Ο Βαγγέλης Χατζηβαρύτης μιλάει στο Oinos

Ο Βαγγέλης Χατζηβαρύτης μιλάει στο Oinos

Το Κτήμα Χατζηβαρύτη βρίσκεται στην περιοχή Μπινταμπλα της αμπελοοινικής περιοχής Γουμένισσα.

Με έναν αμπελώνα 220 στρεμμάτων, οι φυτεύσεις του οποίου άρχισαν το 1994, το οινοποιείο παράγει σήμερα γύρω στις 80-90.00 φιάλες κρασιού με ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα που αποτελούν και τον κορμό του αμπελώνα. Υπάρχουν επίσης οι ποικιλίες Ροδίτης, Sauvignon blanc. Chardonnay, Merlot και Cabernet Sauvignon οι οποίες δίνουν ενδιαφέροντα κρασιά με κύριο γνώμονα την καλή σχέση ποιότητας τιμής.

Στο οινοποιείο σε μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα συναντήσαμε τον Βαγγέλη Χατζηβαρύτη -φορώντας το κλασσικό του καβουράκι- , την γυναίκα του Όλγα Ιακωβίδου και την κόρη τους Χλόη όπου είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε κάποιες ερωτήσεις για το κρασί και το οινοποιείο το οποίο δεν είναι η αποκλειστική επαγγελματική του ενασχόληση αλλά σίγουρα η αγαπημένη…

 

 

Τι απαραίτητα πρέπει να έχει ένας καλός οινοπαραγωγός;

 Το πιο σημαντικό κομμάτι για ένα καλό κρασί είναι η πρώτη ύλη, πρέπει να έχεις καλό σταφύλι. Παίζει ρόλο και ο καιρός στις όψιμες ποικιλίες αλλά και η δεξιοτεχία του παραγωγού στις πρώιμες.

 

Τι το ιδιαίτερο έχουν οι Γουμένισες Χαζηβαρύτη;

 Εμείς στο Κτήμα Χατζηβαρύτη δείχνουμε μεγάλη προσοχή και φροντίδα στο αμπέλι. Δουλεύουμε συστηματικά και με πράσινο τρύγο επιτυγχάνουμε ιδιαίτερα μικρές στρεμματικές αποδόσεις, για την περιοχή που δεν ξεπερνάνε τα 550-600 κιλά/στρέμμα. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στην προσπάθεια μας για την προστασία του αμπελώνα γιατί ως γνωστό λειτουργούμε με βιολογικά πρότυπα καλλιέργειας.

 

Βασικές διαφορές Ξινόμαυρου στις 4 περιοχές Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ;

 Το μεσοκλίμα και το μικροκλίμα της κάθε περιοχής καθορίζουν διάφορες ιδιαιτερότητες των σταφυλιών σε κάθε περιοχή. Ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια. Όσον αφορά τώρα την δική μας περιοχή θα έλεγα ότι έχουμε λιγότερο επιθετικές τανίνες και οξύτητες και καταλήγουμε σε στρογγυλά κρασιά με δυναμικό παλαίωσης.

 

 Ελληνικό κρασί και διεθνείς αγορές

 Βλέπω ότι το Ελληνικό κρασί που χρησιμοποιεί ελληνικές ποικιλίες, έχει μεγάλες δυνατότητες στο εξωτερικό. Οι καταναλωτές δείχνουν ενδιαφέρον για τις ελληνικές ποικιλίες και όλο και περισσότερα ελληνικά κρασιά φιγουράρουν σε ράφια γνωστών καταστημάτων αλλά και σε wine list κορυφαίων εστιατορίων. Η Γουμένισσα και το Ορόσημο σερβίρονται  από τον Καμάλ Kouiri του Μόλυβος στη Νέα Υόρκη, αλλά και το Waldorf Astoria και Kimberly επίσης στη Νέα Υόρκη.

