Ουίσκι part2: Ιρλανδικό, Βορείου Αμερικής, Bourbon, Ιαπωνικό

Ουίσκι part2: Ιρλανδικό, Βορείου Αμερικής, Bourbon, Ιαπωνικό


Ιρλανδέζικο ουίσκι
Όπως είδαμε και στο προηγούμενο post για το ουίσκι, το μυστικό παραγωγής του ουίσκι πιθανόν να μεταφέρθηκε από τους Κέλτες ή τους Ιρλανδούς μοναχούς.
Η Βασίλισσα Ελισάβετ Α ‘λέγεται ότι απολάμβανε πολύ ουίσκι από την Ιρλανδία κατά τη διάρκεια της βασιλείας της.
Το Ιρλανδικό ουίσκι παραγόταν ανέκαθεν με τη διαδικασία τριπλής απόσταξης και τη χρήση μη βυνοποιημένου κριθαριού στα μείγματα , αν και υπήρχαν Ιρλανδοί που χρησιμοποιούσαν τη Σκωτσέζικη μέθοδο στην παραγωγή του.
Η IDL (Irish Distillers Ltd) χρησιμοποιεί πάντα ένα ποσοστό μη

βυνοποιημένης κριθής, μεταξύ 20 και 60%, ενώ έχει επιβάλει νέες τεχνικές που θέλουν την επιπλέον χρήση καινούριων βαρελιών Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής δρυός.

Μπέρμπον
Το Bourbon είναι ένα είδος αμερικανικού ουίσκι που παράγεται και αυτό με απόσταξη ζυμωμένου πολτού ο οποίος όμως πρέπει να περιέχει 51% σπόρους καλαμποκιού στους οποίους προστίθονται μικροί σπόροι ως επί το πλείστον σίκαλης. Η παλαίωση του μπέρμπον γίνεται σε καινούρια βαρέλια αμερικάνικης δρυός-μέγιστης χωρητικότητας 200 λίτρων) με έντονα καμένο το εσωτερικό τους για δύο χρόνια.
Το όνομα του προέρχεται από τη σύνδεση του με την ιστορική περιοχή γνωστή ως Old Bourbon, το σημερινό Bourbon County του Kentucky, αλλά μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε στις ΗΠΑ.

Tenesse ουίσκι
Εδώ έχουμε περίπου την ίδια ισχύουσα με το μπέρμπον νομοθεσία, χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση για επικράτηση του καλαμποκιού. Το Tennessee whiskey πρέπει να παράγεται στην πολιτεία του Τενεσί και να φιλτράρεται μέσω ξυλάνθρακα σφενδάμου . Η διαδικασία φιλτραρίσματος διαρκεί συνήθως 10 ημέρες για να ολοκληρωθεί. Το Tennessee whiskey αναγνωρίστηκε ως ένα ξεχωριστό ύφος από Αμερικανούς αξιωματούχους της κυβέρνησης το 1941.
Δύο είναι τα ενεργά Τennessee Whiskey brands: Jack Daniel’s και George Dickel Whiskey

Rye and Wheat Whiskey
Για να χαρακτηριστεί ένα ουίσκι rye(σίκαλης) πρέπει το απόσταγμα να αποτελείται από τουλάχιστον 51% σίκαλη και να ωριμάσει για δύο χρόνια σε καινούρια καμμένα βαρέλια. Το Wheat ουίσκι πρέπει να παράγεται από 51% τουλάχιστον σιτάρι και είναι σπάνιο.

Ουίσκι Καναδά
Η παραγωγή του Καναδέζικου ουίσκι μοιάζει με αυτή του Μπέρμπον αλλά ο πολτός πρέπει να αποτελείται σε ποσοστό 51% από σίκαλη.

Ουίσκι Ιαπωνίας
Αν και το Ιαπωνικό ουίσκι δεν έχει συμπληρώσει ούτε καλά καλά έναν αιώνα ιστορίας(το πρώτο ουίσκι αποστάχθηκε το 1923), έχουν καταφέρει σημαντικές επιδόσεις κερδίζοντας ολοένα χώρο στην παγκόσμια αγορά ουίσκι. Οι Γιαπωνέζοι για να παρασκευάσουν το δικό τους ουίσκι ακολουθούν τα σκωτσέζικα πρότυπα, παράγοντας ουίσκι με έντονες αποχρώσεις. Τα Ιαπωνικά ουίσκι αντικατοπτρίζουν την κοινωνική δομή του Ιαπωνικού λαού. Ακρίβεια και καθαρότητα αρωμάτων, συνέπεια και σαφήνεια αλλά και ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων.

Η βιομηχανία οινοπνευματωδών παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης ωθούμενη από την επιστροφή των καταναλωτών σε super premium προϊόντα, λέει το Συμβούλιο αποσταγμάτων αλκοολούχων ποτών των Ηνωμένων Πολιτειών (DISCUS).

