Μωραΐτης, Πάρος 2012

Μωραΐτης, Πάρος 2012

Review of:
Version:
2012
Price:
7.50

Reviewed by:
Rating:
17
On 15 Ιουνίου, 2013
Last modified:15 Ιουνίου, 2013

Summary:

paros_Moraitis

Περιοχή: Πάρος

Ποικιλία: Μονεμβασιά

Η Μονεμβασιά είναι μια λευκή ποικιλία που συναντάμε κυρίως στις Κυκλάδες, την Εύβοια, και τη Λακωνία. Το όνομά της μας κάνει να υποθέσουμε ότι προέρχεται από την περιοχή της Μονεμβασιάς, αλλά δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν. Είναι μια ποικιλία ζωηρή και παραγωγική, με μεγάλη αντοχή στις κυριότερες ασθένειες.

Η Μονεμβασιά θεωρείται ότι συμμετείχε στην παρασκευή του φημισμένου κατά τον Μεσαίωνα κρασιού “Μαλβαζία”, ενώ στις μέρες μας χρησιμοποιείται για την παρασκευή των οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Ποιότητας (Π.Ο.Π.) “Πάρος”.

Οι οίνοι Π.Ο.Π. που παράγονται στην Πάρο έχουν την βάση τους στην παρουσία της Μονεμβασιάς. Το Π.Ο.Π. Πάρος Ερυθρό, προέρχεται από την συνοινοποίηση της Μονεμβασιάς με την μαύρη ποικιλία Μανδηλαριά, σε αναλογία Μονεμβασιά 1 / Μανδηλαριά 2. Το Π.Ο.Π. Πάρος Λευκό, παράγεται μόνο από την ποικιλία Μονεμβασιά.

Το Οινοποιείο Μωραΐτης βρίσκεται στη Νάουσα της Πάρου και ξεκίνησε το 1910 με καλλιέργεια ιδιόκτητων αμπελιών, χρησιμοποιώντας όμως και σταφύλια που προέρχονταν από άλλους παραγωγούς του νησιού για οινοποίηση. Το 1967 έγινε η πρώτη εμφιάλωση, αφού μέχρι τότε το κρασί πουλιόταν κατά τόπους, μέσα από μεγάλα δρύινα βαρέλια.

Μετά το 1980 το οινοποιείο αναπαλαιώνεται και εκσυγχρονίζεται. Παράλληλα επεκτείνεται η αμπελοκαλλιέργεια, φυτεύοντας κυρίως γηγενείς ποικιλίες του νησιού, με στόχο τη διάσωση του Παριανού αμπελώνα.

Το Πάρος 2012 έχει απαλό λεμονοπράσινο χρώμα. Είναι νεαρό στη μύτη με μέτριας έντασης αρώματα, πράσινου μήλου, άγουρου ροδάκινου, αγιοκλίματος και νότες τσακμακόπετρας. Στην παλέτα, εμφανίζεται ξηρό με υψηλή οξύτητα, μέτριο σώμα, μέτριο αλκοόλ και έντονα αρώματα φραγκοστάφυλου και ακτινίδιου, δίνοντας μια αίσθηση μεταλλικότητας στο τελείωμα που είναι μέτριας διάρκειας.

Στρογγυλό με πολύ καλή ισορροπία, νεύρο και φρεσκάδα. έτοιμο για κατανάλωση αλλά με δυνατότητες εξέλιξης έως το 2015.

Ενδεικτική τιμή: 7,50 ευρώ

Βαθμολογία: 85 /100

Στέφανος Κόγιας, IHCW by WSPC

Share this post