Πόση ώρα πριν το σερβίρισμα πρέπει να ανοίξουμε το κρασί;

Πόση ώρα πριν το σερβίρισμα πρέπει να ανοίξουμε το κρασί;

eve-decanter_s

Αρκετά κόκκινα κρασιά χρειάζονται μετάγγιση. Αυτό σημαίνει να τα ρίξουμε από τη φιάλη σε μια κανάτα και να τα αφήσουμε να αεριστούν και να αναπνεύσουν οξυγόνο λίγη ώρα πριν τα σερβίρουμε, ώστε να ζωντανέψουν και να αναπτύξουν τα αρώματά τους.

Αυτό δεν το κάνουμε μόνο με τα ακριβά κρασιά. Ακόμα και οικονομικά κόκκινα κρασιά έχουν ένα λόγο παραπάνω να χρειάζονται άνοιγμα για να βελτιωθεί η γεύση τους. Πόση ώρα όμως πρέπει να αερίσουμε το κρασί πριν το σερβίρουμε;

Η χρονική αυτή περίοδος ποικίλλει από 30 λεπτά ως και κάποιες ώρες, ανάλογα με την ποικιλία του κρασιού, την οινοποίηση και την ηλικία του.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μια ενδεικτική λίστα. Επειδή όμως κάθε κρασί είναι διαφορετικό, πρέπει κατά διαστήματα να ελέγχετε το κρασί σας για να δείτε αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αερισμού του (doneness).

Tα κρασιά που καταναλώνονται συχνότερα είναι ηλικίας δυο ως 10 ετών, γι΄αυτό οι παρακάτω συμβουλές αφορούν αυτού του είδους τα κρασιά, που πίνουμε περισσότερο συχνά.

 

 

Decander3
ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΓΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΑΣΙΑ

Αγιωργίτικο: 30-60 λεπτά
Λημνιό: 30-60 λεπτά
Μανδηλαριά: 1 ώρα
Μαυροδάφνη (ξηρή): 30-60 λεπτά
Μαυρούδι: 2-3 ώρες
Μαυροτράγανο: 1-2 ώρες
Ξινόμαυρο: 3+ ώρες
Zinfandel: 30 λεπτά
Pinot Noir: 30-60 λεπτά (π.χ. κόκκινη Βουργουνδία)
Malbec: 1 ώρα
Grenache / Garnacha Blend: 1 ώρα (π.χ. Côtes du Rhône, Priorat, GSM)
Cabernet Sauvignon ή Merlot: 2 ώρες (π.χ. Μπορντό)
Petite Sirah: 2 ώρες
Tempranillo: 2-3 ώρες (π.χ. Rioja, Ribera del Duero)
Sangiovese: 2-3 ώρες (π.χ. Brunello di Montalcino, Chianti)
Vintage Port & Μαδέρα: 2 ώρες
Mourvedre / Monastrell 2-3 ώρες (π.χ. Bandol)
Dão και Douro Reds: 2-3 ώρες
Syrah / Shiraz: 2-3 ώρες
Nebbiolo 3+ ώρες (π.χ. Barolo, Barbaresco)
ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΓΙΑ ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ 

Τα περισσότερα λευκά κρασιά δεν πρέπει να μεταγγίζονται, γιατί ουσιαστικά αν το κρασί είναι ιδιαίτερα αρωματικά μπορεί η μετάγγιση να το βλάψει αντί να το ωφελήσει. Κατ΄εξαίρεση όμως κάποια λευκά κρασιά που έχουν ιδιαίτερη γεύση (όπως για παράδειγμα αχνιστά μανιτάρια) χρειάζονται μετάγγιση για να το διορθώσουν. Αυτό το πρόβλημα της γεύσης των μανιταριών είναι πιο συχνό σε λευκά κρασιά από ψυχρότερα κλίματα όπως για παράδειγμα λευκά Βουργουνδίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η περίοδος μετάγγισης είναι περίπου 30 λεπτά.

Wine_decanting

tips

•Όσο νεότερα και πιο τανικά είναι, τόσο περισσότερη ώρα θα πρέπει να μεταγγίζονται.
•Η διπλή μετάγγιση γρήγορα ¨ανοίγει¨ ένα «κλειστό» κόκκινο κρασί. Βάζουμε το κρασί από την καράφα πίσω στο μπουκάλι και επαναλαμβάνουμε αν απαιτείται.
•Μπορείτε να στροβιλίζετε την καράφα.
•Τα Wine aerators είναι πιο γρήγορα από ό, τι οι καράφες αλλά δεν συνιστώνται για τα κρασιά παλαίωσης.
•Μάθετε πώς να μεταγγίζετε ένα αφιλτράριστο κρασί πάνω από ένα κερί (ή ακόμα και ένα φακό).
•Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο από ανοξείδωτο χάλυβα για να σταματήσετε τα σωματίδια από να πέσουν στον οίνο.
•Άμα το κρασί μεταγγιστεί, η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να αναιρεθεί.
•Τα περισσότερα ερυθρά κρασιά διαρκούν 10-18 ώρες μετά από τη μετάγγιση.

 

Πόση ώρα είναι αρκετή;

Με απλά λόγια: αν μυρίζει σαν ξύδι… αυτό έμεινε πολύ ώρα.

Στο μπουκάλι, το κρασί είναι πρακτικά σε κωματώδη κατάσταση που οφείλεται στα πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Η μετάγγιση εισάγει οξυγόνο που απελευθερώνει αρώματα και γεύσεις , αλλά επίσης αυξάνει το ρυθμό με τον οποίο εμφανίζονται χημικές αντιδράσεις που γίνονται αιτία υποβαθμιστεί το κρασί. Όταν το κρασί υποβαθμίζεται, οι χημικές αντιδράσεις προκαλούν υψηλά επίπεδα οξικού οξέος (πτητική οξύτητα). Το οξικό οξύ είναι ίδιο οξύ με το ξύδι, το οποίο έχει έντονη γεύση και θα καίει τη μύτη και το λαιμό σας.

Πώς μπορείτε να δείτε εάν το κρασί σας είναι έτοιμο

1.Ξεκινήστε από την γεύση Εάν υπάρχουν πολύ λίγα φρούτα, υπερβολικές τανίνες ή δύσκολα εντοπίζετε τα αρώματα, αυτό σημαίνει ότι το κρασί είναι «κλειστό» και θα πρέπει να μεταγγιστεί.
2.Δοκιμάστε το ξανά. Μεταγγίστε για το συνιστώμενο χρόνο και δοκιμάστε και πάλι. Αν το κρασί δεν έχει αλλάξει πολύ, περιμένετε κι άλλο (30 min.-1 ώρα)
3.Δεν είναι έτοιμο; Αν το κρασί είναι έτοιμο θα είναι αισθητά πιο ευχάριστο και αρωματικό. Θα πρέπει να μπορείτε να μυρίζετε γεύσεις φρούτων. Θα ξέρετε ότι είναι έτοιμο γιατί θα έχετε ένα στοιχείο ελέγχου. Αν δεν είναι ακόμα έτοιμο, Δοκιμάστε στροβιλισμούς, διπλή-μετάγγιση ή aerating.

Share this post