Γιατί διαφέρει το σχήμα σε ένα μπουκάλι κρασί και ποιά η σημασία του;

Γιατί διαφέρει το σχήμα σε ένα μπουκάλι κρασί και ποιά η σημασία του;

Resting_Bottles

Αν ανήκετε σε αυτούς που πίνουν συστηματικά κρασί, θα έχετε παρατηρήσει ότι τα μπουκάλια των κρασιών βγαίνουν σε διαφορετικά σχήματα. Λίγοι είναι αυτοί που δίνουν σημασία στο σχήμα του μπουκαλιού και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το σχήμα του μπουκαλιού πιθανόν να βελτιώνει τη γεύση του. Ο wine expert Shalom Aronzon μας αποκαλύπτει τι πραγματικά συμβαίνει!

Γιατί το κρασί εμφιαλώνεται σε μπουκάλια διαφορετικών σχημάτων; Έχει κάποια σχέση με την βελτίωση της γεύσης;

Όχι, αυτό είναι μια διεθνής στρατηγική μάρκετινγκ που βασίζεται σε πολιτισμικές παραδόσεις. Το σχήμα του μπουκαλιού δεν έχει καμία σχέση με τη γεύση του. Βασικά, υπάρχουν  τέσσερα διαφορετικά σχήματα μπουκαλιών. Τύπου Βουργουνδίας, τύπου Rhone, τύπου Μπορντό (Βοrdelaise) και Hoch Bottle.  Αυτοί που ξέρουν, μπορούν να αναγνωρίσουν την καταγωγή ενός κρασιού από το σχήμα του μπουκαλιού του!

  1. Το μπουκάλι hock, με το ψηλόλιγνο σχήμα και τη στενή περιφέρεια χρησιμοποιείται συνήθως για γερμανικά κρασιά, όπως Gewurztraminer και Reisling.

 

  1. To μπουκάλι Bordelaise με τετράγωνους ώμους και ευθεία γραμμή είναι το κλασσικό μπουκάλι που χρησιμοποιούν στη περιοχή του Μπορντό. Επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή γίνονται και λευκά και κόκκινα κρασιά, θα βρείτε και ένα Cabernet Sauvignon και ένα Sauvignon Blanc στο ίδιο μπουκάλι.

 

  1. Το μπουκάλι τύπου Βουργουνδίας έχει ώμους ελαφρώς διαγώνιους. Κρασιά όπως Chardonnay και Pinot Noir μπορεί να βρεθούν σε τέτοια μπουκάλια. Το μπουκάλι με σχήμα Βουργουνδίας είναι πιο φαρδύ και πιο βαρύ από τα υπόλοιπα μπουκάλια.

 

  1. Τέλος, το μπουκάλι τύπου Rhone, που αρχικά καθιερώθηκε στις οινικές περιοχές της νότιας Γαλλίας είναι παρόμοιο με αυτό της Βουργουνδίας αλλά έχει πιο λεπτή περιφέρεια. Ξεχωρίζει εύκολα από τα μπουκάλια γερμανικού τύπου. Το Syrah και το Viognier είναι δυο κρασιά που εμφιαλώνονται συνήθως σε μπουκάλια τύπου Rhone.

To σχήμα του μπουκαλιού δεν έχει καμμία σχέση με την βελτίωση της γεύσης του κρασιού. Το μόνο πράγμα που βελτιώνεται λόγω του  σχήματος του μπουκαλιού είναι η ταχύτητα με την οποία το αναγνωρίζουν οι θαυμαστές του!

 

Share this post