Αναζητώντας το ΝΟΗΜΑ για ένα κρασί …

Αναζητώντας το ΝΟΗΜΑ για ένα κρασί …

… δεν θα το βρούμε μόνο στα ράφια μίας κάβας ή ενός super market, αξίζει ίσως να αφιερώσουμε λίγο παραπάνω από τον χρόνο μας για να επισκεφτούμε, εάν αυτό βέβαια είναι εφικτό, το οινοποιείο απ’ όπου προέρχεται, και τότε, να ανακαλύψουμε ίσως, πολύ περισσότερα απ’ όσα περιμέναμε.

Όμως, μαζί με την κάθε ετικέτα που αναζητούμε, ίσως ξεδιπλωθεί μπροστά μας και μία μοναδική ιστορία, και το κρασί που κρατάμε στα χέρια μας να αποκτήσει ένα ξεχωριστό ΝΟΗΜΑ.

Για το ΝΟΗΜΑ θα πούμε και εμείς σήμερα, ένα χαρμάνι εσοδείας 2005-2006, που δοκιμάσαμε σε ένα flight γευσιγνωσίας -στο «Σέμπρικο»- και μας έκανε εντύπωση ο διαφορετικός του χαρακτήρας.
Μιλήσαμε με τον Γιώργο Παλυβό, τον δημιουργό του, και μάθαμε την ιστορία του, η οποία αρχίζει πριν από αρκετά χρόνια, όταν ο ίδιος βρέθηκε στη Βουργουνδία για οικογενειακούς λόγους και γνώρισε έναν αμπελουργό ενός μικρού οινοποιείου, ανοιχτό τύπο αλλά με ριζοσπαστικές ιδέες -απαιτούσε απόλυτη ησυχία στο αμπέλι του, για να μη χαλάσει η ατμόσφαιρα-, ο οποίος εφάρμοζε βιοδυναμική καλλιέργεια, για την οποία ο Γιώργος Παλυβός ήταν πολύ επιφυλακτικός.

Η γνωριμία έγινε φιλία, αλλά οι δύο φίλοι εξακολουθούσαν ο καθένας να έχει τις δικές του απόψεις, μάλιστα ο Γιώργος Παλυβός, αποφάσισε -έτσι για να αποδείξει στον Βουργουνδό φίλο του ότι είχε άδικο και πως όλα αυτά “περί φεγγαριού” ήταν μαρκετινίστικα κόλπα- να χωρίσει ένα μικρό κομμάτι σε ένα από τα αμπέλια του και να το καλλιεργήσει σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση.

Σχεδόν από την αρχή, και ακλουθώντας το φεγγάρι χειροποίητο από την αρχή έως το τέλος (καλλιέργεια-οινοποίηση), ο Έλληνας οινοπαραγωγός κατάλαβε πως ο συνάδελφός του … είχε δίκιο. Στο τέλος, το χαρμάνι έμεινε σε βαρέλι ακακίας για ένα χρόνο και για έναν ακόμη σε δρύινο καινούργιο από το δάσος του Allier.

Εμφιαλώθηκαν 870 φιάλες. Οι 500 πήγαν σε εξαγωγές, παρ’ όλο που τα σχέδια του οινοποιείου ήταν αρχικά διαφορετικά, μερικές δόθηκαν σε κάβα στην Αθήνα και λίγες που έμειναν, είναι στο Κτήμα Παλυβού στην Αρχαία Νεμέα Κορινθίας.

Έχει λοιπόν ΝΟΗΜΑ να επισκεφθεί κανείς ένα οινοποιείο και εκεί να ανακαλύψει την ιστορία ενός κρασιού ή περισσότερων, και εάν είναι
τυχερός, ίσως να δοκιμάσει κάποιο πειραματικό κρασί ή κάποιο άλλο σε στάδιο της εξέλιξής του, ή ένα χαρμάνι που “έτυχε”, κάτι που πιθανόν δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ στην αγορά.

Κάπως έτσι, ίσως να ανακαλύψει και ένα κρασί όπως το ΝΟΗΜΑ και να έχει την τύχη να γευτεί κάτι διαφορετικό και μοναδικό. Έχει και αυτό το ΝΟΗΜΑ του!

 

Γράφει η Αλεξάνδρα Ανθίδου

Share this post