Μονοποικιλιακά κόκκινα πέρα από τα καθιερωμένα!!!

Μονοποικιλιακά κόκκινα πέρα από τα καθιερωμένα!!!

Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Merlot, Cabernet Sauvignon και Syrah. Επέλεξα τελικά το «πέρα από τα καθιερωμένα» με την κρυφή ελπίδα κάποιες ποικιλίες από αυτές να βρουν τον δρόμο της καθιέρωσης. Η δοκιμή απέδειξε ότι είμαστε στον σωστό δρόμο.

Ήταν μία από τις πιο συναρπαστικές γευστικές δοκιμές που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Δεν είναι μόνο ότι δοκιμάστηκαν ποικιλίες σταφυλιού, που είναι λιγότερο διαδεδομένες, αλλά κυρίως ότι και τα 11 κρασιά που συμμετείχαν ήταν ιδιαίτερα και προσέφεραν μια πραγματικά υψηλού επιπέδου γευστική εμπειρία.

Είναι κρασιά, που δείχνουν ότι το ποιοτικό δυναμικό της Ελλάδας, δεν σταματά στο Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο, αφού σταφύλια όπως το Μαυροτράγανο, το Μανδηλάρι, το Κοτσιφάλι, η Νεγκόσκα ή το Βερτζαμί δίνουν κρασιά ποιοτικά και μάλιστα χωρίς να έχουν δουλευτεί, καλλιεργηθεί και ερευνηθεί όσο οι δύο «ντίβες» του ελληνικού αμπελώνα.

Επίσης η δοκιμή αυτή ελπίζω να δώσει έμπνευση στους οινοπαραγωγούς να ασχοληθούν και με ξενικές ποικιλίες μικρότερης προβολής από ότι το Cabernet, το Merlot και το Syrah, οι οποίες όμως τελικά να έχουν  πολύ καλύτερη προσαρμογή στο κλίμα μας και να δίνουν κρασιά, που λείπουν αυτή τη στιγμή από τον οινικό χάρτη της Ελλάδας. Έτσι πρέπει να σημειώσουμε το θάρρος κάποιων παραγωγών όπως ο Μανουσάκης στην Κρήτη ή ο πρωτοεμφανιζόμενος Γιώργος Γαριπίδης από το Κτήμα Κίτρους, οι οποίοι δείχνουν τον δρόμο με ποικιλίες της μεσογείου.

Τα κρασιά δοκιμάστηκαν με τη διαδικασία τυφλής γευσιγνωσίας, στην κάβα Winehouse στη Θεσσαλονίκη.

 

Κοτσιφάλι 2012, Mediterra Winery, ΠΓΕ Ηράκλειο, φρέσκος, €

Βαθύ, ζωηρό ρουμπινή χρώμα. Στη μύτη κόκκινα φρούτα, πιπέρι, βιολέτα, λεβάντα και animal νότες. Μέτριο σώμα, ζωηρό και γευστικό. Τυπικό της ποικιλίας.

86/100

 

Επιθυμία 2010, ΕΑΣ Ηρακλείου, Μοσχάτο Αμβούργου, Επιτραπέζιος, €€

Ελαφρύ, γκρενά χρώμα με κεραμιδί ανταύγειες. Στο άρωμα τυπικό μοσχάτων κρασιών με νότες κόκκινων φρούτων, βαλσαμικού ξυδιού και καραμέλας. Ελαφρύ και σύντομο στόμα.

82/100

 

Aglianico 2011, Κτήμα Κύτρους, Aglianico (Αλιάνικο), Κύτρος Πιερίας, πειραματικός οίνος, €€

Έντονο, βαθύ πορφυρό χρώμα. Σύνθετο μπουκέτο, που συνδυάζει βοτανικότητα με πολύ έντονη την παρουσία μαύρου μούρου. Πικάντικο. Πλούσιο στόμα, με παρούσες τανίνες και οξύτητα. Νόστιμο και Ιδιαίτερο.

