Ελληνικά Γλυκά κρασιά Πειρασμός στο ποτήρι….

Ελληνικά Γλυκά κρασιά Πειρασμός στο ποτήρι….


Τα Ελληνικά γλυκά κρασιά με μεγάλη παράδοση και ιδιαίτερο χαρακτήρα διεκδικούν επάξια θέση ανάμεσα στα κορυφαία γλυκά κρασιά του κόσμου. Απόδειξη οι υψηλές βαθμολογίες που αποσπούν σε παγκόσμιους διαγωνισμούς από έγκριτους οινοδημοσιογράφους και κριτικούς οίνου.

Σάμος: Τα κρασιά της Σάμου γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν αποσπάσει δεκάδες διακρίσεις και βραβεία, έχοντας σαν ατού την άριστη σχέση ποιότητας-τιμής.
Κρασιά σαν το Nectar και το Grand Cru αν παραγόταν στην Γαλλία και τα

διαχειριζόταν Γάλλοι negociant θα πουλιόταν σε υπερδιπλάσιες τιμές.
Κυρίαρχη ποικιλία σταφυλιού, το Μοσχάτο, το οποίο καλύπτει σχεδόν το 95% της έκτασης των αμπελώνων, φυτεμένο απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού και ιδιαίτερα στις στενές πεζούλες στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η διαχείριση των εμπορικών αποθεμάτων των κρασιών Samos, ανήκει αποκλειστικά στον Ε.Ο.Σ. Σάμου (Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου), στην οποία συμμετέχουν 25 συνεταιρισμοί με 3.000 περίπου μέλη.

Vinsanto: Ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι το Ασύρτικο και το Αηδάνι, -σε μερικές περιπτώσεις και Αθήρι-. Δύο θεωρίες υπάρχουν για την προέλευση της λέξης Vinsanto. Η μία λέει ότι η ονομασία του προέρχεται από την χρήση του για την Θεία Ευχαριστία (Ιταλικά vino santo: “οίνος άγιος”), ενώ η άλλη ότι υποδηλώνει την προέλευση του κρασιού (Ιταλικά vino di Santorini: “οίνος από την Σαντορίνη”). Η λέξη Vinsanto δεν πρέπει να συγχέεται με το Vino Santo της Τοσκάνης.
Όποια εκδοχή και να είναι η επικρατέστερη δεν έχει τόσο σημασία όσο ότι ο ΠΟΠ φυσικώς γλυκύς αυτός οίνος, είναι ένα μοναδικό προϊόν, παγκόσμιας φήμης και αποδοχής, γνήσιος συνεχιστής των “πάσσων οίνων”, όπως ονομάζονταν κατά την αρχαιότητα οι λιαστοί οίνοι των νησιών του Αιγαίου.
Το χρώμα του κρασιού οφείλεται στην έκθεση των σταφυλιών στον ήλιο, αλλά και στη γήρανση του για 2 χρόνια σε δρύινα βαρέλια.
Το άλλο γλυκό κρασί της Σαντορίνης είναι το Mezzo που παράγεται με τον ίδιο τρόπο αλλά χρησιμοποιούνται κόκκινα σταφύλια για την παραγωγή του-Μανδηλαριά-.

Τα Μοσχάτα της Ρόδου, με την ένδειξη ΠΟΠ διαθέτουν πλούσια φρουτώδη γεύση, αλλά η καλλιέργεια της ποικιλίας είναι σαφώς περιορισμένη σε σχέση με άλλα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Στην Λήμνο τα κρασιά ΠΟΠ παράγονται από την ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας έχουν έντονο ανθικό χαρακτήρα αλλά στερούνται βάθους και πολυπλοκότητας σε σύγκριση με τα Μοσχάτα Λήμνου.

Μοσχάτος Πατρών, ένα από τα τρία ΠΟΠ κρασιά από την Αχαία, προσφέρει φρεσκάδα και ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές.

Μοσχάτος Ρίου Πατρών, πολύ καλής ποιότητας επιδόρπιοι οίνοι ΠΟΠ αλλά δυσεύρετοι λόγω των ελαχίστων αμπελώνων που καλλιεργούνται.

