ΑΣΥΡΤΙΚΟ

ΑΣΥΡΤΙΚΟ


Ομολογουμένως το Ασύρτικο είναι μια από τις ευγενέστερες ποικιλίες λευκών σταφυλιών του Ελληνικού αμπελώνα και για πολλούς η κορυφαία και όχι άδικα. Το Ασύρτικο καλλιεργείται κυρίως στην Σαντορίνη αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδος, όπως Δράμα, Καβάλα, Χαλκιδική, Στερεά Ελλάδα κ.α.
Η δυναμική και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της ποικιλίας αυτής ενθουσιάζει τους γευσιγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι κρυφό ότι 200 κλήματα της ποικιλίας αγοράστηκαν από το οινοποιείο Τζιμ Μπάρι (Jim Barry Wines) , και φυτεύθηκαν στην περιοχή Κλερ Βάλεϊ της Αυστραλίας τον Φεβρουάριο του 2009.
Ο διευθύνων σύμβουλος του οινοποιείου Πίτερ Μπάρι (Peter Barry) δοκίμασε

το ασύρτικο για πρώτη φορά στη Σαντορίνη το 2008 και στη συνέχεια, το επέλεξε για καλλιέργεια στην Αυστραλία, λόγω της αντοχής του στα θερμά κλίματα και για τη “φρέσκια”, καθαρή με οξύτητα γεύση του, καθώς και το χαμηλό pH και την υφή του.
Το Ασύρτικο δίνει κρασιά με υψηλό αλκοολικό βαθμό, υψηλές οξύτητες, κρασιά με ιδιαίτερο χαρακτήρα, χωρίς έντονα αρώματα αλλά με κρυστάλλινη καθαρότητα.
Το Ασύρτικο ερμηνεύει με τρόπο μοναδικό το ιδιαίτερο terroir του ηφαιστιογενούς νησιού της Σαντορίνης όπου παράγονται εξαιρετικά δείγματα της ποικιλίας με έντονα πετρώδη αρώματα.
Η επιπλέον ιδιαιτερότητα που συναντάμε στη Σαντορίνη είναι το σύστημα διαμόρφωσης των αμπελιών, τα οποία κλαδεύονται έτσι, ώστε να σχηματίσουν καλάθι πάνω στο έδαφος, για να προστατεύονται τα σταφύλια από τους δυνατούς αέρηδες, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.
Αξίζει να δείτε μία πολύ ωραία ταινία-ντοκυμαντέρ σε σκηνοθεσία Λείας Μπίντζερ και συμπαραγωγή του Νίκο Μάνεση, “Η βάρδια του πελεκάνου”, η οποία αφηγήται την προσπάθεια μιας μικρής ομάδας στο νησί της Σαντορίνης να προσπαθεί να διατηρήσει την παράδοση της αμπελουργίας.

Η οινοποίηση της ποικιλίας δεν είναι και τόσο εύκολη μιας και υπάρχει η τάση να οξειδώνεται πολύ εύκολα.
Το Ασύρτικο το συναντάμε σε χαρμάνια με άλλες ποικιλίες, όπου ο ρόλος του είναι να προσθέσει δομή, να συνεισφέρει στην αρωματική σύνθεση και να ενισχύσει τα επίπεδα οξύτητας του χαρμανιού. Στα πιο διαδεδομένα και εμπορικότερα χαρμάνια είναι η συνύπαρξη του με το Sauvignon Blanc και τη Μαλαγουζιά.
Χαρακτηριστικά αρώματα του Ασύρτικου είναι το πράσινο μήλο, άνθη εσπεριδοειδών, ροδάκινο και φυσικά ορυκτά ιδιαίτερα στα δείγματα της Σαντορίνης.
Με τη συμμετοχή από Αθήρι και Αηδάνι έχουμε κρασιιά Π.Ο.Π Σαντορίνη, επίσης Π.Ο.Π. Πλαγιές Μελίτωνα όπου συμμετέχει σε συνοινοποίηση με τις ποικιλίες Ροδίτη και Αθήρι, αλλά και αρκετοί οίνοι Π.Γ.Ε. και Επιτραπέζιοι. προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία κρασιών όπου μπορεί να ξεχωρίσετε πραγματικά διαμάντια.

