Υβριδική τάση παραγωγής μπύρας-κρασιού

Υβριδική τάση παραγωγής μπύρας-κρασιού

Σύμφωνα με την IRI Worldwide, μια εταιρεία έρευνας αγοράς, οι ενήλικες όλων των ηλικιών προσεγγίζουν διαφορετικά στυλ αλκοόλ αντί να κολλάνε σε ένα μόνο.

“Οι καταναλωτές Millennial και Gen X πειραματίζονται περισσότερο στο είδος του αλκοόλ που επιλέγουν και απολαμβάνουν να δοκιμάζουν διαφορετικά είδη αλκοολούχων ποτών”, αναφέρει ο IRI. Επιπλέον, η έκθεση διαπιστώνει ότι οι σύγχρονοι πότες και των δύο γενεών «προτιμούν μπαρ και εστιατόρια που σερβίρουν αλκοολούχα ποτά με ένα δημιουργικό twist και είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν τις τελευταίες τάσεις».

Ταυτόχρονα, οι ζυθοποιοί και οι αμπελουργοί ξεπερνούν και οι ίδιοι τα όριά τους, δημιουργώντας ποτά που αγκαλιάζουν τον κόσμο της μπίρας και του κρασιού, επεξεργάζονται τα σταφύλια και τα δημητριακά με μεθόδους που έρχονται από το παρελθόν αλλά αντιπροσωπεύουν το μέλλον. Αυτές οι παρασκευές ξεπερνούν την μπύρα κρασιού και εισέρχονται σε νέες περιοχές ζύμωσης. Ορισμένες συνταγές μπύρας ενσωματώνουν συστατικά όπως γλεύκος σταφυλιών και ζύμες κρασιού για να δημιουργήσουν ένα ποτό που είναι εν μέρει μπύρα, εν μέρει κρασί.

Η πρακτική αυτή προηγείται από τη σύγχρονη τάση για craft ποτά, κατά περίπου 40 χρόνια. Ήδη από τη δεκαετία του ’70, το Cantillon του Βελγίου απελευθέρωσε ετησίως το Cantillon Vigneronne, ένα υβρίδιο που παρασκευαζόταν με ιταλικά σταφύλια μοσχάτο, παλαιωμένα σε δρύινα βαρέλια. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι Βέλγοι ζυθοποιοί Bosteels και Malheur πρωτοπόρησαν με το  bière de Champagne ή το στυλ  bière brut της ζυθοποιίας, μιμούμενοι τις διαδικασίες remuage και dégorgement των οινοπαραγωγών.

Αλλά το υβριδικό κίνημα μπίρας-κρασιού είχε ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του από τη δεκαετία του ’90, χάρη στην πάντα περίεργη ζυθοποιία Dogfish Head Craft Brewery. Η πρώτη παραλλαγή οίνου σταφυλιού, Raison D’Etre, βγήκε πρώτα στο brewpub το 1996 και στη συνέχεια εμφιαλώθηκε για διανομή το 1998, χρησιμοποιόντας μερικώς αφυδατωμένες πράσινες σταφίδες. Στη συνέχεια, το 1999, ήρθε η σειρά Ancient Ales, ξεκινώντας από την Midas Touch, ένα υβρίδιο που παρασκευάζεται με λευκά σταφύλια Muscat, κριθάρι, μέλι αγριολούλουδου και σαφράν. Ήταν εμπνευσμένη από συστατικά που βρέθηκαν σε παλιά αγγεία, 2.700 χρόνων, που βρίσκονταν στον τάφο του βασιλιά Μιδά!

Πιο πρόσφατα, η Dogfish Head έκανε το ντεμπούτο της Mixed Media, μίας παρόμοιας μπύρας που περιλαμβάνει επίσης το μούστο σταφυλιών Viognier αργής συγκομιδής, προσφέροντας νότες λευκού σταφυλιού, πεπονιού και πικάντικες νότες με σώμα που θυμίζει λευκό κρασίί, χάρη σε ένα στέλεχος βελγικής ζύμης.

“Με την ανάμειξη των δύο φαινομενικά αντίθετων κόσμων της μπύρας και του κρασιού, ανακαλύψαμε ότι συνδυάζονται πολύ καλά και ο συνδυασμός των δύο προσθέτει ένα πρόσθετο νήμα γεύσης και ένα στρώμα πολυπλοκότητας στο μίγμα”, δήλωσε ο Sam Calagione, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της  Dogfish Head. “Το νεότερο spin μας, το Mixed Media, είναι ιδανικό για πότες κρασιού που βρίσκονται σε περίπτωση κατανάλωσης μπύρας και αυτούς που απολαμβάνουν ένα τραγανό, ελαφρύ Pinot Gris”.

Όπως αναφέρει ο Calagione, τα υβρίδια μπίρας-οίνου είναι ένας τρόπος να προσελκύσουν και τους δυο τύπους καταναλωτών στο τραπέζι. Αλλά δεν είναι μόνο ένας διασκεδαστικός συνδυασμός – οι ζυθοποιοί βλέπουν τις τεχνικές αποπλάνησης τους να αποδίδουν σε επίπεδο λιανικής.

Συμβαίνει και το αντίστροφο. Οι οινοπαραγωγοί προσθέτουν  λυκίσκο στα κρασιά τους, “Προσπαθούμε να προσδώσουμε αυτή τη βιοτεχνική ενέργεια μπύρας στο boutique κρασί”, δήλωσε ο Άντριου Τζόουνς, οινοπαραγωγός του Field Recordings, στο Food and Wine τον Μάρτιο.

Όποια και αν είναι η προτίμηση σας – ένα ξηρό Sauvignon Blanc με αλμυρό gose ή ένα sour amble άρωμα που έχει γεύση Pinot Noir, υπάρχουν ζυθοποιίες με μοναδικό twist στη υβριδική τάση μπύρας!

Share this post