Αύξηση των πωλήσεων για το Havana Club προβλέπει η Pernod Ricard από την άρση του εμπάρκο

Αύξηση των πωλήσεων για το Havana Club προβλέπει η Pernod Ricard από την άρση του εμπάρκο

Havana_Club_Maximo_Extra_Anejo

Υπάρχει κι άλλος ένας λόγος, για τον οποίο πρέπει οι ΗΠΑ να γιορτάζουν την ιστορική συμφωνία μεταξύ Μπάρακ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο, στο Παρίσι. Η συμφωνία τους να ξεκινήσουν την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών σημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά από 53 χρόνια θα επιτρέπονται οι εξαγωγές κουβανέζικου ρούμι προς την Αμερική!

Αυτό σημαίνει ότι ο (γαλλικός) όμιλος Pernod Ricard που έχει στην ιδιοκτησία της το Havana Club θα μπορεί να το εξάγει ελεύθερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2012 ο ίδιος όμιλος είχε χάσει το σήμα κατατεθέν των ΗΠΑ από την μάρκα Bacardi, σε μια πικρή και παρατεταμένη νομική μονομαχία. Αλλά τουλάχιστον οι πολίτες των ΗΠΑ που επιτρέπεται να ταξιδεύουν στη Κούβα ( για τους περισσότερους εξακολουθεί να είναι απαγορευμένο) μπορούν τώρα να γυρίσουν στη πατρίδα τους με οινοπνευματώδη ποτά στις βαλίτσες τους αξίας 100 δολαρίων, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου τρία μπουκάλια Havana Club.

Bέβαια, αυτό δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά στις πωλήσεις 4 εκατομυριών του Havana. Πρόκειται για το τρίτο παγκόσμιο brand ρούμι, μετά από το Bacardi και το Captain Morgan. Θα προωθήσει όμως τον γαλλικό γίγαντα στην αγορά των ΗΠΑ, η οποία ευθύνεται για το 40% των παγκόσμιων πωλήσεων ρούμι.

Αυτό θα απαιτήσει το Κογκρέσο για την κατάργηση της πράξης του 1996, και άλλους νόμους που περιορίζουν τα περισσότερα ταξίδια και το εμπόριο με την Κούβα. Και παρόλο που οι Δημοκρατικοί κατέχουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου και είναι απίθανο να συμφωνήσουν εύκολα σε μια τέτοια αλλαγή, οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι μόνο θέμα χρόνου, μετά και από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Όταν οι ΗΠΑ τελικά ξανανοίξουν τις πόρτες τους στις κουβανέζικες εξαγωγές, η Pernod Ricard θα διακινεί το ρούμι της με την επωνυμία Havanista. Έχει καταχωρηθεί ήδη το εμπορικό σήμα από τις αρχές των ΗΠΑ και φυσικά  δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι φιάλες θα περιέχουν ρούμι από την οικογένεια του Havana Club. Γιατί θα συμβαίνει αυτό; Διαβάστε παρακάτω την περίπλοκη νομική ιστορία σχετικά με την  ιδιοκτησία του brand.

Η ιστορία του Havana Club

Το Havana Club ανήκε στον κουβανό  Χοσέ Arechabala. Η εταιρία του άρχισε  να πουλά ρούμι στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930. Αλλά μετά την κουβανέζικη επανάσταση το 1959, η κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο κατέλαβε το αποστακτήριο και το εμπορικό σήμα και στη συνέχεια εισήλθε σε μια κοινοπραξία με την Pernod Ricard για να διοχετεύσει το ρούμι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όταν η Ουάσιγκτον απαγόρευσε τις εισαγωγές  από την Κούβα, η οικογένεια Arechabala πούλησε το εμπορικό σήμα στην Bacardi δημιουργήθηκαν εγκαταστάσεις παραγωγής στο Πουέρτο Ρίκο. Από τότε Pernod Ricard και Bacardi δίνουν μάχη για την ιδιοκτησία της επωνυμίας  Havana Club στα δικαστήρια των ΗΠΑ.

Το 2012 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε υπέρ της Bacardi, μια απόφαση που επιβεβαίωσε ουσιαστικά το δικαίωμα της να πωλήσει το Πουέρτο Ρίκο ρούμι με το όνομα Havana Club, αλλά μόνο στις ΗΠΑ. Η Pernod Ricard ελέγχει τα δικαιώματα της μάρκας με τον Κουβανό συνεργάτη της, Corporacion Κούβα Ρον Α.Ε., σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Μετά την απόφαση του 2012, Pernod Ricard λέει ότι δεν έχει πλήρως εγκαταλείψει τις ελπίδες για την αποκατάσταση του δικαιώματος στο όνομα Havana Club στις ΗΠΑ, αλλά εν τω μεταξύ έχει κατοχυρώσει το όνομα της μάρκας Havanista στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την πρόθεσή της να επιτεθεί στην τεράστια αγορά ρούμι των ΗΠΑ μόλις είναι σε θέση. Το 2012, ο Jerome Cottin-Bizonne, ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας Havana Club International, δήλωνε: «Με το Havanista, εάν αρθεί το εμπάργκο, θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να φέρει τη μοναδική ποιότητα και τη γεύση του κουβανέζικου ρούμι στους καταναλωτές των ΗΠΑ … Αν Θέλετε Havana Club, θα αγαπήσετε το Havanista! ”

Η Pernod Ricard υποστηρίζει ότι το Havana Club είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μάρκες αλκοολούχων ποτών σε όλο τον κόσμο, αφού έχει διψήφια αύξηση σχεδόν κάθε χρόνο για τα τελευταία 20 χρόνια. Το ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς των ΗΠΑ στη Havanista θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αμερικανικές πωλήσεις του γαλλικού ομίλου.

Share this post