Μήπως το κρασί σας περιέχει υπολλείματα απο ψάρι, αυγό η γάλα;

Μήπως το κρασί σας περιέχει υπολλείματα απο ψάρι, αυγό η γάλα;

wine_and_fish_pairings

Εδώ και δυο χρόνια, οι Καναδοί λάτρεις του κρασιού βλέπουν μια ετικέτα πάνω σε κάθε φιάλη που τους προειδοποιεί ότι το προϊόν μπορεί να περιέχει ψάρια, αυγά ή γάλα.

Αυτά τα συστατικά χρησιμοποιούνται ως μέρος της διαδικασίας μετά τη ζύμωση για πολλά χρόνια, αλλά τώρα το Υπουργείο Υγείας του Καναδά θεώρησε ότι πρέπει να τα επισημάνει περισσότερο προφανώς για να προειδοποιήσει όσους υποφέρουν από αλλεργίες και τροφικές δυσανεξίες.

Ένα παράγωγο από κύστες οξύρρυγχου, ασπράδι αυγού, πρωτεΐνες γάλακτος, άργιλο ή ζελατίνη είναι ουσίες που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία φινιρίσματος, η οποία είναι παρόμοια με το φιλτράρισμα στο οποίο χωρίζονται τα ιζήματα από το διαυγές κρασί.

Ο καναδός δημοσιογράφος Beppi Crosariol της Globe and Mail εξηγεί: «Είναι μπέρδεμα το γεγονός ότι αποκαλούν αυτές τις ουσίες συστατικά, γιατί ουσιαστικά χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή κρασιού. Δεν αναμειγνύονται σαν συντηρητικά ή αρωματικές ύλες».

«Επιπλέον, ο κίνδυνος αλλεργίας από τις ουσίες αυτές είναι ανέκδοτο, λέει ο Crosariol. Ο Γεώργιος Σολέας, ανώτερος αντιπρόεδρος των logistics και διασφάλισης της ποιότητας στο Liquor Control Board του Οντάριο, αναφέρει ότι ποτέ δεν βρήκε μια καταγγελία για αλλεργία που σχετίζεται με τα ψάρια, αυγά ή γάλα σε κρασί.

Από την άλλη πλευρά του ωκεανού, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει πάνω από 50 συστατικά τροφίμων να χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία οινοποίησης, αν και όχι απαραίτητα στο τελικό προϊόν.

Share this post