Οινοποιείο Μωραϊτης, Πάρος 2011 Ερυθρός Π.Ο.Π.

Οινοποιείο Μωραϊτης, Πάρος 2011 Ερυθρός Π.Ο.Π.

Review of:
Version:
2011
Price:
7

Reviewed by:
Rating:
17.5
On 28 Οκτωβρίου, 2014
Last modified:28 Οκτωβρίου, 2014

Summary:

Paros2011
Περιοχή: Νάουσα, Πάρος Π.Ο.Π.
Ποικιλία: Μανδηλαριά & Μονεμβασιά

Η μοναδική περίπτωση ελληνικού ερυθρού οίνου που προέρχεται από την συνοινοποίηση της ερυθρής ποικιλίας Μανδηλαριάς με την λευκή ποικιλία Μονεμβασιά από το Κυκλαδίτικο νησί της Πάρου.

Σε έναν τόπο που σαρώνεται από τα μελτέμια, οι τοπικοί αμπελουργοί προτιμούν να προστατεύουν τα αμπέλια τους με χαμηλότατο κλάδεμα, έτσι που θαρρείς ότι αυτά σέρνονται στο έδαφος. Η βαθυκόκκινη ποικιλία Μανδηλαριά προτιμά τα χαμηλά, αμμώδη πεδινά εδάφη, συναντιέται από τον δρόμο που ενώνει την Παροικιά με την Νάουσα και από εκεί με τις παραλίες του Μώλου και Πίσω Λιβαδιού και ακόμη πιο πέρα στον Δρύο, αντίθετα η λευκή Μονεμβασιά προτιμά τα ύψη με την καλλιέργεια της να επικεντρώνεται στα ορεινά του νησιού στον δρόμο για τον Πρόδρομο και τις Λεύκες.

Τα δύο σταφύλια οινοποιούνται μαζί με αναλογία 1:2 και δίνουν ένα ερυθρό κρασί το οποίο παλαιώνει για 12 μήνες σε δρύϊνα βαρέλια.

Χρώμα καθαρό μέτριο πορφυρό. Μύτη καθαρή, μέτριας (+) αρωματικής έντασης, εξελισσόμενη, με χαρακτήρα από κόκκινα φρούτα, αποξηραμένα κόκκινα φρούτα του δάσους (cranberries) και νύξεις ερυθρού εσπεριδοειδούς που περιβάλλουν έναν κορμό από νότες βοτάνων και ευγενούς ζωϊκότητας.  Με τον αερισμό απελευθερώνονται νότες πικάντικων μπαχαρικών τα οποία και σταδιακά κυριαρχούν μαζί με τις νότες βοτάνων καθώς και νύξεις bitter σοκολάτας ενώ στο τελείωμα ανιχνεύουμε επίσης νότες αλμυρού πετρώματος και βανίλιας δρυός.

Στο στόμα είναι ξηρό, με οξύτητα υψηλή, τανίνες υψηλές (με πουδράτο χαρακτήρα), αλκοόλ μέτριο, σώμα μέτριο (+), ένταση γεύσης μέτρια (+). Αρωματικά στο στόμα χαρακτηρίζεται από κόκκινα φρούτα, τα οποίο ωστόσο εμφανίζονται πιο ώριμα σε σχέση με την μύτη, μαζί με τις αντίστοιχες βοτανικές νότες (πολύ μέντα και φαρμακευτικά) που περικλέι0ονται από τα πικάντικα μπαχαρικά, τις νότες δέρματος και την αλμύρα του terroir του νησιού. Η επίγευση είναι μακράς διάρκειας με ταννικό χαρακτήρα.

Ένα εξαιρετικό δείγμα των δυνατοτήτων του νησιωτικού περιβάλλοντος, θα θέλαμε ωστόσο να διέθετε λίγο πλουσιότερο σώμα. Απολαύστε το τώρα συνοδεύοντας κατσικάκι στην γάστρα είτε φυλάξτε το για 3 με 4 χρόνια ακόμα. Αλκοόλ: 12,5%

Τιμή: 7,00 ευρώ
Βαθμολογία: 87/100

 

Δοκίμασε ο Δημήτρης Σιώτας

Share this post