Σχετικά με τα en primeur 2009 και τις τιμές των κρασιών

Σχετικά με τα en primeur 2009 και τις τιμές των κρασιών


Σε mail που λάβαμε από τον ΑΙΟΛΟ την περασμένη εβδομάδα με προσφορές en primeur, υπήρχε καταγεγραμμένη και η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW, στα πλαίσια του Συμπόσιου των Masters of Wine στο Bordeaux, με τέσσερις γίγαντες των fine wines, την οποία παραθέτουμε αυτούσια:

“Οι τιμές έχουν ανέβει πάρα πολύ και αυτό έχει προβληματίσει πολλούς έμπορους και καταναλωτές. Από την άλλη, ο κόσμος αγοράζει. Ο πολύς Gary Vaynerchuk είχε δηλώσει βαρύγδουπα τον Μάρτη ότι στα en primeur του 2005 είχε

ρίξει 5 εκατ. δολάρια, ενώ στο 2009 δεν θα επένδυε παραπάνω από ένα εκατομμύριο. Τώρα το φυσάει και δεν κρυώνει…

Μια και μιλάμε για τιμές, θα ήθελα να μοιραστώ ένα πολύ πρόσφατο γεγονός.

Όπως έγραφα στο προηγούμενο e-mail μου, έλειπα στο Bordeaux για μερικές ημέρες, για το Συμπόσιο των Masters of Wine. Η τελευταία ενότητα του Συμποσίου, με τίτλο «Φήμη και Περιουσία», συγκέντρωνε τέσσερις γίγαντες του φίνου κρασιού, όπου ο καθένας έδειχνε και ένα κρασί του: τον Paul Draper των Ridge Vineyards (που έδειξε το Monte Bello 1995), τον Paul Pontallier του Chateau Margaux (έδειξε το 1996 του), τον Alvaro Palacios από την Rioja, το Priorato και το Bierzo (έδειξε από το τελευταίο το υπέρ-σπάνιο La Faraona 2007) και τον Peter Gago των Penfolds (που έδειξε το Kalimna Block 42 Cabernet του 2004 σε δύο εκδόσεις, η μία κλεισμένη με φελλό και η άλλη, με διαφορά η καλύτερη, κλεισμένη με Stelvin).

Στο κλείσιμο της ενότητας έκανα μια ερώτηση στο πάνελ των ομιλητών. «Φέρνοντας στο μυαλό αυτούς που αντέχουν να αγοράσουν τα κρασιά σας και αυτούς που μπορούν να τα εκτιμήσουν, έχω να κάνω μια ερώτηση σε όλους, εκτός από τον Draper, που πουλάει όλα του τα κρασιά σε πολύ λογικές τιμές, ακόμη και το μυθικό Monte Bello. Υπάρχουν κάποιες κρύες, μοναχικές νύχτες του χειμώνα που μετανιώνετε τις τιμές που πουλάτε κάποια από τα κρασιά σας»? Ο Pontallier πήρε τον λόγο άμεσα και είπε «μάλλον για εμένα είναι η ερώτηση και, αν θέλω να απαντήσω ειλικρινά, η απάντηση είναι όχι»… Ο Draper πήρε άμεσα τον λόγο (γιατί ένιωσε άσχημα που τον έβγαλα εκτός και πολλοί γνώριζαν ότι είμαι ο αγοραστής της εταιρείας που τον εισάγει στην Ελλάδα? από ευγένεια?) και ανταπέδωσε με ερώτηση: «αν υπάρχει αγορά εκεί έξω που μπορεί να αγοράσει όλο το Chateau Margaux στα €1,000 την φιάλη και ο Pontallier αποφασίσει να πουλήσει το κρασί του στα €100, οι έμποροι θα κατεβάσουν τις τιμές ή θα αποφασίσουν να ανεβάσουν απλά το περιθώριο κέρδους τους»?

Πολλοί MWs μου είπαν αργότερα ότι έκανα μια πολύ καλή ερώτηση, που άξιζε πολύ καλύτερες απαντήσεις. Η απάντηση που έδωσα στον Draper κατ’ ιδίαν ήταν η εξής: «στις μέρες της διαφάνειας που διανύουμε, ειδικά στα en primeur του Bordeaux, οι καλοί έμποροι έχουν μοναχά τρία εργαλεία στην διάθεσή τους – το γούστο τους, την καλή εξυπηρέτηση των πελατών τους και τα συνετά περιθώρια κέρδους»…

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος

 

Share this post