Το σχήμα του ποτηριού καθορίζει την ποσότητα που σερβίρουμε

Το σχήμα του ποτηριού καθορίζει την ποσότητα που σερβίρουμε

wine-glass2

Το σχήμα και το μέγεθος των ποτηριών κρασιού που χρησιμοποιούμε και πώς γίνονται καθοριστικά για την ποσότητα του κρασιού που σερβίρουμε σε αυτά, βρήκε μια έρευνα.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Iowa State University στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι 12% περισσότερο κρασί σερβίρεται σε ένα μεγάλο ποτήρι, σε σχέση με ένα συνηθισμένο.

Το χρώμα του οίνου φαίνεται επίσης να επηρεάζει το μέγεθος της ροής με μέσο όρο 9% περισσότερο λευκό κρασί να σερβίρεται σε ένα ποτήρι σε σύγκριση με το κόκκινο, λόγω της μεγαλύτερης χρωματικής αντίθεσης του κόκκινου κρασιού με το καθαρό γυαλί.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να σερβίρουν αυτό που θεωρούν ότι είναι μια κανονική μερίδα κρασιού, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους γυάλινων ποτηριών σε διαφορετικές τοποθετήσεις.

«Αν ρωτήσετε κάποιον πόσο πίνει και να αναφέρει σε έναν αριθμό τις μερίδες, σε περίπτωση αυτοσερβιρίσματος, αυτό δεν λέει όλη την ιστορία,” είπε ο Δρ Doug Walker, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

“Ενός ατόμου το  “δύο” είναι εντελώς διαφορετικό από ό, τι ενός άλλου ατόμου το “δύο”», πρόσθεσε.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο κρατιέται ένα ποτήρι κρασί, μπορεί να καθορίσει πόσο κρασί σερβίρεται σε κάθε μερίδα, με μέσο όρο 12% περισσότερο κρασί να σερβίρεται όταν ένα ποτήρι βρίσκεται στο χέρι απ΄ότι όταν το ποτήρι βρίσκεται στο τραπέζι.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Substance Use & Misuse.

Share this post