ΤΣΑΠΟΥΡΝΑΚΟΣ 2005 Κτήμα Βογιατζή

ΤΣΑΠΟΥΡΝΑΚΟΣ 2005 Κτήμα Βογιατζή

Review of:
Version:
2005
Price:
12

Reviewed by:
Rating:
17.5+
On 26 Μαρτίου, 2012
Last modified:29 Απριλίου, 2012

Summary:


Περιοχή: Βελβεντό, Κοζάνη
Ποικιλία: Τσαπουρνάκος

Πριν από μερικά χρόνια, σε μια από τις επισκέψεις μου στην κάβα Depot Des Vins, του Μάκη Δημητριάδη, στο Ντεπώ, ο Μάκης μου πρότεινε να πάρω και να αποθηκεύσω μια εξάδα κρασιών που, όπως μου είπε, δεν θα το μετανιώσω.
Οι φιάλες αυτές δεν είχαν ετικέτα, παρά μόνο ένα “Τ” και μια χρονολογία (2004) γραμμένα με χρυσό μαρκαδόρο στο κάτω μέρος της φιάλης.
Στον λαιμό της φιάλης, σταθεροποιημένο με βουλοκέρι, υπήρχε ένα σχοινάκι

στο οποίο κρεμόταν ένα καρτελάκι που περιέγραφε το όραμα της οικογένειας για την ανακάλυψη και ανάδειξη των χαμένων ελληνικών ποικιλιών και την λέξη Τσαπουρνάκος που όχι μόνο δεν έδινε απαντήσεις, αλλά ενέτεινε το ενδιαφέρον για το μυστηριώδες περιεχόμενο της φιάλης.


“Ο Κύκλος των χαμένων ποικιλιών”, ξεκίνησε στο κτήμα Βογιατζή στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με την παρατήρηση ποικιλιών όπως, Αλπίτσα, Πετσιάρικο, Κουκούλι, Βάψα, Τσαπουρνάκος, Βεροιώτικο κ.α.
Ο Τσαπουρνάκος, είναι μια ερυθρή ποικιλία πλούσια σε ανθοκυάνες και τανίνες και αρκετά πρώιμη. Βάση ταυτοποίησης DNA, λέγεται ότι πρόκειται για Cabernet Franc, που έφεραν στην Ελλάδα Γάλλοι στρατιώτες κάπου στον 18ο ή 19ο αιώνα.
Βαθύ γκρενά χρώμα, κομψή μύτη μέτριας έντασης με αρώματα ώριμων φρούτων, δαμάσκηνου, σοκολάτας, καπνού και μπαχαρικών που προδίδουν την ωρίμανση του σε βαρέλι. Ισορροπημένη παλέτα, ήπιες τανίνες, σύνθετα αρώματα ώριμων φρούτων, καπνός και αίσθηση κοτσανιού να θυμίζει τη συγγένεια του, μέτριο+ σώμα, μέτριο αλκοόλ και μακριά φρουτώδης επίγευση.
Γαλλική φινέτσα σε ένα κρασί που θυμίζει καλοφτιαγμένα δείγματα από την περιοχή Anjou-Saumur του Λίγηρα. Τελικά γι’ αυτό που μετάνιωσα είναι που δεν πήρα μια δεύτερη εξάδα, μιας και το κρασί δείχνει επίμονη διάθεση για παλαίωση.
Τιμή: 12€
Βαθμολογία: 17,5+

 

Share this post