Pibarnon λέει ότι θα φάει το καπέλο του, αν μπορέσουμε να εντοπίσουμε τη χρήση των βαρελιών Stockinger, στο ροζέ κρασί του.

Η οινοποιός Νάντια Barnard επέλεξε να χρησιμοποιήσει το ξύλο, εν μέρει διότι: «Το Mourvedre μπορεί να είναι λίγο αναγωγικό και γι’ αυτό το γεγονός ότι ζυμώνεται σε παλιά γαλλικά ξύλινα βαρέλια του επιτρέπει να γίνεται μια αργή εισροή οξυγόνου κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, η οποία λειτουργεί καλά με το συγκεκριμένο κρασί». Το δοκίμασα ενώ ήταν μόλις έξι μηνών παλαιωμένο. Η δρυς ήταν ελάχιστα εμφανής, εκτός από το γεγονός ότι πρόσφερε μια σταθερή δομή πίσω από την έντονη γεύση φραγκοστάφυλου.

Στην Προβηγκία, μερικά από τα πιο γνωστά ροζε, με εμφανή τη βελανιδιά, προέρχονται από το Château d’Esclans. Από το 2006, ο οινοποιός Patrick Léon έχει κάνει μια σειρά από ροζέ με βάση το Grenache. Επικεντρώνεται στον καρπό και στη δομή του κρασιού βάσης και χρησιμοποιεί παλιά αμπέλια, με χαμηλές αποδόσεις, φτιάχνοντας ένα από τα ακριβότερα -ήσυχα- ροζέ παραγωγής στον κόσμο: το Garrus, με λιανική τιμή πώλησης 90€/φιάλη). Τα 80χρονια αμπέλια του μεγαλώνουν σε μεγάλο υψόμετρο.

Από το Rock Angels που έχει μερική παλαίωση για έξι μήνες σε δρύινα γαλλικά, μέχρι το Les Clans και το Garrus, υπόκεινται σε ζύμωση σε ένα συνδυασμό demimuids 600L καινούργιων και δεύτερης χρήσης, και τα δυο συνεχίζουν με 10 μήνες παλαίωση σε βαρέλι με οινολάσπες, οι οποίες αναδεύονται δύο φορές την εβδομάδα.

Τα ροζέ του Μπορντό και της Βουργουνδίας έχουν κλασσικά παραδείγματα ροζέ σε βαρέλι. Ο Jean-Christophe Mau του Château Brown στο Μπορντό έκανε το πρώτο του ροζέ σε βαρέλι το 2012 για να δείξει ότι θα μπορούσε να φτιάξει ένα premium ροζέ που θα είχε περίπλοκη δομή αλλά θα ήταν και food-friendly. Το κρασί αυτό οινοποιείται σε νέα βαρέλια ενός έτους, με ελαφρύ κάψιμο. Ο οινοποιός προτιμά να πετύχει μια ομαλή, στρογγυλή αίσθηση στο στόμα και όχι να αποβάλλει τελείως τη βελανιδιά, τονίζοντας παράληλλα την φρέσκια και ζωντανή γεύση του σταφυλιού Cabernet.

Το νέο Οινοποιείο Μελμάρ που βρίσκεται στο νησί της Σαμοθράκης,  κυκλοφόρησε ένα ροζέ κρασί με το όνομα Άδυτον που ζύμωσε και ωρίμασε σε δρύινα βαρέλια για 6 περίπου μήνες. Το κρασί που προέκυψε είναι ένα πρωτότυπο, για τα ελληνικά δεδομένα, στυλ ροζέ, σοβαρό και αρκετά ώριμο με εμφανή όμως την επίδραση του ξύλου. Έχει απαλό κόκκινο φρούτο, βερίκοκο, ροδάκινο, άνθη ακακίας και κυδώνι τα οποιά όμως πασχίζουν να επικρατήσουν μέσα από τα κυρίαρχα αρώματα και γεύσεις βουτύρου για τα οποία είναι υπεύθυνο το βαρέλι. Φλούδα πορτοκαλιού και ένας υπαινιγμός μπαχαρικών μόλις μετα βιας γίνονται αντιληπτά. Το κρασί διαθέτει πολύ καλή δομή αλλά η υπερβολική αίσθηση του βαρελιού θα δίχαζε οινοκριτικούς που θα μπορούσανε να το χαρακτηρίσουνε ως faulty.

Σίγουρα δεν είναι ένα κρασί που θα διάλεγε ένας καταναλωτής που ψάχνει ένα απλό, δροσιστικό ροζέ. Είναι ένα ιντριγκαδόρικο ροζέ που μπορεί να συνδυαστεί ικανοποιητικά με μια αρκετά μεγάλη γκάμα φαγητών όπως γαρίδες με σαφράν, παέλια, ψητό κοτόπουλο με μπερ μπλαν, ρουστίκ πατέ, τερίνες κ.α.

Τιμή: 7.90€

Βαθμολογία: 88/100

 

 

Share this post