Ανακαλύφθηκε το κύπελλο που έπινε κρασί ο Περικλής!

Ανακαλύφθηκε το κύπελλο που έπινε κρασί ο Περικλής!

pericles_cup

Ένα κρασοπότηρο που σύμφωνα με τις ενδείξεις χρησιμοποιούσε ο μεγάλος Περικλής βρέθηκε σε αρχαίο τάφο στη Κηφισιά. Το αρχαίο σκύφος, 8 εκατοστών ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών και φέρει μάλιστα την υπογραφή του ίδιου του Περικλή!

Αν και είναι σπασμένο σε 12 κομμάτια, οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι φέρει πάνω του χαραγμένες 6 υπογραφές, πιθανότατα με ηλικιακή σειρά:  Του Περικλή, του μεγαλύτερου αδελφού του Αρίφρων και τεσσάρων άλλων αγνώστων ( Αριστείδης, Εύκριτος, Διόδοτος, Δαίσημος). Το όνομα Αρίφρων είναι εξαιρετικά σπάνιο και το γεγονός ότι είναι γραμμένο κάτω από το όνομα του Περικλή κάνει τους ειδικούς να είναι σχεδόν σίγουροι ότι οι υπογραφές ανήκουν στα δυο διάσημα αδέλφια. Άλλωστε η Κηφισιά δεν είναι μακριά από την περιοχή του Χολαργού, όπου γεννήθηκε ο Περικλής.

Την εποχή στην οποία πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε το κύπελλο, ο Περικλής πρέπει να ήταν γύρω στα 25. Οι έξι άντρες που αναγράφονται στο σκύφος πιθανότατα έπιναν σε κάποιο συμπόσιο μαζί. Σύμφωνα με μια θεωρία, οι άντρες πρέπει να έκαναν στενή παρέα, αφού οι υπογραφές τους είναι κυκλωμένες σε ένα πλαίσιο! Ακόμα, όποιος ήταν αυτός που έγραψε το όνομα του Περικλή, έκανε καθώς φαίνεται ένα λάθος και στη συνέχεια το διόρθωσε. Το κύπελλο πρέπει στη συνέχεια να προσφέρθηκε σε κάποιον με το όνομα Δραπέτης, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν κάποιος σκλάβος ή ακόμα και ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας.

Ο Περικλής γεννήθηκε το 495 π.Χ. και πέθανε από την πανούκλα, το 429 π.Χ, κατά την διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου μεταξύ Αθήνας-Σπάρτης. Κατά ειρωνικό τρόπο, το κύπελλο του Περικλή βρέθηκε στην οδό Σπάρτης!

Share this post