Η παγκόσμια συγκομιδή του 2023 είναι η χαμηλότερη από το 1961

Η παγκόσμια συγκομιδή του 2023 είναι η χαμηλότερη από το 1961

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες ωθούν την παγκόσμια παραγωγή κρασιού στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο οργανισμός επιβεβαιώνει «την πτώση της τάξης του 7% σε σύγκριση με τον χαμηλό μέσο όρο παραγωγής του 2022, μετά από σταθερή τάση για 4 χρόνια». Το 2023 χαρακτηρίζεται μάλιστα από τη χαμηλότερη παγκόσμια παραγωγή κρασιού τα τελευταία 60 χρόνια, από το 1961, «λόγω του συνδυασμού εξαιρετικά χαμηλών ποσοτήτων στο νότιο ημισφαίριο, καθώς και στις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αυτές οι ενδιάμεσες προβλέψεις του OIV βασίζονται στη συλλογή δεδομένων από 39 χώρες παραγωγής, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 94% της παραγωγής το 2022.

Ο πρώιμος παγετός, οι έντονες βροχοπτώσεις και η ξηρασία έχουν επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή του παγκόσμιου αμπελώνα, λέει ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού έχει πέσει φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1961, καθώς οι αμπελώνες χτυπήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός.

Η παραγωγή έφτασε τα 244,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μειωμένη κατά 7% από το 2022, δήλωσε ο διακυβερνητικός οργανισμός καθώς παρουσίαζε τις πρώτες του εκτιμήσεις.

«Για άλλη μια φορά, οι ακραίες κλιματικές συνθήκες – όπως ο πρώιμος παγετός, οι έντονες βροχοπτώσεις και η ξηρασία – έχουν επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή του παγκόσμιου αμπελώνα», δήλωσε ο οργανισμός, ο οποίος παρέχει δεδομένα σε χώρες παραγωγής και κατανάλωσης κρασιού.

Ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί στο νότιο ημισφαίριο παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή. Η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Χιλή, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία σημείωσαν πτώση της παραγωγής μεταξύ 10 και 30%.

Με εξαίρεση τη Νέα Ζηλανδία, της οποίας η παραγωγή του 2023 (3,6 Mhl) είναι 14% υψηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας, ολόκληρο το νότιο ημισφαίριο (Αυστραλία, Αργεντινή, Χιλή, Νότια Αφρική, Βραζιλία) παράγει όγκους κρασιού πολύ χαμηλότερους από αυτόν που παρήχθη το 2022 και τους αντίστοιχους πενταετείς μέσους όρους τους. Η Αργεντινή υπέστη απότομη μείωση (-29%) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας λόγω του ανοιξιάτικου παγετού και της χαλαζόπτωσης, η Αυστραλία κατέγραψε πτώση κατά 22% κάτω από τα 10 Mhl (9,9 Mhl) και η Χιλή μόλις έφτασε αυτό το όριο (10 Mhl), πτώση κατά 18% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας. Σε αυτήν την ακτή των Άνδεων, είναι οι γιγαντιαίες πυρκαγιές και η ξηρασία που μείωσαν σημαντικά την παραγωγή το 2023.

Η Ιταλία έχασε τον τίτλο του κορυφαίου παγκόσμιου παραγωγού καθώς η παραγωγή της μειώθηκε κατά 12%, επιτρέποντας στη Γαλλία να ανακτήσει την πρώτη θέση καθώς η παραγωγή της παρέμεινε σταθερή.

Η Ισπανία διατήρησε τη θέση της ως ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο, αν και η παραγωγή της μειώθηκε κατά 14% και μειώθηκε κατά 19% από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η ασημένια επένδυση, εάν υπάρχει, για τη βιομηχανία είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση της ανισορροπίας της αγοράς.

«Σε ένα πλαίσιο όπου η παγκόσμια κατανάλωση μειώνεται και τα αποθέματα είναι υψηλά σε πολλές περιοχές του κόσμου, η αναμενόμενη χαμηλή παραγωγή θα μπορούσε να φέρει ισορροπία στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε ο OIV.

Ενώ ο OIV κάνει λόγο για ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την παραγωγή, δεν έχουν ακόμη συνδέσει οριστικά με την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Inaki Garcia de Cortazar-Atauri στο γαλλικό εθνικό ινστιτούτο γεωπονικής έρευνας INRAE.

Ένας ειδικός για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, είπε ότι η ζημιά στην Ιταλία οφείλεται στο ότι η καλλιεργούμενη γη δεν μπορεί να απορροφήσει νερό καθώς και το έδαφος.

Αλλά «μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά», είπε, με καύσωνες ή περιόδους βροχών που πλήττουν ορισμένες περιοχές και προσθέτουν στα υπάρχοντα προβλήματα όπως το ωίδιο.

Share this post