ΜΕΤΌΧΙ Τσάνταλης 2001

ΜΕΤΌΧΙ Τσάνταλης 2001

Review of:
Version:
2001
Price:
22

Reviewed by:
Rating:
17.5+
On 21 Ιανουαρίου, 2015
Last modified:20 Ιανουαρίου, 2015

Summary:

metoxi2001

Περιοχή: Μετόχι Χρωμίτσας, Αγιορείτικος τοπικός οίνος

Ποικιλία: Λημνιό, Cabernet Sauvignon

H ετικέτα αυτή της οινοποιίας του Αγ. Παύλου, πιστεύω πως είναι από τα πιο “σκληραγωγημένα” και ολοκληρωμένα Ελληνικά ερυθρά κρασιά. Δεν είναι λίγες οι φορές που κατα τη διάρκεια ταξιδιών μου στην Ελλάδα ανακάλυψα φιάλες Μετόχι, σε ταβέρνες και μπακάλικα, σκονισμένες σε ράφια πίσω από φιάλες METAXA & Black & White, να αποδεικνύουν ότι ο φθοροποιός χρόνος κυλάει αργά και με ελάχιστες απώλειες γι αυτά τα κρασιά.

Ίσως τα Αγια χώματα, ίσως οι περίτεχνες οινοποιήσεις του Παύλου Αργυρόπουλου, έδωσαν στα κρασιά αυτά μια τεράστια δυναμική που τα κατατάσει σίγουρα στα Μεγάλα Ελληνικά ερυθρά κρασιά.

Μια τέτοια φιάλη βρήκα πρόσφατα σε ταβέρνα στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Ο χρόνος και η κακή συντήρηση του κρασιού(σε ξύλινο ράφι δίπλα στην τζαμένια είσοδο του εστιατορίου…) δεν κατάφεραν σοβαρά πλήγματα σ’ αυτό το υπέροχα δομημένο Cabernet Blend.

Τα σταφύλια οινοποιούνται στο αναπαλαιωμένο από την εταιρία οινοποιείο στο Μετόχι Χρωμίτσας. Σε ανοιχτές δρύινες δεξαμενές παίζουν το ρόλο που σύμφωνα με την Αγιορείτικη παράδοση, έπαιζαν παλιά οι “παραβούτες”. Δηλαδή ο μούστος μαζί με τα στέμφυλα “βράζουν” για πολλές ημέρες σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα και το ξύλο της δεξαμενής που μαλακώνουν έτσι από το κρασί και το κάνουν πιο πολύπλοκο αρωματικά. Μια τεχνική που τη συναντάμε επίσης στα μεγάλα chateau του Μπορντό για την οινοποίηση σταφυλιών μεγάλης συμπύκνωσης. Το κρασί ωρίμασε για τουλάχιστον 12 μήνες σε βαρέλια 300 λίτρων και για 12 μήνες αναγωγική παλαίωση στη φιάλη.  

Σχεδόν αδιαπέραστο κόκκινο χρώμα, στην μύτη αρώματα υπερώριμων μαύρων φρούτων, βατόμουρων, γλυκόριζας & καπνού με αρώματα τοσταρισμένης βελανιδιάς, μελανιού και μπαχαρικών να συμπληρώνουν το μπουκέτο. Εντυπωσιακά πυκνό στον ουρανίσκο, με κρεμώδη υφή στις γεύσεις υπερώριμων μαύρων φρούτων και σοκολάτας. Οι τανίνες ουσιώδεις αλλά ώριμες και βελούδινες, γεμάτο σώμα και μακρυά σε διάρκεια επίγευση με αίσθηση καπνού και βιολέτας. Αλκοόλ 13,5%.

Τιμή: 22€

Βαθμολογία: 89/100

Share this post