Καλύτερος Sommelier του Κόσμου Πως Μπορεί Κάποιος Nα Αναδειχθεί;

Καλύτερος Sommelier του Κόσμου Πως Μπορεί Κάποιος Nα Αναδειχθεί;

 

Οι κορυφαίοι σομελιέ του πλανήτη συναντιούνται στις 7 Φεβρουαρίου, στο Παρίσι, όπου ξεκινά ο διαγωνισμός ASI Best Sommelier of the World 2023. Ανάμεσά τους θα βρίσκεται και ο Άρης Σκλαβενίτης για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας.

Ο ASI Best Sommelier of the World είναι ένας διαγωνισμός που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια, σε μια προεπιλεγμένη πόλη της υφηλίου και ο βαθμός δυσκολίας είναι εξαιρετικά υψηλός. Παρά το γεγονός ότι όσοι συναγωνίζονται είναι κορυφαίοι επαγγελματίες, έχουν ήδη αναδειχθεί οι καλύτεροι στη χώρα τους, σε παρόμοιας δυσκολίας διαγωνισμό και προετοιμάζονται για μήνες, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τους πιο άριστους.

 

Η τελική διάκριση δεν είναι μόνο θέμα γνώσεων, μνήμης, αντίληψης, εμπειρίας, σιγουριάς ή χάρης. Το κλειδί της επιτυχίας είναι ο αυτοέλεγχος. Ο παραμικρός εκνευρισμός μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε αυτού του είδους τους διαγωνισμούς, όπου οι σομελιέ θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μετατρέψουν τον εαυτό τους από επαγγελματίες της φιλοξενίας, σε ηθοποιούς που παίζουν ένα ρόλο μπροστά στο κοινό, έχοντας για συμπρωταγωνιστές τους ίδιους τους κριτές τους.

 

Οι διαγωνισμοί για την ανάδειξη του καλύτερου σομελιέ στο κόσμο συνήθως αποτελούνται από τρία μέρη, μια θεωρητική εργασία, μια τυφλή γευστική δοκιμή και μια δοκιμασία πάνω στο σερβίρισμα.

 

Στον πρώτο γύρο, το διαγωνιστικό τμήμα που αφορά στην υπηρεσία σερβιρίσματος είναι αρκετά σύντομο καθώς οι υποψήφιοι είναι πολλοί, συνήθως πάνω από 70.

Στο δεύτερο γύρο όμως που είναι ο ημιτελικός, οι διαγωνιζόμενοι είναι 12 και το σερβίρισμα καταλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο μέρος από τη συνολική διαδικασία. Κατά τη διάρκεια του, που μπορεί να είναι από 20 λεπτά έως και μισή ώρα, απαιτούνται διάφορες σύνθετες εργασίες που συνήθως δεν είναι συνδυαστικές και όχι ιδιαίτερα συνηθισμένες … και αυτό είναι το σημείο του διαγωνισμού που απαιτεί τη μέγιστη ηρεμία, αυτοσυγκράτηση και προσοχή του των διαγωνιζόμενων.

 

Το άγχος είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τους περισσότερους, καθώς επηρεάζει την αντίληψη του χρόνου, κάτι που μπορεί να είναι καταστροφικό, μιας και η εκτέλεση των εργασιών που ζητούνται από τον καθένα είναι καθορισμένου χρόνου.

 

Από τα 12 άτομα που φτάνουν στο τέλος του ημιτελικού, μόνο τρεις θα περάσουν στη τρίτη και τελική φάση. Στην συνέχεια οι τρεις φιναλίστ οδηγούνται έξω από την αίθουσα, μέχρι να ξαναστηθεί το σκηνικό για τη τελική φάση. Όταν θα επιστρέψουν, το σκηνικό θα είναι άλλο. Στην αίθουσα θα υπάρχει κοινό, κινηματογραφικό και τηλεοπτικό συνεργείο, προβολείς και μικρόφωνα, στοιχεία που από μόνα τους το καθένα, είναι εύκολο να αποσυντονίσουν τον οποιοδήποτε.

 

Δεν υπάρχει τρόπος να προετοιμαστεί κάποιος για μια κατάσταση όπως αυτή και παράλληλα να πρέπει να είναι ο κανονικός του εαυτός, μέσα σε ένα τέτοιο συνονθύλευμα. Πρέπει ο κάθε διαγωνιζόμενος να είναι προετοιμασμένος ώστε να μπορέσει να αποδώσει κάτω από ακραίο στρες. Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό θα πρέπει να ανταποκριθεί σε ένα συνδυασμό γνώριμων καταστάσεων και αστάθμητων παραγόντων, που είναι πολύ εύκολο να αποσπάσουν την προσοχή του, να τον αποσυντονίσουν και να τον οδηγήσουν σε μοιραία λάθη και σε κακή διαχείριση του χρόνου, με αποτέλεσμα, μερικά από τα ζητούμενα να μη πραγματοποιηθούν ποτέ.

 

Και όλα αυτά, θα πρέπει να γίνονται με μεράκι, χάρη και άνεση …

 

Σε αυτό το διαγωνισμό ό υποψήφιος καλύτερος Sommelier του κόσμου οφείλει να επιδείξει τη τέχνη της φιλοξενίας σε μια παράσταση όπου έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς να ξέρει το σενάριο και χωρίς να έχει ξαναδεί τα σκηνικά. Ωστόσο θα πρέπει να εκτελέσει μια ερμηνεία για βραβείο Oscar.

 

Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική φιλοξενία θα εκφραστεί μέσω του Άρη Σκλαβενίτη με τον καλύτερο τρόπο και μακάρι η θετική ενέργεια όλων μας να τον οδηγήσει σε μια εξαιρετική επίδοση, για μια καλή θέση ανάμεσα στους καλύτερους.

 

Στέφανος Κόγιας DipWSET

 

Share this post