Υπολείμματα φυτοφαρμάκων βρέθηκαν στο 90% των κρασιών

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων βρέθηκαν στο 90% των κρασιών

pesticides

Μια γαλλική μελέτη βρήκε υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο 90% των κρασιών που δοκιμάστηκαν.

Πραγματοποιήθηκε από το εργαστήριο Excell στο Μπορντό, η μελέτη διαπίστωσε ότι μόλις το 10% των 300 γαλλικών κρασιών ήταν καθαρά από κάθε ίχνος χημικών από θεραπείες που εφαρμόζονται στο αμπέλι.

Ο Pascal Chatonnet, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δοκίμασε κρασιά από τις χρονιές 2009 και 2010, συμπεριλαμβανομένων κρασιών από το Bordeaux, το Ροδανό, Madiran και Gaillac.

Τα κρασιά δοκιμάστηκαν για 50 διαφορετικά μόρια, όπως τα παρασιτοκτόνα και μυκητοκτόνα, που χρησιμοποιούνται συνήθως στις θεραπείες αμπέλου.

Ένα αντι-σήψης μυκητοκτόνο, που εφαρμόστηκε αργά στην περίοδο αύξησης, ήταν το πιο κοινό μόριο που βρέθηκε, με κάποιους οίνους να περιέχουν έως και εννέα διαφορετικά μόρια.

Τα επιμέρους μόρια βρέθηκαν να είναι κάτω από τα κατώτατα όρια της τοξικότητας, αν και ο Chatonnet  πιστεύει ότι πρέπει να διεξαχθεί επείγουσα έρευνα σχετικά με το πώς τα μόρια διασπώνται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον Chatonnet, η παρουσία αρκετών μορίων θα μπορούσαν δυνητικά να είναι πιο επιβλαβής από ένα υψηλότερο επίπεδο από ένα μόνο μόριο.

Ενώ η τα αμπέλια αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% της γεωργικής γης στη Γαλλία, η βιομηχανία κρασιού είναι υπεύθυνη για το 80% της χρήσης μυκητοκτόνων.

Από το 2008, ένα σχέδιο έχει τεθεί σε εφαρμογή στη Γαλλία για να μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων κατά 50% μέχρι το 2018, αν και στην πραγματικότητα τα επίπεδα αυξήθηκαν κατά 2,7% μεταξύ 2010 και 2011.

Αντί να επηρεάζουν τους λάτρεις του κρασιού, είναι οι εργαζόμενοι στον αμπελώνα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τον Μάιο του 2012, η ​​γαλλική κυβέρνηση αναγνώρισε τη σχέση μεταξύ φυτοφαρμάκων και νόσου Parkinson σε γεωργικούς εργάτες, ενώ τον περασμένο μήνα, νευρολόγοι του UCLA  ανακάλυψαν μια σχέση μεταξύ του φυτοφαρμάκου benomyl και της νόσου του Πάρκινσον.

Share this post