ΕΥΧΕΣ ΕΡΑΤΕΙΝΕΣ 2010


Περιοχή: Ερατεινή Πιερία
Ποικιλία: Ασύρτικο, Chardonnay, Μαλαγουζιά
Μακεδονικός Τοπικός Οίνος

Οι μεγάλοι λόφοι, το υψόμετρο, το δροσερό κλίμα, ο άνεμος Ολυμπιάτης, το βαθύ έδαφος από ασβέστιο, άργιλο και άμμο αλλά και η αμπελουργική παράδοση της περιοχής οδήγησαν τους οινολόγους Παύλο Αργυρόπουλο και Ανδρέα Πάντο στη δημιουργία μίας καινούριας πολύ αξιόλογης προσπάθειας με αποτέλεσμα την παραγωγή δύο εκφραστικότατων κρασιών που αντανακλούν σε ένα μεγάλο κομμάτι το ιδιαίτερο αυτό terroir.
Οι ευχές ερατεινές 2010 ωρίμασαν σε καινούρια βαρέλια δρυός και ακακίας, έχουν χρώμα ελαφρύ λεμονοπράσινο, μύτη φινετσάτη, μέτριας αρωματικής έντασης με αρώματα κίτρινων φρούτων, ροδάκινου, βερίκοκου, μπανάνας, ανανά, lime, λουλουδιών και πράσινου πιπεριού. Στόμα ξηρό, πολύπλοκο, ισορροπημένο, αναζωογονητική οξύτητα, μέτριο σώμα, αλκοόλ 13% και μακριά πικάντικη επίγευση. Καλύτερο μέχρι το 2013. Κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.
Τιμή: 11,70€
Βαθμολογία:17,5+

ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 2009

Περιοχή: Σαντορίνη
Ποικιλία: Ασύρτικο

Υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες στο χώρο του ελληνικού κρασιού που θεωρούν το Γιάννη Αργυρό τον καλύτερο οινοποιό τόσο γλυκών όσο και λευκών κρασιών στην Ελλάδα, και αυτό χάρη τόσο στο Vinsanto αλλά όσο και στο ασύρτικο του.
Το κρασί αυτό ωρίμασε κατά 20% για 6 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια των 500lt.
Tο Κτήμα Αργυρού 2009 έχει χρώμα ελαφρύ λεμονοπράσινο, χαρακτηριστική μύτη Σαντορίνης στα καλύτερα της, ενώ στην παλέτα συνυπάρχουν αρμονικά η ψηλή οξύτητα,το μέτριο+ σώμα, ορυκτά, και το αλκοόλ στο 13%. Επίγευση μακρυά.
Τιμή:12,10€
Βαθμολογία:17,5-20

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ 2010

Περιοχή:Σαντορίνη
Ποικιλία:Ασύρτικο 90%, Αηδάνι 5%, Αθήρι 5%

Ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς Σαντορίνης που οινοποιεί με αριστουργηματικό τρόπο την ευγενική αυτή Ελληνική πολυδυναμική ποικιλία.
Το Σαντορίνη Χατζηδάκης 2010 ωρίμασε σε ανοξείδωτες δεξαμενές με τις οινολάσπες του για αρκετούς μήνες με αποτέλεσμα να αποκτήσει σπάνιο εύρος και εξαιρετική πολυπλοκότητα.
Χρώμα μέτριο λεμονί, υπέροχη μύτη που θυμίζει αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, εσπεριδοειδών, λεμονανθών και μεταλλικότητα, κρυστάλλινη δομή στη παλέτα, ψηλή δροσιστική οξύτητα, γεμάτο σώμα, αλκοόλ 13,5% και μακριά επίγευση. Τhe power and the beauty σε ένα υπέροχο κρασί από ένα ευλογημένο τόπο. Ήταν η μοναδική ετικέτα Ελληνικού κρασιού στο εστιατόριο Hakkasan στο Λονδίνο το 2008. Καλύτερο μέχρι το 2015.
Τιμή:10.90€ Άριστη σχέση ποιότητας τιμής
Βαθμολογία:18-20