 

Θα αντέξει ο κλάδος του κρασιού την κρίση;

 Πιστεύω πως ναι. Με κάποιες απώλειες βέβαια, αλλά επίσης πιστεύω ότι σημαντική βοήθεια δίνουν τη συγκεκριμένη στιγμή οι εξαγωγές στις οποίες πρέπει να δώσουμε επιπλέον βαρύτητα.

 

Όσον αφορά την εκπαίδευση για το κρασί. Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει από τον καταναλωτή ή τους εμπόρους κρασιού;

 Αν εκπαιδευτεί ο καταναλωτής και επιμένει να ζητάει συγκεκριμένα κρασιά σε εστιατόρια και διάφορα άλλα σημεία πώλησης, τότε οι έμποροι θα είναι αναγκασμένοι να φέρουν τα κρασιά που ζητάει ο καταναλωτής και όχι αυτά που προμηθεύονται με μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους.

 

Ποια περιοχή του κόσμου θεωρείτε προικισμένη για την παραγωγή κρασιού (Εκτός Ελλάδος);

 Εκτός από την Ελλάδα, θα έλεγα και πάλι χώρες του Παλαιού Κόσμου, όπως την Γλλία και την Ιταλία, όπου υπάρχει και διαφορετική παιδεία και φιλοσοφία πάνω στο κρασί. Οι χώρες του Νέου Κόσμου βγάζουν επίσης πολύ καλά κραιά αλλά περισσότερο τεχνολογικά.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας κρασί;

 Από το κτήμα θα ξεχώριζα τη Γουμένισσα και τον Ροδίτη Ξινόμαυρο και από την υπόλοιπη  Ελλάδα την Σαντορίνη με το εκπληκτικό Ασύρτικο. Εκτός συνόρων θα διάλεγα κάτι από Βερόνα όπως Recioto Della Valpolicella και από Γαλλία είμαι φαν των first growth Bordeaux.

Αν δεν ζούσατε εδώ σε ποιο μέρος της Ελλάδας η του κόσμου θα σας άρεσε να ζείτε;

 Στην Κωνσταντινούπολη, διότι εκεί γεννήθηκε ο πατέρας μου και μου θυμίζει πολύ Ελλάδα. Είναι πολύ κοντά στη νοοτροπία μας. Είναι ένα κομμάτι που ενώνονται δύο διαφορετικοί πολιτισμοί και τοπογεωγραφικά δεν συγκρίνεται με τίποτα.

 

Ποια αρετή,  σας αρέσει περισσότερο σε έναν άνθρωπο;

 Η ειλικρίνεια

 

Τι ή ποιος είναι η μεγαλύτερη αγάπη της ζωής σας;

 Η οικογένεια μου που με στήριξε και με στηρίζει και ιδιαίτερα η γυναίκα μου η Όλγα.

 

Τι θα θεωρούσατε το μεγαλύτερο επίτευγμα σας;

 Τα δύο καλά παιδιά που έχουμε βγάλει

 

Ποιο είναι το moto  σας;

 Σεβασμός στη ζωή και στον άνθρωπο

 

Αν κάνατε ένα ιδανικό δείπνο ποιους θα είχατε καλεσμένους και τι κρασιά θα τους σερβίρατε;

Θα ήθελα να έχω την οικογένεια μου και τους πιο στενούς μου φίλους, όσο για τα κρασιά που θα τους σέρβιρα, αυτά θα ήταν το Ξινόμαυρο Ροδίτης 2010 και η Γουμένισσα 2007.

 

Κτήμα Χατζηβαρύτη

6ο χλμ. Επαρχιακής οδού Γουμένισσας – Γιαννιτσών
613 00 Γουμένισσα

Τ. (234) 304-1236, (231) 021-5259, (697) 220-0102, (697) 746-9030,
F. (231) 021-8741

e-mail: infothes@itd.gr
Url: www.chatzivariti.gr

Το κτήμα Χατζηβαρύτη είναι επισκέψιμο με ραντεβού.

Share this post