Μια ασιατική μύγα απειλεί τα ευρωπαικά σταφύλια

Μια ασιατική μύγα απειλεί τα ευρωπαικά σταφύλια

Fruitfly

Μια ασιατική μύγα που προκαλεί σάπισμα του σταφυλιού στο αμπέλι ήρθε στην Ευρώπη για να αναστατώσει τους οινοποιούς και να αυξήσει τις ανησυχίες των αμπελουργών.

Η διαβόητη κυρία, ονομάζεται Drosophila Suzukii και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη απειλή για τους γερμανικούς αμπελώνες στο τρύγο του 2014. Τα μολυσμένα τα σταφύλια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οινοποίηση, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο της συγκομιδής Dornfelder του 2014 πρέπει να καταστραφεί. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία αποτελεσματική θεραπεία.

Οι παραγωγοί σε άλλες αμπελουργικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων του Μπορντώ, της Βουργουνδίας και του Βένετο στη βόρεια Ιταλία, έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες. «Το έντομο αυτό προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε κόκκινα σταφύλια, όπως Dornfelder και Regent», δηλώνει η Μο-Rhe-Na (Γερμανική ένωση εξαγωγών κρασιού). Η ένωση ονομάστηκε έτσι από τους γερμανικούς αμπελώνες σε Μοζέλα, Ρήνο και Nahe και αντιπροσωπεύει κτήματα από αυτές τις περιοχές.

Θεωρείται ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες που είχαμε πέρσι τον χειμώνα, σε σχέση με τις συνηθισμένες, βοήθησαν τα έντομα να επιβιώσουν και να αυξήσουν γρήγορα την παρουσία τους στους αμπελώνες.

Το Ινστιτούτο Οίνου της Γερμανίας δήλωσε ότι εντόπισε για πρώτη φορά τα έντομα στο Baden το 2011. «Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την πρώτη φορά που χρειάστηκε πραγματικά να λάβουμε μέτρα ελέγχου», είπε. Οι οινοποιοί σε ορισμένες περιοχές αναγκάστηκαν να μαζέψουν τα κόκκινα σταφύλια νωρίς για να μειωθούν οι απώλειες.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Γεωργικής έρευνας της Γαλλίας, INRA, η κύρια ανησυχία σχετικά με την μύγα Drosophila suzukii είναι ότι, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα έντομα που συγκεντρώνονται στα φρούτα αφού σαπίσουν, η συγκεκριμένη Ασιάτισα επιτίθεται στο αμπέλι όσο τα σταφύλια ακόμα ωριμάζουν. Πιστεύεται οι μύγες γεννούν τα αυγά μέσα στον υγιή φρούτα και οι προνύμφες στη συνέχεια τρέφονται με τα σταφύλια.

Βέβαια, ούτε τα έντομα δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν την αύξηση της συγκομιδής σταφυλιών της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, το 2014 υπήρξε αύξηση 25%, σε σχέση με το 2013.

Share this post