Μπορείς να πιείς κρασί αν είσαι χορτοφάγος;

Μπορείς να πιείς κρασί αν είσαι χορτοφάγος;

White wine poured in a glass over white background

Tα περισσότερα κρασιά είναι επεξεργασμένα με διαυγαστικά στοιχεία (όπως για παράδειγμα ασπράδια αυγών) και γι΄αυτό δεν είναι κατάλληλα για χορτοφάγους. Υπάρχουν όμως και μερικά άλλα κρασιά που θεωρούνται κατάλληλα για χορτοφάγους. Ας δουμε με ποια κριτήρια!

• Γιατί το κρασί δεν είναι χορτοφαγικό προιόν; Δεν φτιάχνεται από σταφύλια;
Τα περισσότερα κρασιά γίνονται πιο διαυγή κατά την οινοποίηση με μια διαδικασία που ονομάζεται fining και η οποία γίνεται κυρίως με την χρήση συστατικών ζωικής προέλευσης όπως η καζείνη (πρωτείνη γάλακτος) ή τα ασπράδια αυγού. Το κρασί που δεν έχει υποστεί αυτή την διαδικασία είναι συνήθως θολό. Αυτά τα συστατικά κάνουν τις πρωτείνες που επιπλέουν στο κρασί να διαλυθούν και να κάτσουν στον πυθμένα της δεξαμενής. Το αποτέλεσμα είναι ένα διαυγές, κρυσταλλικό κρασί.

Τα ποιοτικά λευκά ροζέ και αφρώδη κρασιά χρησιμοποιούν συνήθως για την διαύγαση ιχθυόκολλα, το οποίο είναι ένα υποπροϊόν ψαριού. Στα κόκκινα κρασιά χρησιμοποιείται επίσης ασπράδι αυγού ή καζείνη για να απομακρυνθούν οι πικρές φαινολικές ενώσεις.
Άλλη μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι τα οινοποιεία του Παλιού Κόσμου χρησιμοποιούσαν παλαιότερα αίμα βοδιού για να διασπάσουν τις πρωτεΐνες και να γίνει το κρασί διαυγές. Αυτό δεν συνηθίζεται σήμερα.

Συνεπώς τα κρασιά που είναι χορτοφαγικά είναι πολύ σπάνια αλλά υπάρχουν! Όταν οι οινοποιοί επεμβαίνουν ελάχιστα στο κελάρι συνήθως τα κρασιά δεν έχουν υποστεί διαύγαση και είναι αφιλτράριστα. Επίσης, τα κρασιά που φιλτράρονται με αποστειρωμένα κεραμικά φίλτρα ή φίλτρα εγκάρσιας ροής είναι χορτοφαγικά. Πολλά είναι τα οινοποιεία που χρησιμοποιούν αποστειρωμένα φίλτρα αντί για ζωικά προϊόντα. Κάποια χρησιμοποιούν μπετονίτη για να διαυγάσουν τα λευκά κρασιά αντί για ιχθυόκολλα.

Τα βιοδυναμικά κρασιά είναι κατάλληλα για χορτοφάγους;
Αν το κρασί είναι βιοδυναμικό, δεν σημαίνει ότι είναι και χορτοφαγικό. Τα βιοδυναμικά κρασιά μπορούν να γίνουν με χορτοφαγικό τρόπο όταν δεν φιλτράρονται αλλά δεν είναι κατάλληλα αν στη διαδικασία καλλιέργειας χρησιμοποιηθούν κόκκαλα ζώων ( για ειδικά μίγματα κομποστ)

Share this post