Καμπανία και Βουργουνδία αναγνωρίστηκαν από την UNESCO σαν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς

Καμπανία και Βουργουνδία αναγνωρίστηκαν από την UNESCO σαν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς

mapburgundy1

Στην 39η συνέλευση της UNESCO που πραγματοποιήθηκε στη Βόννη της Γερμανίας, στις 4 Ιουλίου, πέντε πολιτιστικοί χώροι έγιναν δεκτοί για καταχώρηση στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Δυο στη Δανία, ένας στη Τουρκία και δυο στη Γαλλία.

Οι δυο περιοχές στη Γαλλία έγιναν δεκτές για την αμπελοοινική κληρονομιά τους. Η μία είναι η περιοχή της Καμπανίας γύρω από τo Reims και το Epernay και η άλλη είναι α 1.247 διαφορετικά αμπελοτόπια στο Côte d’Or στη Βουργουνδία. Επίσης αναγνωρίστηκαν τα ιστορικά κέντρα της Beaune και της Ντιζόν.

Και οι δύο περιοχές θα έχουν από δω και στο εξής χρηματοδοτική στήριξη για τα έργα συντήρησης που θα γίνονται στην επικράτειά τους.

«Θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής σε όλους εκείνους πουεμπλέχθηκαν σε αυτή την περιπέτεια. Ποτέ δεν χάσαμε την πίστη στο έργο και την παθιασμένη υποστήριξη μας. Η αναγνώριση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας, η οποία διεξήχθη σε στενή συνεργασία με τοπικές αρχές, κρατικές υπηρεσίες, επιστημονικές επιτροπές, με τον κόσμο του κρασιού, με τις επιχειρήσεις της περιοχής και πάνω από όλα με τους 64.000 ανθρώπους που εντάχθηκαν στην επιτροπή υποστήριξης μας », δήλωσε ο Aubert de Villaine, πρόεδρος του Association des Climats du vignoble de Bourgogne.

«Είναι καθήκον μας να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε αυτό το τοπίο, την τεχνογνωσία και την κληρονομιά μας», είπε ο Pierre Cheval, πρόεδρος του Associations Paysages du Champagne.
Μετά από αυτή την αναγνώριση μπορούμε να πούμε ότι και οι τρεις μεγάλες οινικές περιφέρειες της Γαλλίας ( Μπορντό, Βουργουνδία και Καμπανία ) είναι πλέον αναγνωρισμένες από την UNESCO, δήλωσε ο Pascal Loridon, διευθυντής μάρκετινγκ του Burgundy Wine Bureau.

Άλλες αμπελουργικές περιοχές που έχουν την προστασία της UNESCO είναι το Πιεμόντε στην Ιταλία και το Μοζέλα στη Γερμανία. Οι δύο περιφέρειες της Γαλλίας έχουν αρχίσει ή σχεδιάζουν να αρχίσουν γιορτές , ενώ οι κάτοικοι μετά την ανακοίνωση της είδησης συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στην πόλη Hautvillers της Champagne, τη γενέτειρα του Dom Perignon.

Share this post