Η Discus διαπίστωσε ότι το 2010 στις ΗΠΑ ο όγκος προμηθειών αυξήθηκε κατά 2% σε 190 εκατομμύρια κιβώτια και τα έσοδα αυξήθηκαν 2,3% σε 19,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα Super premium ουίσκι έδειξαν ισχυρή αύξηση των εσόδων, με αύξηση 8,1% με πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην super premium κατηγορία, μπέρμπον και Tennessee whiskey αυξήθηκαν κατά 17% στα 161 εκατομμύρια δολάρια, το ουίσκι κατά 18% στα 140 εκατομμύρια δολάρια και τα ουίσκι Ιρλανδίας κατά 30% στα $ 23 εκατομμύρια.


JAMESON

Το Ιρλανδέζικο ουίσκυ Jameson είναι γνωστό παγκοσμίως για την ξεχωριστή του γεύση και τα απαλά χαρακτηριστικά του. Δημιουργήθηκε από τον John Jameson το 1780. Προϊόν τριπλής απόσταξης από επιλεγμένα κριθάρια και νερό από πηγές. Το ουίσκυ αυτό ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια. Το Jameson κουβαλάει τη σφραγίδα ποιότητας κάτι που το έχει ξεχωρίσει και το έχει κάνει νούμερο ένα ιρλανδικό ουίσκι σε πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Λόγω του απαλού του χαρακτήρα είναι ιδανικό για cocktail, όπως το Whisky Sour.

Τιμή:16,20€

Bushmills 10 Year Old

To Bushmills, χρησιμοποιεί αποκλειστικά βυνοποιημένο κριθάρι στα single malts. Το Single Malt 10 years old, είναι προϊόν τριπλής απόσταξης από βυνοποιημένο κριθάρι και παλαίωσης άνω των 10 ετών σε βαρέλια bourbon, έχει εκλεπτυσμένα αρώματα ροδάκινου, βανίλιας, κρέμας, σοκολάτας και λουλουδιών.
Τα μείγματα Original και Black Bush χρησιμοποιούν grain ουίσκι από το Midleton.
Tιμή:37€

JIM BEAM

Πριν από δύο περίπου αιώνες οι άποικοι με τις σκονισμένες περούκες έπιναν αλκοόλ με την ελπίδα ότι θα αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από το μολυσμένο νερό και τις ανεπαρκείς συνθήκες διαβίωσης και για να οχυρώσουν τη διατροφή τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μετανάστες από τη Γερμανία με το όνομα Boehm ήρθαν στην Αμερική. Θα αλλάξουν αργότερα την ορθογραφία σε Beam, και για εφτά γενιές το όνομά τους παραμένει συνώνυμο με πωλήσεις μπέρμπον στον κόσμο.
Ο σημαιοφόρος του Κεντάκι Straight Bourbon Whiskey. Ιδανικό για ανάμειξη με κοκτέιλ και για εισαγωγή στο Bourbon Whiskey. Αρώματα καραμέλας, βανίλιας, καρύδας, βαρελιού και νότες γλυκών μπαχαρικών.
Τιμή: 21,80€

JACK DANIEL’S

Μιά από τις δύο μάρκες Tennessee ουίσκυ (και σίγουρα η γνωστότερη), με μεγάλη ιστορία, παράδοση και ιδιαίτερα φήμη, αφού έχει συνδεθεί με κινηματογραφικά έργα, ηθοποιούς, μουσική και γενικά με την αμερικανική κουλτούρα. Το ουίσκι υποβάλεται σε φιλτράρισμα με ξυλοκάρβουνο σφενδάμου, σταγόνα-σταγόνα, και κατόπιν αφήνεται να ωριμάσει σε χειροποίητα βαρέλια. Το ουίσκι είναι έτοιμο μόνο όταν το πεί ο Master Distiller. Περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα από την ίδρυση του από τον Jack Daniel, το Tennesse αυτό Whiskey, εξακολουθεί να παράγεται με τον ίδιο τρόπο.
Τιμή:30,25€

Suntory Hakushu 12 Year Old

Το ουίσκι Hakushu ανήκει στην Suntory, ιδρυτές του πρώτου ιαπωνικού αποστακτηρίου, Yamazaki. Το αρχικό αποστακτήριο Hakushu χτίστηκε το 1973, με ένα άλλο κτίριο αποστακτήριο που ονομάζεται Hakushu Higashi (δυτικά) και προστέθηκε το 1981. Ένα εξαιρετικό ουισκι με διακριτικό τυρφώδες χαρακτήρα, ελαφρά ανθικό και νότες γρασιδιού και χυμού τροπικών φρούτων. Σε τυφλή γευσιγνωσία δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι πρόκειται για ουίσκι από την Ιαπωνία.
Τιμή:65€

CANADIAN CLUB 12 ΕΤΩΝ

Για τη δημιουργία του Canadian Club Classic 12 ετών, η ανάμειξη των αποσταγμάτων γίνεται με τη μοναδική τεχνοτροπία του barrel blending. Έπειτα αφήνεται να ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια για 12 ολόκληρα χρόνια, αποκτώντας βαθύ, κεχριμπαρένιο χρώμα, πλούσιο άρωμα με νότες αμυγδάλου, βανίλιας και μπαχαρικών, και ξεχωριστή γεύση με νότες δρυός και καραμέλας.
Τιμή:29,40

 

Share this post