Μπορούμε να αποθηκεύσουμε το κρασί στο ψυγείο;

Μπορούμε να αποθηκεύσουμε το κρασί στο ψυγείο;

Resting_Bottles

Για οποιονδήποτε λόγο, η απλή ερώτηση για το αν μπορούμε να αποθηκεύουμε το κρασί στο ψυγείο γίνεται αρκετά συχνά. Ίσως επειδή οι περισσότεροι ξέρουν ότι το κρασί πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, σκοτεινό περιβάλλον, γι΄ αυτό το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό είναι το ψυγείο. Η ίσως επειδή το κρασί θεωρείται λογικό να αποθηκεύεται εκεί όπως και τα άλλα ποτά και τρόφιμα. Όπως και να’ χει η απάντηση στην ερώτηση είναι ένα έντονο ΟΧΙ!
Ένα συνηθισμένο οικιακό ψυγείο δεν δεν παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την αποθήκευση κρασιού για περισσότερο από μια ημέρα ή δύο.

 

Γιατί το ψυγείο της κουζίνας δεν είναι ιδανικό για την αποθήκευση κρασιού

Τα ψυγεία που έχουμε στη κουζίνα μας διατηρούν θερμοκρασία 3-4 βαθμών Κελσίου, με σχετικά χαμηλά επίπεδα υγρασίας (της τάξεως του 30%). Οι βέλτιστες θερμοκρασίες για την αποθήκευση κρασιού όμως κυμαίνονται από 7 ως 15° C, με ιδανικά επίπεδα υγρασίας γύρω στο 70-90%. Επιπλέον, τα κρασιά πρέπει να διατηρούνται απαλλαγμένα από υπερβολικούς κραδασμούς, και το γεγονός ότι το μοτεράκι του ψυγείου λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο είναι μια πηγή συνεχούς δόνησης.

Πως λειτουργούν οι ειδικές μονάδες ψύξης κρασιού

Οι μονάδες ψύξης κρασιού διατηρούν ιδανικές θερμοκρασίες για την αποθήκευση κρασιού, σε εύρος θερμοκρασίας 7-15ºC. Έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να κρατάνε τους κραδασμούς στο ελάχιστο, ενώ κρατάνε τα κρασιά πλαγίως σε ένα δροσερό, σκοτεινό περιβάλλον. Ωστόσο, οι μονάδες ψύξης κρασιού δεν προσανατολίζεται στον έλεγχο των επιπέδων υγρασίας, το έργο αυτό επαφίεται στις ειδικές “καμπίνες κρασιού” (wine cabinets) για αποθήκευση κρασιού.

Τελικά τι κάνουμε;

Μπορεί τα κανονικά ψυγεία να μην παρέχουν ένα βέλτιστο περιβάλλον για την αποθήκευση κρασιού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φτιάξουμε ένα φανταχτερό κελάρι για να κάνουμε τη δουλειά μας. Απλά πρέπει να θυμόμαστε να διατηρούμε το κρασί σε ένα δροσερό μέρος, με σκοτάδι και για να κρατήσει ακόμα περισσότερο και να το τοποθετούμε πλαγιαστά, για να υγραίνεται ο φελλός και να μην ξεραθεί. Δείτε εδώ συμβουλές για να διατηρήσετε ένα μπουκάλι κρασιού στο σπίτι.

 

Επιμέλεια: Άννα Ποδάρα
.

Share this post