Μοσχάτος Κεφαλλονιάς, ένα από τα δύο επιδόρπια ΠΟΠ κρασιά της Κεφαλονιάς από λιαστά σταφύλια της ποικιλίας μοσχάτο άσπρο.

Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς, ελάχιστες εμφιαλώσεις στις οποίες δεν συμμετέχει η ποικιλία Μαύρη Κορινθιακή που την συναντάμε στην Μαυροδάφνη Πατρών.

Τα γλυκά κρασιά ΠΟΠ Σητεία, από σταφύλια της ποικιλίας ιουλιάτικο-λιάτικο απλώνονται στον ήλιο (λιαστά σταφύλια) έτσι ώστε τα σάκχαρά τους να φθάσουν κοντά στα 400 γραμμάρια ανά λίτρο. Άλλες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γλυκών κρασιών είναι το Θραψαθήρι, Βηλάνα, Μαλαγουζιά και η Μαλβάζια ΑΑρωμάτικα.

Η Μαυροδάφνη Πατρών από τις γνωστότερες ποικιλίες Ελληνικού ερυθρού γλυκού κρασιού, προσφέρει μια γκάμα με διαφορετικά στυλ που προκαλούν για εξερεύνηση. Ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στο βαρέλι που απαιτείται από το νόμο, είναι τα δύο χρόνια, παρ’ όλα αυτά όμως υπάρχουν περιπτώσεις οινοποιών που κρατούν το κρασί στο βαρέλι 5, 20 ή και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμα και περισσότερο από μισό αιώνα όπως στην περίπτωση της Μαυροδάφνης Καρέλα 1944, που εμφιαλώθηκε μετά από 56 ολόκληρα χρόνια παραμονής σε βαρέλι!

Αλλά εκτός από τις περιοχές αυτές ΠΟΠ, μπορείτε να αναζητήσετε αξιόλογα ποιοτικά γλυκά κρασιά από πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας που προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα στυλ και σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας εκφράζει. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά:

Ηλιαστό 2008 Diofili


Περιοχή:Σιάτιστα
Ποικιλία:Ξινόμαυρο, Μοσχόμαυρο, Νιγριτινό, Μαυρουδιά, Merlot. Cabernet Sauvignon, Gewurztraminer

Παλιές και νέες ποικιλίες μετά τον τρύγο απλώνονονται στη σκιά σε τελάρα που στην περιοχή ονομάζονται λιάστρες, για 30-49 μέρες, και μετά την αφυδάτωση ο πλούσιος σε σάκχαρα χυμός τους ζυμώνεται σε βαρέλια και δεξαμενές για αρκετούς μήνες.
Η προσεκτική παρακολούθηση κάθε σοδειάς οδηγεί σε χαρμάνια με κρασιά ηλικίας 2 έως 15 ετών.
Το Ηλιαstό 2008 έχει μέτριας έντασης χάλκινο χρώμα, στην μύτη απελευθερώνονται μεθυστικά αρώματα γλυκών αποξηραμένων φρούτων, φλούδας εσπεριδοειδών, μανταρινιού και νότες ανθών ακακίας. Πλούσια παλέτα, γλυκό με επαρκή οξύτητα, γεμάτο σώμα με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και γλυκών μπαχαρικών, αλκοόλ 14% και μακριά επίγευση γλυκών φρούτων. Καλύτερο μέχρι το 2022.
Τιμή:22€
Βαθμολογία:18+

