Τσιάκκας Βαμβακάδα (Μαραθεύτικο) 2008

Τσιάκκας Βαμβακάδα (Μαραθεύτικο) 2008

Τσιάκκας Βαμβακάδα (Μαραθεύτικο) 2008
Οινοποιείο Τσιάκκας, Πιτσιλιά, Κύπρος.

Το οινοποιείο Τσιάκκα βρίσκεται στην περιοχή Πιτσιλιά, έξω απ’ το χωριό Πελένδρι, κάτω από την κορυφή του όρους Τρόοδος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων.

Δημιουργήθηκε πριν από 25 χρόνια και περιβάλλεται από αμπέλια που καλλιεργούνται σε ένα περιβάλλον πραγματικά δύσκολο και δυσπρόσιτο. Η κάθε πεζούλα στις απόκρημνες πλαγιές του όρους Τρόοδος με δυσκολία ξεπερνά τις δύο σειρές, γεγονός όμως που αποζημιώνει τον επισκέπτη με εντυπωσιακές εικόνες που κόβουν την ανάσα με την ομορφιά τους.

Μία επιπλέον δυσκολία είναι η καλλιέργεια της ίδιας της ποικιλίας, της Βαμβακάδας που ονομάζεται και Μαραθεύτικο ιδιαίτερα σε ότι έχει σχέση με την καρποδεσία. Επιπλέον είναι μια ποικιλία που έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να καλλιεργείται πιο συστηματικά στην Κύπρο, κάτι που σημαίνει ότι τα όρια της δυναμικότητάς της είναι ακόμη άγνωστα, δείχνει όμως ότι έχει δυνατότητες για πολύ ξεχωριστά κρασιά με ταυτότητα.

Η Βαμβακάδα (Μαραθεύτικο) 2008 έχει χρώμα μέτριο ρουμπινί με μέτριο μηνίσκο. Είναι εξελιγμένο με υψηλής έντασης αρώματα, κερασιού, βατόμουρου και νότες ζωικές και κατεργασμένου δέρματος. Εισχωρεί ευχάριστα στο στόμα επιμένοντας περισσότερο στο μπροστινό μέρος. Λιγότερο από μέτριο στο σώμα, μέτρια οξύτητα και αλκοόλ γύρω στο 12,5% με μέτριες τανίνες ελαφρώς στυπτικές. Η αίσθηση του κερασιού είναι πιο ενισχυμένη στην παλέτα και συμπληρώνεται με νότες φυσικότητας και μαύρου δαμάσκηνου. Στο τελείωμα επιβεβαιώνει την αίσθηση των ζωικών νύξεων που είναι εμφανείς στη μύτη. Η διάρκειά του πλησιάζει το μέτριο, έχει ισορροπία και θα πρότεινα να καταναλωθεί άμεσα θεωρώντας όμως ότι θα είχε ενδιαφέρον αν δοκιμαζόταν και 2 χρόνια αργότερα.
Πραγματική μέση τιμή: 16 ευρώ.
SK βαθμολογία 85 / 100.

Στέφανος Κόγιας

Share this post