21/5/2021 Παγκόσμια ημέρα Sabrage (video)

21/5/2021 Παγκόσμια ημέρα Sabrage (video)

Πριν από μερικά χρόνια καθιερώθηκε η 3η Παρασκευή του Μαΐου, να είναι η παγκόσμια ημέρα Sabrage. Μια virtual γιορτή όπου σ΄όλον τον κόσμο τα sabring ποστάρονται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #InternationalSabrageDay.

Το θέμα του sabrage , δηλαδή η χρήση του σπαθιού ή ενός ξίφους για να ανοίξει ένα μπουκάλι σαμπάνιας , είναι λίγο αμφιλεγόμενη. Υπάρχουν κάποιοι που το βλέπουν ως παράτολμη επιδειξιομανία , άλλοι ως σπατάλη του καλού κρασιού και ακόμη περισσότεροι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι απλά ένα κομμάτι της διασκέδασης .

Για τους Ουσάρους η παράσταση ήταν τα πάντα και το sabrage γρήγορα έγινε το “κάντο ” για ένα νεαρό beau sabreur να το κάνει , ένα είδος στρατιωτικού τρίκ στα πάρτυ. Δεν ήταν ένα νέο φαινόμενο το να στείλουν ένα φελλό στον αέρα σε ένδειξη παλικαριάς . Ο Jean – François de Troy είχε απεικονίσει το ίδιο πράγμα στο έργο του Le Déjeuner d’ Huîtres το 1735 . Ακριβώς ότι οι ουσάροι είχαν ακραία λογική .

Κατά κάποιο τρόπο το sabrage λειτούργησε ως μια στοιχειώδη μορφή του dégorgement , η ξαφνική δύναμη του σπαθιού στο λαιμό, απελευθέρωνε την πίεση στη φιάλη και εξασφάλισε την αποβολή του ιζήματος, καθώς και κάθε σπασμένο γυαλί. Το αν αυτό ήταν σκόπιμο από την πλευρά των ουσάρων είναι αβέβαιο. Μπορεί να το είχαν παρατηρήσει, αλλά ο σκοπός τους ήταν ο πιο γρήγορος και επιδεικτικός τρόπος πρόσβασης στο κρασί. Αυτό ίσως είχαν περισσότερο απ ‘όλα στο μυαλό τους .

Η χήρα Clicquot είπε ότι την χαιρέτησαν Ουσάροι αξιωματικοί κάνοντας sabring Champagne προς τιμήν της, ακόμη και δεδομένου ότι οδηγούσαν γύρω γύρω με τα άλογά τους – ίσως είναι αυτό που την ενέπνευσε να πειραματιστεί με το remuage.

Εν πάση περιπτώσει, η μέθοδος του disgorgement βελτιώθηκε μεταγενέστερα, πρώτα με το χέρι και στη συνέχεια με μηχανικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα.

Δείτε το βίντεο:

 

Τι είναι «Grand Commandeur»;

Share this post