Η κλιματική αλλαγή απειλεί και τη Χιλή

Η κλιματική αλλαγή απειλεί και τη Χιλή

Η Χιλή είναι μια από τις δυναμικότερες οικονομίες στη Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια, βασιζόμενη στο ακμάζοντα τομέα των εξαγωγών της.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι τα στοιχεία τους δείχνουν αύξηση της θερμοκρασίας τουλάχιστον 1 βαθμό Κελσίου έως 1,5 βαθμό Κελσίου και πτώση στις βροχοπτώσεις τουλάχιστον


10% έως 15% τα επόμενα 40 χρόνια.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς συνέπειες στη γεωργία στην κεντρική ζώνη της Χιλής, όπου απασχολείται ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

Η γεωργία είναι ο πιο εκτεθειμένος τομέας, ιδιαίτερα ο τομέας της δασοκομίας, οι αμπελώνες και οι καλλιέργειες φρούτων στη κεντρική περιοχή της Χιλής που βασίζονται στα αρδευτικά σχέδια, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χιλής, Fernando Santibanez.

Η Χιλή είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χαλκού, αλλά το κρασί, τα φρούτα και τα προϊόντα δασοκομίας είναι εξίσου σημαντικά καθώς αποτελούν το ένα τέταρτο των εξαγωγών της.

Ο καθηγητής δήλωσε ότι τα παγκοσμίως γνωστά κρασιά της Χιλής μπορούν να επηρεαστούν από τη κλιματική αλλαγή.

Οι αμπελώνες είναι ευαίσθητοι στις αυξήσεις της θερμοκρασίας. Οι θερμότερες θερμοκρασίες μπορεί να συντομεύσουν τη διαδικασία της ωρίμανσης των σταφυλιών, που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και στην ποιότητα του κρασιού.

Οι περισσότερες γενιές επιβλαβών εντόμων που δημιουργήθηκαν από αύξηση θερμοκρασίας περίπου 1 βαθμού Κελσίου θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη παραγωγή των σταφυλιών.

Η αξία των εξαγωγών κρασιών της Χιλής έχει παρουσιάσει τεράστιες αυξήσεις τα τελευταία 20 χρόνια.

Η κεντρική κοιλάδα της Χιλής είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για την αμπελοκαλλιέργεια, δεδομένου ότι έχει πολλές ημέρες συνεχόμενη ηλιοφάνεια, δροσερές αλλά όχι παγωμένες νύχτες και αφθονία φυσικού νερού από το λιώσιμο των χιονιών στα βουνά των Άνδεων.

Υπάρχει αναμφισβήτητα μια ανησυχία για την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας υποστηρίζει ο Ricardo Poblete, διευθυντής σε μια εταιρεία κρασιών της Χιλής.

Μερικές επιχειρήσεις παραγωγής κρασιών αγοράζουν εδάφη σε περισσότερες νότιες περιοχές . Στο μέλλον οι αμπελοκαλλιέργειες θα μπορούσαν να μετατοπιστούν περισσότερο προς τον Ειρηνικό Ωκεανό ή στους πρόποδες των Άνδεων ως αναζήτηση πιο δροσερών θερμοκρασιών.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η διαθεσιμότητα του νερού.

Όπως σε άλλες χώρες των Άνδεων, το ποσοστό των παγετώνων της Χιλής που λιώνουν, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Οι ειδικοί της κλιματικής αλλαγής υποστηρίζουν ότι η Χιλή εξαρτάται πιθανότατα λιγότερο από το λιώσιμο των παγετώνων για τη παροχή νερού σε σύγκριση με μερικές περιοχές του γειτονικού Περού ή της Βολιβίας.

Με βάση υδρολογικών προσομοιώσεων οι επιστήμονες δηλώνουν ότι μέχρι το 2065 τα νερά στους ποταμούς θα μειωθούν κατά 70%, από 170 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο θα φτάσουν το λιγότερο 60 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα μελλοντικό πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα.

Share this post