Η NASA ανακοίνωσε την φύτευση του πρώτου διαστημικού αμπελώνα!

Η NASA ανακοίνωσε την φύτευση του πρώτου διαστημικού αμπελώνα!

space

Στα σκαριά βρίσκονται οι εργασίες για την αποστολή σπόρων αμπέλου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το κιβώτιο με τους σπόρους ταξίδεψε στην τελευταία αποστολή ανεφοδιασμού με το SpaceX Dragon, που εκτοξεύθηκε  στις 13 Απριλίου, σύμφωνα με την NASA.
Γιατί όμως οι αστροναύτες να θέλουν να φυτέψουν αμπελια στο διάστημα; Επειδή πιστεύεται ότι είναι το ιδανικό φυτό για διαστημικό ταξίδι! Το αμπέλι δεν χρειάζεται τόσο νερό όπως το ρύζι ή η σόγια και παράγει φρούτα μεγάλης θρεπτικής αξίας με ελάχιστη προσπάθεια.
Ποια ποικιλία σταφυλιού θα είναι η πρώτη που θα φυτευτεί στο διάστημα;
Η ερώτηση που θέλουν να κάνουν όλοι όσοι ασχολούνται λίγο παραπάνω με το κρασί είναι: ποια ποικιλία θα κάνει την αρχή; Ας μην προτρέχουμε οραματιζόμενοι ένα κόκκινο δυνατό «Διαστημικό Cabernet”.

Oι μοριακοί βιολόγοι έχουν διαφορετικούς παράγοντες με τους οποίους επιλέγουν. Συγκεκριμένα επέλεξαν δυο ποικιλίες Vitis vinifera: Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και την πορτογαλική ποικιλία Touriga Nacional. Επίσης επέλεξαν και μια ποικιλία Vitis rotundifolia, την τοπική ποικιλία της Φλόριντας Scuppernong.
Κάθε σταφύλι έχει επιλεψθεί για συγκεκριμένες θετικές επιδράσεις που έχει στην υγεία. Το Scuppernongs επιλέχθηκε επειδή είναι το μόνο σταφύλι που περιέχει φυσικό ελλαγικό οξύ που καταστρέφει τον καρκίνο. Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας επιλέχθηκε ως ένα από τα πιο αρχαία σταφύλια, πολύτιμο για την φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, και το Touriga Nacional επιλέχθηκε για την εξαιρετικά υψηλή ανθοκυανίνη του (κόκκινη χρωστική ουσία).
Τα σταφύλια θα φυτευτούν στο “Veggie”, που είναι ο μεγαλύτερος (και νεότερος) θάλαμος ανάπτυξης φυτών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ο θάλαμος βρίσκεται στη μονάδα Ρωσική Zvezda επειδή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ανοιχτή και να μπορεί εύκολα το πλήρωμα να φροντίσει και να παρατηρήσει τα φυτά. Η μονάδα χρησιμοποιεί φώτα LED 3 χρώματα, συμπεριλαμβανομένων κόκκινο, μπλε και πράσινο.

Ενώ τα φυτά χρειάζονται μόνο τα κόκκινα και τα μπλε φώτα, ο Δρ Gioia Massa, επικεφαλής ερευνητής για το έργο, δήλωσε ότι χρειάστηκε η προσθήκη του πράσινου φωτός για τους αστροναύτες.

 

Πως φτάσαμε στη καλλιέργεια του πρώτου διαστημικού αμπελώνα;
Αρχές δεκαετίας 90
Ξεκινά η έρευνα για την μελέτη φυτών στο διάστημα
2002
Η Μονάδα Κηπευτικών Καλλιεργειών Lada γνωστή και και ως “φαινόμενο του θερμοκηπίου Lada” δημιουργείται και ενεργοποιείται στη μονάδα Zvezda, στο ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
2005
Τα διαστημικά φυτά που καλλιεργούνται στον Lada χώρο του θερμοκηπίου θεωρούνται «ασφαλή για κατανάλωση.”
2009
Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ξεκινάει ένα πείραμα που ονομάζεται TAGES, για να μελετήθεί πώς αναπτύσσονται τα φυτά σε εξωτερικό χώρο.
2012
Μια μελέτη αποκαλύπτει ότι η βαρύτητα δεν έχει ουσιαστική σημασία για τον προσανατολισμό της ρίζας του φυτού. Η διαπίστωση αυτή βασίζεται στα πειράματα TAGES.
8 Μάη 2014
Ο αστροναύτης Steve Swanson ενεργοποιεί τη “Veg-01” ή Veggie, ένα σύστημα ανάπτυξης των φυτών στο Διάστημα που έφερε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το SpaceX με την Αποστολή 39.
12 Ιουνίου 2014
Ο Δρ Gioia Massa, επικεφαλής της επιστημονικής μονάδας Veggie, δίνει συνέντευξη στο Youtube για το έργο του στη μελέτη των καλλιεργητικών συστημάτων στο διάστημα.

Share this post