Είναι αλήθεια ότι το κρασί μειώνει την κακή χοληστερίνη

Είναι αλήθεια ότι το κρασί μειώνει την κακή χοληστερίνη

red_wine

Πρώτα απ ‘όλα, τι είναι «κακή» χοληστερίνη; Ο όρος αναφέρεται σε λιπίδια χαμηλής πυκνότητας (LDL) που βρίσκονται στην κυκλοφορία του αίματος. Τα υψηλά επίπεδα της LDL μπορεί να συμβάλουν στην αθηροσκλήρωση-σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών και να οδηγήσουν σε καρδιακή νόσο

Σε κλινικές μελέτες που διεξάγονται κατά καιρούς, έχει αποδειχθεί ότι ορισμένες τροφές και ποτά, ιδιαίτερα το κρασί, μειώνουν την LDL. Όμως, σύμφωνα με την Miriam Pappo, διευθύντρια και διαιτολόγο στο Clinical Nutrition at Montefiore Medical Center: «Υπάρχουν αντικρουόμενες ενδείξεις σχετικά με αυτό. Τα αντιοξειδωτικά γενικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την HDL,” γνωστή και ως «καλή» χοληστερόλη». Και συνεχίζει: “Το αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη, που βρέθηκε στο κρασί, μπορεί να είναι το βασικό συστατικό που βοηθά στην πρόληψη ζημιών στα αιμοφόρα αγγεία, μειώνει την κακή χοληστερόλη ή LDL, και αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL.” Μεγάλο μέρος της έρευνας για την ρεσβερατρόλη, ωστόσο, έχει πραγματοποιηθεί σε ζώα και σε μεγαλύτερες δόσεις από ότι καταναλώνουμε συνήθως σε κανονική οινοποσία.

Η Pappo επισημαίνει ότι αρκετές μεγάλες μελέτες για το θέμα αυτό έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Το «γαλλικό παράδοξο», σύμφωνα με μελέτη του 2005 έδειξε ότι το αλκοόλ που βρέθηκε στο κόκκινο κρασί αύξησε μεν την HDL, αλλά δεν μείωσε την LDL. Ερευνητές στη Μαδρίτη, εν τω μεταξύ, διαπίστωσαν ότι το κόκκινο κρασί θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα της LDL κατά 9 % σε υγιείς ανθρώπους και κατά 12 % σε λιγότερο υγιείς ανθρώπους.
«Το κλειδί είναι η μετριοπαθής κατανάλωση από ένα έως δύο ποτά την ημέρα, το πολύ, μαζί με μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση», προειδοποίησε η Pappo. Τρία ή περισσότερα ποτά την ημέρα μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένα τριγλυκερίδια, δηλαδή να αυξήσουν το λίπος στην κυκλοφορία του αίματος.

Share this post