87/100

 

Μαύρο Καλαβρυτινό 2011, Τετράμυθος, Μαύρο Καλαβρυτινό, Ορεινή Αιγιαλεία, bio, €

Μέτριας έντασης κόκκινο, ζωηρό χρώμα. Πράσινο μήλο, κεράσια, ταμπάκο και έντονα spicy χαρακτήρας. Ισορροπημένη γεύση με νόστιμη οξύτητα.

85/100

 

Athina Γουμένισσα 2011, Αθηνά Τζώλη, ΠΟΠ Γουμένισσα, Νεγκόσκα, 10 μήνες βαρέλι, €€€

Καλής έντασης κόκκινο χρώμα με βιολετί νύξεις. Πολύπλοκο μπουκέτο κόκκινων φρούτων, δέρματος, τριαντάφυλλου και βοτανικών τόνων. Πολύ έντονες τανίνες στο στόμα με πικρή επίγευση μαύρου τσαγιού.

82/100

 

Μαυροτράγανο 2010, Κτήμα Σιγάλα, Μαυροτράγανο, ΠΓΕ Κυκλάδες, 18 μήνες βαρέλι, €€€€

Πλούσιο πορφυρό χρώμα. Πυκνό μαύρο φρούτο, κανέλλα, γλυκά μπαχαρικά, σταφίδα και βιολέτα στο πολύ πλούσιο και πολύπλοκο μπουκέτο του. Αρκετά ζεστό στόμα, όπου όμως είναι παρούσες οι τανίνες και η οξύτητα δημιουργώντας ένα νόστιμο σύνολο.

86/100

 

Κοτσιφάλι 2010, Κτήμα Λυραράκη, ΠΓΕ Κρήτη, Κοτσιφάλι, €€

Πολύ βαθύ κόκκινο χρώμα. Στη μύτη κράνα και άλλα κόκκινα φρούτα, συνδυασμένα με ταμπάκο, δέρμα και ενδιαφέρουσα βοτανικότητα. Μέτριο σώμα με παρούσα οξύτητα και ταννίνες. Μαύρο πιπέρι στο τελείωμα. Ένα πολύ καλό, αλλά και ιδιαίτερο κρασί.

88/100

 

Μαυρούδη 2009, Ευάγγελος Τσάνταλης, ΠΓΕ Θράκη, Μαυρούδη, 9 μήνες βαρέλι, €€

Καλής έντασης πορφυρό και νεαρό χρώμα. Οινόπνευμα, μαύρη σταφίδα, κόκκινα φρούτα και βότανα στο μπουκέτο του. Στρογγυλό στόμα, στο οποίο κυριαρχεί όμως το οινόπνευμα.

86/100

 

Nostos Grenache 2009, Κτήμα Μανουσάκη, Επιτραπέζιος, 9 μήνες βαρέλι, €€€

Βαθύ κόκκινο χρώμα με νύξεις ωριμότητας. Πολύπλοκο μπουκέτο, όπου ξεχωρίζουν λεβάντα, σύκο, δέρμα και κόκκινα φρούτα. Έντονες αλλά και νόστιμες τανίνες. Μακριά νόστιμη ιδιαίτερη επίγευση.

88/100

 

Μανδηλάρι 2008, Κτήμα Λυραράκη, ΠΓΕ Κρήτη, Μανδηλαριά, 12 μήνες βαρέλι, €€€€

Έντονο, πολύ νεαρό και πλούσιο πορφυρό χρώμα. Στο μπουκέτο λικέρ βύσσινο, κόκκινα φρούτα, τριαντάφυλλο και νύξεις από γη, μελάσα και ιώδιο. Πυκνό, μακρύ, ισορροπημένο και πολύ νόστιμο στόμα.

90/100

 

Γεροντόκλημα Βερτζαμί 2003, Αμπελώνες Αντωνόπουλου, Επιτραπέζιος, 18 μήνες βαρέλι, €€€€

Βαθύ κόκκινο χρώμα, που δεν μαρτυρά την ηλικία του. Πολύπλοκο μπουκέτο από ξηρά δαμάσκηνα, γλυκά μπαχαρικά, σοκολάτα καθώς και νότες από μελάνι και γιασεμί. Ώριμες τανίνες και παρούσα οξύτητα στο αρκετά ζεστό του στόμα.

89/100

 

Ανέστης Χαιτίδης

Share this post