ΚΡΑΣΙ ‘δίδυμος’ ΑΠΌ ΤΟΝ …ΣΔΟΕ

ΚΡΑΣΙ ‘δίδυμος’ ΑΠΌ ΤΟΝ …ΣΔΟΕ


Επιτραπέζιος τοπικός οίνος Ερυθρός ξηρός
Ποικιλίες:Μαυρούδι/ Ξινόμαυρο/Cabernet Sauvignon/Merlot(Σοδειά 2004).

Ο Δίδυμος είναι ένα κόκκινο κρασί το οποίο φτιάχνεται από κρασιά γνωστών οινοπαραγωγών που έχουν ένα κοινό σημείο ευτυχίας: Είναι όλοι τους γονείς δίδυμων παιδιών. Μεταξύ αυτών Γιώργος Σκούρας, Κώστας Λαζαρίδης, Θεόδωρος Πάγκαλος (ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θωμάς Λίγας, Χρήστος Αϊδαρίνης, Βογιατζής Νίκος, Παυλίδης Χριστόφορος, Δόρης Καρανάτσιος, Θάνος

Ντούγκος, κ.ά. οι οποίοι ίδρυσαν, μάλιστα, και σύλλογο με την επωνυμία ΣΔΟΕ «Σύλλογος Διδυμότεκνων Οινοποιών Ελλάδας».
Η τελευταία συνάντηση τους έγινε στο Κτήμα Σέμελη στη Νεμέα (φιλοξενών συνάδελφος ο Λεωνίδας Νασσιάκος) το Σάββατο 26 Ιουνίου 2010)

«- Ως συνήθως στη συνάντηση βρισκόμαστε όλοι με τις διδυμότεκνες οικογένειές μας σε πλήρη “διάταξη” από το απόγευμα του Σαββάτου όπου ο φιλοξενών μας ξεναγεί στις εγκαταστάσεις του (καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία) και το βράδυ μας παραθέτει γεύμα. – Το υπόλοιπο πρόγραμμα είναι ελέυθερο και μας το προτείνει ο φιλοξενών.» μας λέει ο Θωμάς Λίγας ο οποίος είχε και την ευφάνταστη ιδέα δημιουργίας του συλόγου.

Μέρος των δραστηριοτήτων του συλλόγου είναι η παραγωγή ενός κρασιού.
Κάθε χρόνο λοιπόν ο καθένας στέλνει ένα ή δύο βαρέλια κρασί στο οινοποιείο του Θωμά Λίγα στα Γιαννιτσά όπου και οινοποιείται ο Δίδυμος.
Όπως καταλαβαίνετε η πανσπερμία των ποικιλιών, πολλές χρονιές κοντεύουν να ξεπεράσουν σε αριθμό και τις ποικιλίες του Chateauneuf-du-Pape,τα διαφορετικά terroir,οι διαφορετικοί χαρακτήρες, ωριμότητες κλπ είναι πολύ δύσκολο να οινοποιηθούν παρόλα αυτά κυρίως λόγω της εμπειρίας των οινοπαραγωγών,το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Ένα διαφορετικό κρασί, που προσελκύει το ενδιαφέρον λόγω του μοναδικού concept παραγωγής του.
O Δίδυμος παράγεται σε ελάχιστες φιάλες και διατίθεται μόνο από τα οινοποιεία των παραγωγών μελών του συλλόγου και από επιλεγμένες κάβες.

Ο κατάλογος των Διδυμότεκνων οινοποιών Ελλάδας είναι:

1. ΑΙΔΑΡΙΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

2. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

3. ΒΙΝΤΖΗΛΑΙΟΥ ΛΙΖΑ

4. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΝΙΚΟΣ

5. ΓΚΟΥΡΑΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

6. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

7. ΚΑΝΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

8. ΚΑΡΑΝΑΤΣΙΟΣ ΔΟΡΗΣ

9. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

10. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ

11. ΛΙΓΑΣ ΘΩΜΑΣ

12. ΜΕΓΑΠΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

13. ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

14. ΝΑΣΙΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

15. ΝΤΟΥΓΚΟΣ ΘΑΝΟΣ

16. ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ ΜΑΡΙΟΣ

17. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

18. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

19. ΣΚΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

20. ΤΑΡΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

21. ΧΑΡΛΑΥΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

Share this post