Όλα τα μπουκάλια Lafite πρέπει να έχουν Prooftag

Όλα τα μπουκάλια Lafite πρέπει να έχουν Prooftag

της Jane Anson

Το Chateau Lafite Rothschild είπε ότι όλα τα μπουκάλια της σοδειάς του 2009 θα χρησιμοποιούν Prooftag, τα πώματα για την καταπολέμηση της απάτης. Το Prooftag είναι μια κάψουλα σφραγίδα με ένα 13ψήφιο κωδικό γνησιότητας για μεμονωμένα μπουκάλια.

Το Carruades de Lafite, το δεύτερο κρασί του κτήματος, θα χρησιμοποιήσει το ίδιο σύστημα από τη σοδειά του 2010, καθώς και για τις προηγούμενες χρονιές που προέρχονται απευθείας από το κτήμα.

Ως μέρος της ίδιας στρατηγικής για την καταπολέμηση της απάτης, το κτήμα Chateau Lafite Rothschild επικοινωνεί πιο άμεσα με τους κινέζους καταναλωτές, και έχει ανοίξει ένα λογαριασμό στο Weibo, γνωστό ως το κινεζικό Twitter. Το πρόβλημα της απάτης είναι ιδιαίτερα σοβαρό στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση δρα όλο και πιο ενεργά για την καταπολέμηση της πλαστογραφίας, τόσο για τη δημόσια υγεία αλλά και για λόγους φορολογίας.

Οι Κινέζοι καταναλωτές έχουν μία στις δύο πιθανότητες να αγοράσουν ένα ψεύτικο μπουκάλι Lafite, είπε πρόσφατα ο James de Roany, σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης για τις εξαγωγές κρασιού και αλκοολούχων ποτών. Το Prooftag αναγνωρίστηκε από τις κινεζικές αρχές πριν από 18 μήνες, και φέρεται να χρησιμοποιείται από ορισμένους κυβερνητικούς οργανισμούς για την παροχή εμπιστευτικών εγγράφων.

Ο διευθυντής μάρκετινγκ Prooftag Franck Bourrières είπε στο Decanter.com, «Κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές μέγεθος του προβλήματος με τα πλαστά κρασιά. Αλλά ξέρουμε ότι το πρόβλημα υπάρχει. Αυτό είναι ένα ευπρόσδεκτο μήνυμα από το Lafite ότι συνεργάζονται με τους εμπόρους και τους τελικούς καταναλωτές για την καταπολέμησή του προβλήματος».

Από τα ‘First Growths’ των Μπορντό, τα Chateau Ausone, Chateau Margaux και Chateau Latour όλα χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα. Άλλα σημαντικά κτήματα είναι τα Palmer και Smith Haut Lafitte, Chateau Montelena στην Καλιφόρνια, το Domaine de Comte Lafon και το Domaine Ponsot στη Βουργουνδία και στη Rhone. Ο de Roany είπε ότι η δυσκολία έγκειται στην εύρεση ενός συστήματος που να λειτουργεί. Το κονιάκ έγινε το πρώτο διεθνές προϊόν επίσημα αναγνωρισμένο με πιστοποιητικό αερομεταφορέα στην Κίνα το 2010, και έχει ένα προσεκτικό σύστημα αναγνώρισης της φιάλης. Αλλά, είπε, ότι οι πλαστογράφοι τώρα χρησιμοποιούν το σύστημα – έτσι ώστε ένα «πραγματικό» μπουκάλι, θα μπορούσε να περιέχει πλαστό κονιάκ.

«Ένα αλάθητο σύστημα δεν υπάρχει – αλλά το καλύτερο είναι το σύστημα γεω-εντοπισμού, δηλαδή είναι σε θέση να εντοπίζουν κάθε μία φιάλη, και είναι σε θέση να ενσωματώσουν το σύστημα σε ένα smartphone, επειδή στην πραγματικότητα έτσι το χρησιμοποιούν οι πελάτες.»

Μετάφραση Κική Παναγιώτου

 

Share this post