Όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να πιούν κρασί;

Όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να πιούν κρασί;

Drinking_Alcohol

Η υψηλή πίεση αίματος, ή υπέρταση, αναφέρεται σε μια κατάσταση στην οποία το αίμα αντλείται μέσω του κυκλοφορικού συστήματος με μια δύναμη που θα μπορούσε δυνητικά να βλάψει την καρδιά. Επειδή πολλοί διαφορετικοί παράγοντες, από τη γενετική έως τις συνήθειες του τρόπου ζωής, μπορούν να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες ή την κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Wuhan στην Κίνα διεξήγαγαν πρόσφατα μια μετα-ανάλυση εννέα προηγούμενων  μελετών που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και υψηλής  αρτηριακής  πίεσης. Συγκεκριμένα, εξέτασαν στοιχεία από περισσότερα από 400.000 άτομα, κατηγοριοποιώντας τα σε τέσσερις ομάδες με βάση τον όγκο της κατανάλωσης αλκοόλ. Γενικότερα, ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα ήταν χαμηλότερος σε εκείνους που έπιναν περισσότερο αλκοόλ. Οι συντάκτες της εν λόγω έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτοί  που έχουν υπέρταση, φαίνεται να μειώνουν  τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, πίνοντας χαμηλή έως μέτρια ποσότητα αλκοόλ.

Άλλες μελέτες, ωστόσο, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά η ευκαιριακή και άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος, αυξάνει την αρτηριακή πίεση προσωρινά ενώ η  χρόνια ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μακροπρόθεσμα με την υπέρταση. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι περισσότερες έρευνες δεν ξεχωρίζουν το κρασί από τις άλλες μορφές αλκοόλ. Όμως, το  κρασί έχει καρδιοπροστατευτική δράση με κάποιους τρόπους που άλλοι τύποι αλκοολούχων ποτών δεν έχουν.

Διαβάστε ακόμα:

Επιστήμονες: η κατανάλωση κρασιού μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Share this post