19 διασκεδαστικά facts για το κρασί

19 διασκεδαστικά facts για το κρασί

 1. Το κρασί είναι χωρίς λιπαρά και χωρίς χοληστερόλη.
 2. Στην Ιαπωνία υπάρχει ένα spa όπου μπορείτε να κολυμπήσετε σε πισίνα με τσάι, καφέ και κρασί.
 3. Η Καλιφόρνια έχει περισσότερα σταφύλια chardonnay από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
 4. Το ναυάγιο του Τιτανικού υπάρχει η παλαιότερη κάβα στον κόσμο και παρά τα συντρίμμια και το βάθος, τα μπουκάλια είναι ακόμα ανέπαφα!
 5. Δύο νέες μελέτες έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες στο κρασί (και η σοκολάτα!) αυξάνουν τη ροή του αίματος και το οξυγόνο στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη γνωστική ικανότητα. Το αποτέλεσμα γίνεται ακόμη πιο ευεργετικό καθώς μεγαλώνουμε, καθώς υπάρχει μια φυσική μείωση της παροχής αίματος γύρω από τον εγκέφαλο όσο μεγαλώνουμε. Να, ένας ακόμα λόγος για να έχετε ένα ποτήρι «φάρμακο» και λίγο επιδόρπιο σε κάθε ευκαιρία.
 6. Το χείλος ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού είναι κεκλιμένο προς τα μέσα για να συλλάβει τα αρώματα του κρασιού και να τα παραδώσει στη μύτη σας.
 7. Το παλαιότερο διατηρημένο μπουκάλι κρασί είναι περίπου 1700 ετών και εκτίθεται σε ένα γερμανικό μουσείο.
 8. Βάζοντας πάγο αλλά και χοντρό αλάτι σε μια σαμπανιέρα, το αλάτι συμβάλει στο να ψύξει το κρασί πιο γρήγορα.
 9. Το έθιμο του χτυπήματος των ποτηριών με το χαιρετισμό «cheers» προήλθε από την παλιά Ρώμη όπου χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο για να βεβαιωθούν ότι κανείς δεν προσπαθεί να δηλητηριάσει το άλλο (το χτύπημα των γυαλιών κάνει το ποτό να χυθεί από το ένα φλιτζάνι στο άλλο). Αυτή η παράδοση ξεκίνησε ακόμη νωρίτερα στην αρχαία Ελλάδα – όπου ο οικοδεσπότης έπινε το πρώτο φλιτζάνι κρασί για να δείξει στους καλεσμένους του ότι δεν προτίθεται να τους δηλητηριάσει.
 10. Το λευκό κρασί μπορεί να παραχθεί από κόκκινα και λευκά σταφύλια.
 11. Οι γυναίκες τείνουν να είναι καλύτεροι δοκιμαστές κρασιού, επειδή οι γυναίκες, ιδίως των αναπαραγωγικών ηλικιών, έχουν καλύτερη αίσθηση οσμής από τους άνδρες.
 12. Στην αρχαία Ρώμη απαγορεύτηκε στις γυναίκες να πίνουν κρασί. Εάν ένας σύζυγος έβρισκε τη σύζυγό του να πίνει κρασί επιτρεπόταν από το νόμο να τη σκοτώσει.
 13. Το “φτωχό” έδαφος τείνει να παράγει καλύτερο κρασί.
 14. Ένα μπουκάλι κρασί περιέχει περίπου 1,27 κιλά σταφυλιών / 600 – μέσος αριθμός σταφυλιών.
 15. Ο έντονος φόβος ή το μίσος για το κρασί ονομάζεται Oenophobia.
 16. Υπάρχει περισσότερο αλκοόλ στο στοματικό διάλυμα από ότι στο κρασί.
 17. Μην αποθηκεύετε το μπουκάλι κρασί σας όρθιο – αυτό μπορεί να προκαλέσει το στέγνωμα του φελλού, να συρρικνωθεί και να εισέλθει οξυγόνο στον αέρα. Να κρατάτε πάντα τα μπουκάλια ξαπλωμένα στο πλάι.

Δείτε περισσότερα: Πως αποθηκεύουμε την σαμπάνια, όρθια ή στο πλάι;

18.Το Beaujolais Nouveau είναι ένα φρουτώδες φρέσκο κόκκινο κρασί που κυκλοφορεί κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου.

19. Τέλος, ένα συνηθισμένο λάθος είναι ότι δεν προφέρουμε το “t” στο Merlot, στο Pinot και στο Cabernet κ.α. ούτε το “h” στο Syrah. Πρέπει να το κάνουμε!

Share this post