Μπορεί να λήξει το κρασί;

Μπορεί να λήξει το κρασί;

WineBottles
Μπορεί να πιστεύουμε ότι το κρασί διαρκεί για πάντα, αλλά όλα τα κρασιά τελικά “λήγουν” και αποκτούν δυσάρεστη γεύση. Μερικά κρασιά μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια ακόμα και για δεκαετίες, βελτιώνοντας τη γεύση τους χωρίς να χαλάνε. Άλλα όμως αφού περάσουν μερικά χρόνια χαλάνε. Από τη στιγμή ανοιχτεί όμως, οποιοδήποτε κρασί χαλάει μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες. (Δείτε εδώ πως μπορείτε να αποθηκεύσετε κατάλληλα το κρασί αφού το ανοίξετε, για να μην χαλάσει γρήγορα.)

Τι συμβαίνει κατά την οινοποίηση
Το κρασί γίνεται από τη ζύμωση του χυμού των σταφυλιών. Συνθλίβουμε τις ράγες των σταφυλιών και (στις περισσότερες περιπτώσεις προσθέτοντας μαγιά) ξεκινάει η ζύμωση. Τότε μια χημική αντίδραση λαμβάνει χώρα στην οποία τα σάκχαρα των σταφυλιών μετατρέπονται σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα. Κατά την διάρκεια της ζύμωσης, ορισμένα οξέα και βακτήρια αλλάζουν τη γευση του χυμού σταφυλιών και την κάνουν πιο πλούσια, ελαφρώς πικρή και πιο πολύπλοκη. Με λίγα λόγια μετατρέπουν το χυμό σταφυλιού σε κρασί. Ενώ το αλκοόλ διατηρεί το κρασί και επεκτείνει την διάρκεια ζωής του, τα βακτήρια και τα οξέα, μπορεί τελικά να χαλάσουν το κρασί, καταστρέφοντας τη γεύση του και καθιστώντας το ακατάλληλο για κατανάλωση.

Διάρκεια ζωής του κρασιού
Δεν οινοποιούνται όλα τα κρασιά με τον ίδιο τρόπο και γι΄ αυτό μερικά από αυτά μπορούν να κρατήσουν μέχρι και 100 χρόνια αν δεν ανοιχτούν ενώ άλλα κρατάνε μόνο 1-3 χρόνια. Σε γενικές γραμμές, τα κόκκινα κρασιά διαρκούν λίγο περισσότερο από τα λευκά, επειδή οι τανίνες που υπάρχουν στις φλούδες των σταφυλιών περνάνε μέσα στο κρασί και ακόμα, λόγω του γεγονότος ότι παλαιώνουν σε ξύλινα βαρέλια και όχι σε δεξαμενές. Οι τανίνες δρουν ως φυσικό συντηρητικό. Τα εκλεκτά κρασιά και τα επιδόρπια κρασιά διαρκούν πολύ περισσότερο, συνήθως πάνω από 10 χρόνια.

Σωστή αποθήκευση κρασιού
Για να μεγιστοποιήσουμε την διάρκεια ζωής του κρασιού στο ράφι πρέπει να το αποθηκεύσουμε (εμφιαλωμένο) πλαγιασμένο, έτσι ώστε να μένει ο φελλός υγρός και αεροστεγής. Η ιδανική θερμοκρασία για την αποθήκευση του κρασιού είναι οι 13 βαθμοί Κελσίου αλλά σε γενικές γραμμές (αν οι παραπάνω συνθήκες δεν είναι εφικτές) μπορούμε να το αποθηκεύουμε σε θερμοκρασίες από 7 ως 18 βαθμούς Κελσίου. Το πιο σημαντικό είναι να παραμένει σταθερή η θερμοκρασία αποθήκευσης και να μην αυξομειώνεται. Το σκοτεινό δωμάτιο στο οποίο φυλάμε το κρασί πρέπει να έχει επίπεδα υγρασίας περίπου 70%. Ένα κελάρι, μια άδεια ντουλάπα ή ένα ειδικό ψυγείο κρασιού είναι οι ιδανικές λύσεις για αποθήκευση κρασιού. Από τη στιγμή όμως που θα ανοίξουμε τη φιάλη, πρέπει κατά κανόνα να πιούμε το κρασί σε διάστημα από 2-3 μέρες ως δυο εβδομάδες(ανάλογα με το κρασί).

Πότε θεωρούμε ότι ένα κρασί έχει χαλάσει;
Ο λόγος που χαλάει το κρασί είναι ότι το οξυγόνο επιτρέπει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων και οξέων που δημιουργούν μια δυσάρεστη γεύση και ουσιαστικά μετατρέπουν το κρασί σε ξύδι. Τα οξέα και τα βακτήρια δίνουν στο κρασί μια ξινή, οξεία και δυσάρεστη γεύση. Το ξύδι όμως μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Ως εκ τούτου πολλοί πιστεύουν ότι το κρασί δεν μπορεί να λήξει γιατί μετατρέπεται σε ξύδι, που όμως δεν έχει και την καλύτερη γεύση.
Μερικές φορές, αν ο οινοποιός δεν έχει αποστειρώσει σωστά τον εξοπλισμό του κατά την οινοποίηση, επιβλαβή βακτήρια μπορούν να μολύνουν το κρασί, όσο καλά κι αν το αποθηκεύσουμε. Αν το κρασί έχει μυρωδιά μούχλας η βρεγμένου σκύλου και γεύση ή είναι υπερβολικά όξινη, πρέπει να μην το πιούμε. Δείτε εδώ άλλα 7 σημάδια, από τα οποία μπορούμε να καταλάβουμε ότι το κρασί έχει χαλάσει.

Share this post