Γλυκές ευχές Ερατεινές 2009 Πιερία Ερατεινή


Περιοχή: Κολινδρός, Πιέρια ΠΓΕ Μακεδονία
Ποικιλία: Μαλαγουζιά
.
Εξαιρετικό γλυκό κρασί από ένα κτήμα που χωρίς να έχει καλά καλά συμπληρώσει μια πενταετία ζωής έχει καταφέρει να δημιουργήσει τεράστιο θόρυβο γύρω από το όνομα του.
Χρησιμοποιώντας μια παλιά ξεχασμένη παραδοσιακή μέθοδο από την εποχή του Βυζαντίου, οι καρποί της Μαλαγουζιάς “στρίβονται” πάνω στο φυτό -στα μέσα Αυγούστου- και αφήνονται να συμπυκνωθούν Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με ανοιχτό κεχριμπαρί χρώμα με χρυσές ανταύγειες, υπέροχο σκανδαλιστικό μπουκέτο με γλυκά αρώματα ώριμου ροδάκινου, φλούδας εσπεριδοειδών, κουμ κουάτ, περγαμόντο και νότες νυχτολούλουδων, γιασεμιού και γλυκών μπαχαρικών. Στόμα γλυκό (rs 73g/lt), ισορροπημένο, δροσιστική οξύτητα γεμάτο σώμα με αρώματα γλυκών φρούτων και γλυκών μπαχαρικών, αλκοόλ 13,6% και μεθυστική επίγευση μεγάλης διάρκειας. Ο τρύγος του 2009 έδωσε 1.100 φιάλες 375ml.
Τιμή:19€(375ml)
Βαθμολογία:18+

Vinsanto Χατζηδάκης 2003


Περιοχή: Πύργος Καλλίστης, Σαντορίνη
Ποικιλία: Ασύρτικο 70%, Αηδάνι 30%

Στο οινοποιείο Χατζηδάκη τα 2 χρόνια παλαίωσης, φαίνονται να μην είναι αρκετά. Η παλαίωση διαρκεί 6 ολόκληρα χρόνια και πίσω από τα 6 χρόνια παλαίωσης του Vinsanto Χατζηδάκη κρύβεται μια μικρή ιστορία την οποία η μητέρα της Κωνσταντίνας συνήθιζε να διηγείται στα παιδιά της.
Το Vinsanto Χατζηδάκης 2003, έχει χρώμα μέτριο+ κεχριμπαρί, υπέροχα σαγηνευτικά αρώματα σταφίδας, μελιού, κηρήθρας, αποξηραμένων φρούτων, καφέ και γλυκών μπαχαρικών που συνοδεύονται από πολύ καλά επίπεδα πτητικής οξύτητας. Στην παλέτα άρτια ισορροπία, γλυκό (240 gr/lt), ψηλή οξύτητα, γεμάτο σώμα με αρώματα σταφίδας, καραμέλα, καφέ και γλυκών μπαχαρικών, αλκοόλ 13% και μεθυστική γλυκιά επίγευση μεγάλης διάρκειας. Καλύτερο μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.
Τιμή: 20€ (375 ml)
Βαθμολογία: 18+

OMEGA Late Harvest 2008 ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ


Περιοχή:Αμύνταιο
Ποικιλία:Gewürztraminer 85%, Μαλαγουζιά 15%.

Από την θέση Άλογα σε υψόμετρο 690 μέτρων, με αμμώδες-αμμοαργιλώδες έδαφος, μαζεύονται οι καρποί αφού έχουν αφεθεί μέχρι τα μέσα περίπου Νοεμβρίου, ώστε να αποκτήσουν ιδανική ωριμότητα και συμπύκνωση σακχάρων.
Η στρεμματική απόδοση είναι πολύ χαμηλή (200-230 κιλά/στρέμμα) και η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Το κρασί παραμένει για εννέα μήνες με τις οινολάσπες του με

περιοδική ανάδευση. Ακολουθεί 15 μηνη παλαίωση του κρασιού σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια Bertrange και άλλους 12 μήνες στην φιάλη πριν να κυκλοφορήσει στην αγορά.
Το OMEGA 2008 προσφέρει ελκυστικά αρώματα γλυκών φρούτων, ροδάκινου, αχλαδιού, λίτσι, ανθικές νότες όπως τριαντάφυλου και βιολέτας και άγγιγμα γλυκών μπαχαρικών. Ισορροπημένη γλυκιά παλέτα, κρεμώδης υφή, ψηλή οξύτητα, γεμάτο σώμα με γεύσεις ζουμερών γλυκών φρούτων, αλκοόλ 11,5% και απολαυστική επίγευση μεγάλης διάρκειας. Παρόλη τη σημαντική ποσότητα σακχάρων που ξεπερνούν τα 100γρ/λίτρο, σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει η αίσθηση κορεσμού.
Τιμή:18€(500ml)
Βαθμολογία:18-20