VINSANTO BOUTARI 2006

Περιοχή:Σαντορίνη
Ποικιλία: 90% Ασύρτικο, 10% Αθήρι ,Αηδάνι

Το όνομά του προέρχεται από το Vino di Santorini (Οίνος της Σαντορίνης) που με το χρόνο κατέληξε στη σημερινή ονομασία.
Μετά το «λιάσιμο» των σταφυλιών για 7 -15 ημέρες εφαρμόζεται η λευκή οινοποίηση η οποία προχωρά πολύ αργά και ολοκληρώνεται σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα.
Βάσει του νόμου το vinsanto πρέπει να παλαιώσει για δύο χρόνια μέσα σε βελανιδιά πριν τη κυκλοφορία του, αλλά πολλές φορές παλαιώνει πολύ περισσότερο.
Δέκα κιλά σταφίδες χρειάζονται για ένα κιλό vinsanto και τα ζάχαρα κυμαίνονται μεταξύ 200 και 240 γραμμαρίων ανά λίτρο.
Μέτριο κεχριμπαρί χρώμα με υπέροχα ελκυστικά αρώματα σταφίδας, μελιού, αποξηραμένων φρούτων και γλυκών μπαχαριών. Στόμα γλυκό, πολύ καλή ισσοροπία μεταξύ οξύτητας και γλύκας, γεμάτο σώμα και ιδιαίτερα μακριά γλυκιά επίγευση.
Συνδυάστε το με γλυκά σοκολάτας, φουά γκρά αλλά και τυριά ροκφόρ η στίλτον.
Τιμή: 16,70€ 500ml
Bαθμολογία:17,5+

OΒΗΛΟΣ ΛΕΥΚΟΣ 2010 ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ

Τοπικός Οίνος Παγγαίου
Ποικιλία:50% Semillon, 50% Ασύρτικο

Ένα από τα πιο πετυχημένα ελληνικά λευκά κρασιά με πάρα πολλές διεθνείς διακρίσεις, ωριμάζει 8 μήνες σε καινούριο δρύινο γαλλικό βαρέλι, έχει χρώμα λεμονοπράσινο, μύτη έντονη εξελισσόμενη με χαρακτηριστικά αρώματα βερίκοκου, βοτάνων, χόρτου, λεμονανθών και βανίλιας. Στόμα ξηρό, μέτριας+ οξύτητας, σώμα μέτριο+,αλκοόλ 13,5%,αρώματα κίτρου, λεμονιού, μελιού και δρυός. Επίγευση μακριά, εξαιρετικής ποιότητας, καλύτερο τώρα έως το 2018.
Τιμή:15,5€
Βαθμολογία:18-20

Klima Klima Tsantali Ασύρτικο 2008

Περιοχή: Χαλκιδική
Ποικιλία: Ασύρτικο

Από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, πιστοποιημένα από τη ΔΗΩ.
Το Klima Klima Ασύρτικο 2008 έχει ελαφρύ λεμονί χρώμα, μύτη μέτριας αρωματικής έντασης, αρώματα εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων φρούτων, λευκών λουλουδιών και νότες μεταλλικότητας που γίνεται πιο έντονη στο στόμα. Στην παλέτα, επιθετική λεμονάτη οξύτητα μέτριας+ έντασης, αλκοόλ 12,5%, μέτριο σώμα και μέτρια επίγευση με αίσθηση πικράδας.
Τιμή:9,30€
Βαθμολογία:16-20

 

Share this post