Οινοποιείο στις ΗΠΑ πειραματίζεται με ωρίμανση κρασιών στον ωκεανό…

Οινοποιείο στις ΗΠΑ πειραματίζεται με ωρίμανση κρασιών στον ωκεανό…

cage

Το οινοποιείο Mira στην Αγία Ελένη, Καλιφόρνια, έχει βυθίσει τέσσερα κιβώτια Cabernet Sauvignon 2009 στο λιμάνι του Τσάρλεστον, της Νότιας Καρολίνας, για να δει αν ο ωκεανός επηρεάζει τον τρόπο που ωριμάζει το κρασί.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι φιάλες τοποθετήθηκαν με επιπλέον σφραγίδες κεριού, μέσα σε κίτρινα κλουβιά πλέγματα και στη συνέχεια βυθίστηκαν σε άγνωστη τοποθεσία.

Τα κλουβιά ήταν αλυσοδεμένα μαζί και εξοπλισμένα με συσκευές εντοπισμού GPS.

Το κρασί θα επανεμφανιστεί σε τρεις μήνες και θα δοκιμαστεί χημικά και από ειδικούς για να δούνε αν αυτό διαφέρει με οποιονδήποτε τρόπο από το κρασί που παλαιώνει στην ξηρά.

Εάν το εγχείρημα πάει καλά, το Mira θα μπορούσε να παράγει και να πωλεί παλαιωμένο κρασί στον ωκεανό, στο μέλλον.

«Είναι η αρχή μιας διαδικασίας δοκιμών για να δούμε αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό σε μεγαλύτερες ποσότητες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα,” είπε ο ιδιοκτήτης  Jim “Bear” Dyke στο AP.

Ο Dyke και οι συνάδελφοί του αναμένουν ότι η πίεση του νερού, η θερμοκρασία και απαλή ταλάντευση από τα ρεύματα θα παράγει μοναδικά αποτελέσματα στο κρασί.

Ανάλογα με το πώς πηγαίνει το πείραμα, το οινοποιείο μπορεί να παλαιώσει κάποια από τη σοδειά του 2013  σε μια κάβα και κάποια εντελώς στον ωκεανό.

“Αυτό είναι πολύ συναρπαστικό για μένα ως οινοποιός. Όταν κάνετε κρασί είναι λίγο πολύ το ίδιο πράγμα για όλους. Η ιδέα είναι να βρούμε αν η ωρίμανση στον ωκεανό έχει τη δυνατότητα να το αλλάξει αυτό », δήλωσε ο οινοποιός του Mira,  Gustavo Gonzalez, στο AP.

Ένας αριθμός από οινοποιεία στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα έχουν ήδη πειραματιστεί με υποβρύχιας-παλαίωσης κρασί.

Ο Emmanuel Poirmeur,, ιδιοκτήτης του Egiategia στη γαλλική περιοχή των Βάσκων, άρχισε να θέτει τα  αφρώδη κρασιά του κάτω από το νερό,  για τη δευτερογενή ζύμωση το 2007.

Εν τω μεταξύ, ο Piero Λουγκάνο του οινοποιείου Bisson στην Ιταλία, άρχισε να κάνει υποβρύχια spumante το 2009, όταν έμεινε από χώρο στο κελάρι.

Τον Ιούνιο του 2011, ο Bruno Lemoine, διευθυντής του Château Haut-Larrivet Brion στο Pessac-Leognan, έδεσε με αλυσίδες ένα 56-λίτρων νέο δρύινο βαρέλι, που ονομάστηκε Neptue, γεμάτο με Merlot-Cabernet του 2009, σε ένα πάρκο στρειδιών στο Arcachon Bay για έξι μήνες.

Share this post