Μαυροδάφνη Πατρών Αντωνόπουλος 2000


Περιοχή; Χαϊκάλι Αχαΐας
Ποικιλία: Μαυροδάφνη 100%

Από τα πιο γνωστά Ελληνικά κρασιά στο εξωτερικό,
Όταν το σταφύλι φτάσει σε πολύ ψηλή ωρίμανση, στρίβεται ο μίσχος του σταφυλιού παραμένοντας πάνω στο φυτό, έως ότου φτάσει στην επιθυμητή υπερωρίμανση.
Κλασική ερυθρή οινοποίηση με εμβόλια επιλεγμένων ζυμομυκήτων και περάτωση της αλκοολικής ζύμωσης με μικρή προσθήκη αλκοόλης, έτσι ώστε να μένουν τα υπολειμματικά σάκχαρα που επιθυμούμε.
Το κρασί παλαιώνει σε μεταχειρισμένα δρύινα βαρέλια 225 και 300 λίτρων, όπου παραμένει για 6 χρόνια. Τα βαρέλια δεν απογεμίζονται, ώστε να εξασφαλίζεται μερικώς οξειδωτικό περιβάλλον. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο.
Βαθύ κόκκινο με κεραμυδί μυνίσκο, Μπουκέτο καραμελωμένων μαύρων φρούτων, κερασιού, δαμάσκηνου, σταφίδας, σοκολάτας, νότες δάφνης βαρελιού και απαλή ένδειξη οξείδωσης. Στόμα γλυκό, μέτρια οξύτητα, μαλακές τανίνες, γεμάτο σώμα, αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, σύκου, αλκοόλ 17,5% και μακριά επίγευση. Δυνατότητα μακράς παλαίωσης.
Τιμή:11,90€
Βαθμολογία:17,5-20

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Όψιμος τρύγος 2007


Περιοχή: Επανωμή Θες/νίκη
Ποικιλία: Μαλαγουζιά
Σταφύλια της ποικιλίας Μαλαγουζιά αφήνονται να υπερωριμάσουν πάνω στα κλήματα -όψιμος τρυγητός- μόνο σε χρονιές που το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Γλευκοποιούνται και οινοποιούνται σε μικρά γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου και παλαιώνουν για τρία χρόνια.Λαμπερό, μέτριο χρυσό χρώμα με πολύπλοκο μπουκέτο που συνδυάζει αρώματα γλυκών τροπικών φρούτων, ροδάκινου, νότες γκρέιπφρουτ, άνθη λεμονιάς και γλυκών μπαχαρικών. Στόμα γλυκό, ισορροπημένο, ψηλή οξύτητα, γεμάτο σώμα, αλκοόλ 13% και φινετσάτη επίγευση μεγάλης διάρκειας.
Τιμή: 25€
Βαθμολογία: 17,5+

Samos NECTAR 2006 ΕΟΣΣ


Περιοχή: Σάμος
Ποικιλία: Μοσχάτο μικρόρωγο

Ένα κρασί που σαρώνει βραβεία διεθνώς, όχι μόνο λόγω της εξαιρετικής του ποιότητας αλλά και λόγω της ασυναγώνιστης σχέσης ποιότητας-τιμής. Το πιο ιστορικό κρασί της Ένωσης, μετά από τρία χρόνια παραμονής σε δρύινο βαρέλι διαθέτει χρώμα μέτριο+ κεχριμπαρένιο με χρυσές ανταύγειες. Μεθυστικά γλυκιά μύτη με αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων γλυκών φρούτων, μελιού και γλυκών μπαχαρικών. Πληθωρική παλέτα, ικανοποιητική οξύτητα για την ποσότητα των σακχάρων που έχει να αντιμετωπίσει, γεμάτο σώμα, αλκοόλ 14% και μακριά σε διάρκεια επίγευση.
Τιμή:11€
Βαθμολογία: 18-20

 

Share this post