Κάνει τα παιδιά να τρώνε φαγητό μαγειρεμένο με κρασί;

Κάνει τα παιδιά να τρώνε φαγητό μαγειρεμένο με κρασί;

Είναι μια συνήθης απορία των γονιών. Να επιτρέπουν στο παιδί να τρώει φαγητό που περιέχει κρασί ή γενικά αλκοόλ; Με την κατάλληλη μεθόδο μαγειρέματος, τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με κρασί είναι απολύτως ασφαλή για τα παιδιά αλλά φυσικά η επιλογή παραμένει των γονιών.

Το αλκοόλ εξατμίζεται στο φαγητό;

Το κρασί είναι ένα πολυπόθητο μαγειρικό συστατικό μεταξύ των σεφ γιατί εντείνει τις γεύσεις όλων των άλλων συστατικών σε ένα πιάτο. Όταν μαγειρεύεται ένα αλκοολούχο ποτό, όπως το κρασί, για αρκετό ώρα σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, το αλκοόλ θα εξατμιστεί. Η γεύση του κρασιού θα παραμείνει σε συμπυκνωμένη μορφή, αλλά το αλκοόλ θα φύγει αφήνοντας το φαγητό ασφαλές για ένα παιδί να το καταναλώσει.

Πώς μαγειρεύουμε  το κρασί με ασφάλεια για τα παιδιά

Εάν έχετε επιλέξει να επιτρέψετε στα παιδιά σας να τρώνε τρόφιμα που έχουν μαγειρευτεί με κρασί, είναι σημαντικό να μαγειρεύετε το φαγητό με τρόπο που να προκαλεί την πλήρη εξάτμιση του αλκοόλ από το κρασί. Το κρασί πρέπει να μαγειρευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αφού προσθέσετε το κρασί σε μια σάλτσα ή άλλο μίγμα, σιγοβράστε ή μαγειρέψτε για τουλάχιστον μία ώρα, για να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το αλκοολικό περιεχόμενο. Ένα πλατύ, ακάλυπτο τηγάνι είναι καλύτερο, δεδομένου ότι δίνει στο μείγμα μια μεγαλύτερη επιφάνεια και επιτρέπει στο αλκοόλ να εξατμιστεί προς τα πάνω.

 

Ποιες συνταγές με κρασί πρέπει να αποφεύγουν τα παιδιά    

Οι συνταγές που απαιτούν την προσθήκη κρασιού χωρίς μαγείρεμα δεν είναι κατάλληλες για παιδιά. Οι συνταγές που απαιτούν μεγάλη ποσότητα κρασιού ή σχετικά μικρό χρονικό διάστημα μαγειρέματος μετά την προσθήκη του κρασιού είναι επίσης ακατάλληλες. Τέτοια παραδείγματα είναι τα φρούτα που έχουν μουλιάσει στο κρασί ή τα κρέατα που έχουν γίνει φλαμπέ με κρασί. Μια άλλη εξαίρεση είναι το χριστουγεννιάτικο κρασί, ένα παραδοσιακό ποτό της Βικτωριανής εποχής που γίνεται με το ζεστό κόκκινο κρασί με μπαχαρικά και φρούτα. Παρόλο που το κρασί θερμαίνεται, ο μεγάλος όγκος του κρασιού σε σχέση με τον χρόνο μαγειρέματος σημαίνει ότι παραμένει μια σημαντική ποσότητα αλκοόλ.

Υπάρχουν υποκατάστατα για συνταγές με κρασί;

Εάν προτιμάτε να μην μαγειρεύετε με κρασί κατά την προετοιμασία φαγητού για τα παιδιά, υπάρχουν πολλά άλλα υγρά που μπορείτε να βάλετε ως υποκατάστατα. Εάν θέλετε τη γεύση του κρασιού, αναζητήστε μη αλκοολούχα ποτά. Διαφορετικά, προτιμήστε άλλα υγρά όπως είναι ο ζωμός, το νερό και ο χυμός φρούτων. Αν έχετε βραστά λαχανικά ή κάποιο άλλο φαγητό ατμού, χρησιμοποιήστε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν τα υλικά σας.

 

Προβληματισμοί…

Το μαγείρεμα εξαλείφει την περιεκτικότητα σε αλκοόλ από το κρασί, αλλά συμπυκνώνει τη γεύση του. Πολλοί γονείς, επιτρέπουν στα παιδιά τους να δοκιμάσουν τη γεύση του κρασιού, άλλοι δεν επιτρέπουν καν αυτό. Ένας γονιός μπορεί να ανησυχεί ότι εάν ο έφηβος τους δοκιμάσει μια σάλτσα κόκκινου κρασιού πάνω από τη μπριζόλα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί να δοκιμάσει να πιει κόκκινο κρασί. Η απόφαση για το αν επιτρέπεται στα παιδιά σας να καταναλώνουν τρόφιμα με κρασί είναι επομένως προσωπική και κάπως πολύπλοκη.

 

Διαβάστε κι αυτό:

Τα φαγητά που μαγειρεύονται με κρασί, περιέχουν ή όχι αλκοόλ;

Share this post