ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

 

Την εβδομάδα που μας πέρασε το krasiagr σε μια από τις συνηθισμένες του εξορμήσεις,πέρασε από το κτήμα Κατσαρού.
Το Κτήμα Κατσαρού βρίσκεται στην Κρανιά Ολύμπου σε υψόμετρο 785μ.,το οινοποιείο,ενώ οι αμπελώνες οι οποίοι είναι ιδιόκτητοι είναι φυτεμένοι από τα 550 έως 700 μέτρα στις πλαγιές του Ολύμπου.
Η ετήσια παραγωγή του κτήματος είναι γύρω στις 45.000 φιάλες,εκ των οποίων

περίπου τα μισά είναι ένα μίγμα Cabernet Sauvignon (80%) και Merlot (20%)και κυκλοφορούν με την επωνυμία Κτήμα Κατσαρού Τοπικός Οίνος Κρανιάς,γύρω στις 22.000 φιάλες είναι Chardonnay και κυκλοφορούν με την επωνυμία Chardonnay Τοπικός Οίνος Κρανιάς, ενώ υπάρχει και μια καινούρια ετικέτα Merlot που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά φέτος σε μικρή ποσότητα.
Το οινοποιείο ξεκίνησε τέλη της δεκαετίας του ’90,η πρώτη εμφιάλωση έγινε το 1981 αλλά τα πρώτα κρασιά του μπουτίκ οινοποιείου κυκλοφόρησαν εμπορικά το 1989.
Το Chardonnay κτήμα Κατσαρού κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2000 και την ετικέτα του κοσμούν άνθη του Ολύμπου, φιλοτεχνημένα από τον ζωγράφο Αποστόλη Μακρή. Η ετικέτα κάθε χρονιάς στολίζεται με ένα διαφορετικό και σπάνιο λουλούδι του βουνού.
Την ξενάγηση ανέλαβε ο Ευριπίδης Κατσαρός γιος του γιατρού Δημήτρη Κατσαρού ο οποίος ειδικεύτηκε στην αμπελουργία,στη Βουργουνδία και έκανε πρακτική στο Medoc, στο Domaine Roulot του Meursault και στο Domaine Roumier στη Βουργουνδία.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας δοκιμάσαμε από διαφορετικά βαρέλια και διαφορετικούς τρύγους, δείγματα από Merlot,Cabernet Sauvignon και Chardonnay.
Μπορώ να πω ότι η γενική εντύπωση που αποκόμισα από τις δοκιμές αυτές είναι ότι το Κτήμα Κατσαρού δείχνει να αλλάζει χαρακτήρα,και εποχή,εγκαταλείποντας την κυριαρχία του βαρελιού που ήταν παρούσα σε όλα του κρασιά,ιδιαίτερα στο λευκό. Περιορίστηκαν επίσης σε μεγάλο βαθμό τα έντονα ζωικά αρώματα που συναντούσαμε στο Cabernet παλαιότερες χρονιές δημιουργώντας έτσι την προσδοκία για πιο μοντέρνα – ελκυστικά κρασιά με εμφανή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.”Δοκιμάζουμε κάποιες καινούριες τεχνικές στο αμπέλι” μας εκμυστηρεύθηκε ο Ευριπίδης και οι δοκιμές δείχνουν ότι κινούνται σε σωστή κατεύθηνση.Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την εμφιάλωση αυτών των κρασιών,απολαμβάνοντας μέχρι τότε κάποιες φιάλες από εκπληκτικές χρονιές του κτήματος όπως αυτή του 1993,που αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είχε βάλει το χεράκι του ο Β.Γεροβασιλείου.

 

Share this post