Συνδυασμός τυριού με κρασί (μέρος Γ)

Συνδυασμός τυριού με κρασί (μέρος Γ)

cheese

Στο πρώτο και δεύτερο μέρος του οδηγού για συνδυασμό κρασιού-τυριού σας παρουσιάσαμε τους γενικούς κανόνες που πρέπει να έχετε υπόψη σας όταν επιλέγετε κρασί για κάθε τυρί. Στο τρίτο μέρος, πιο συγκεκριμένα διαβάζουμε πιο τυρί ταιριάζει με κάθε κρασί.

 

feta

Φρέσκα, μαλακά τυριά
Τα φρέσκα, μαλακά τυριά συνδυάζονται άψογα με λευκά κρασιά, ξηρά ροζέ, αφρώδεις οίνους, ξηρά κρασιά απεριτίφ και κόκκινα με ελαφρύ σώμα και χαμηλές τανίνες. Τα κρασιά με άρωμα φρούτων, μούρων, τροπικών φρούτων ή εσπεριδοειδών είναι επίσης ιδανικά. Αυτά που πρέπει να αποφεύγουμε είναι τα μεγάλα κόκκινα τανικά κρασιά, όπως το Μπορντό, το Cabernet Sauvignon, το Malbec και όλα τα blends με Μπορντό.
Τα τυριά: Ρικότα, μοτσαρέλα, φέτα, χαλούμι, μπρι, καμαμπέρ, Burrata, Chèvre, Brillat-Savarin, Crottin, Bûcheron
Ταριάζουν με κρασί: Riesling (ξηρό προς γλυκό), Gewürztraminer, Moscato, Champagne, Cava, Chablis, Chenin Blanc, Pinot Gris, Pinot Grigio, Albariño, Grüner Veltliner, unoaked Chardonnay, Sauvignon Blanc, Provençal rosé, Beaujolais, Lambrusco, White Port, Fino sherry

 

Gruyère
Ημίσκληρα, μέτριας παλαίωσης τυριά
Αυτά τα τυριά έχουν πιο σφιχτή υφή και πιο δυνατές γεύσεις από τα κρεμώδη τυριά. Χρειάζονται λευκά κρασιά με μέτριο σώμα, φρουτώδη κόκκινα, παλαιωμένα αφρώδη και κρασιά απεριτίφ για να ισορροπήσουν σε οξύτητα, τανίνες και φρουτώδη γεύση.
Τα τυριά: Havarti, Edam, Emmental, Gruyère, Jarlsberg, νεαρό Cheddar, Monterey Jack, Manchego, Tomme d’Alsace
Ταιριάζουν με: Chardonnay, λευκή Βουργουνδία, λευκό Bordeaux, Pinot Blanc, Viognier, Riesling (ημίξηρο), Gewürztraminer, Champagne, κόκκινη Βουργουνδία, Pinot Noir, Beaujolais, Dolcetto, Barbera, Zinfandel, Merlot, παλαιωμένο Port, νεαρό Tawny Port,

 

epoisses

 

κολλώδη τυριά

Τα μαστιχωτά τυριά με κολλώδη υφή ταιριάζουν με κρασί ελαφριού σώματος με λεπτά αρώματα, που συμπληρώνουν τη γεύση του τυριού και δεν την ανταγωνίζονται.
Τα τυριά: Époisses, Taleggio, Morbier
Ταιριάζουν με κρασί: Gewürztraminer, Riesling, Sauternes, red Burgundy, Pinot Noir

 

blue_cheese
μπλε τυριά
Τα μπλε τυριά χρειάζονται κρασιά με ενεργητικότητα και γλυκύτητα για να ισορροπήσουν τις τολμηρές γεύσεις τους και το αλμυρό, πικάντικο σώμα τους.
Τα τυριά: Stilton, Gorgonzola, Roquefort, Cambozola, Bleu d’Auvergne
Ταιριάζουν με κρασί: Port, Tawny Port, Sauternes, Oloroso sherry, Banyuls, Recioto, Tokaji

 

Pecorino

σκληρά, παλαιωμένα τυριά
Τα πιο σκληρά τυριά αγαπάνε λευκά κρασιά με γεμάτο σώμα και κόκκινα τανικά κρασιά. Δουλεύουν επίσης άψογα με οξειδωμένα κρασιά όπως το sherry και η αλμυρότητά τους συνδυάζεται άψογα με γλυκά κρασιά.
Τα τυριά: παλαιωμένο Cheddar, Cheshire, Comté, παλαιωμένο Gruyère, παλαιωμένο Gouda, Pecorino, Manchego, Asiago, παρμεζάνα Reggiano
Ταιριάζουν με κρασί: Παλαιωμένη λευκή Βουργουνδία ή Μπορντό, λευκά blends Ροδανού, γλυκά Riesling, Viognier, παλαιωμένη σαμπάνια, Vin Jaune, κόκκινη Βουργουνδία, κόκκινο Μπορντό, Cabernet Sauvignon, Barolo, Barbaresco, Nebbiolo, Petite Sirah, κόκκινα blends Καλιφόρνιας, κόκκινα blends Ροδανού, Zinfandel, κόκκινο Port, Tawny Port, Madeira, Sauternes, Oloroso sherry.

 

Rheingau Riesling2007_Spätlese_Weingut_Robert_Weil
Όμως υπάρχει ένα κρασί που να ταιριάζει με όλα;
Θα είχε πλάκα να μπορούσαμε να ανοίξουμε μια σειρά κρασιών για να δείξουμε ποιο ταιριάζει με κάθε τυρί αλλά συνήθως χρειάζεται να επιλέξουμε ένα μόνο κρασί για ένα πιάτο τυριών. Αν συμβεί αυτό, δοκιμάστε το Riesling, κυρίως το ημίξηρο. Αυτό το κρασί έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκόολ αλλά ταιριάζει γενικότερα με πολλά τυριά, γιατί έχει οξύτητα, γλυκύτητα, τροπικά φρούτα και μεταλλικά στοιχεία, ντελικάτο σώμα αλλά έχει φρουτώδη αρώματα που θα απλωθούν αιθέρια πάνω από τις αλμυρές νότες που έχουν όλα τα τυριά.
Επίσης, τα αφρώδη κρασιά, από τα πιο ξηρά μέχρι τα γλυκά συνδυάζονται συνήθως άψογα. Έχουν μια ευγενική οξύτητα και νότες ξηρών καρπών που συνδυάζονται με τυριά από τα πιο φρέσκα μέχρι τα πιο παλαιωμένα. Οπότε, αν έχετε ένα ανάμικτο πιάτο τυριών, έχετε ταυτόχρονα και μια πολύ καλή δικαιολογία για να ανοίξετε ένα μπουκάλι σαμπάνια-και σίγουρα δεν θα ανοίξετε μόνο ένα!

Share this post