5 κρασιά που πρέπει να δοκιμάσετε για να ξεκινήσετε να μαθαίνετε για το κόκκινο κρασί

5 κρασιά που πρέπει να δοκιμάσετε για να ξεκινήσετε να μαθαίνετε για το κόκκινο κρασί

Eίστε αρχάριος στο κρασί και θέλετε να ξεκινήσετε να μαθαίνετε για τα κόκκινα; Ή πίνετε ένα ερυθρό κρασί για χρόνια και θέλετε να δοκιμάσετε και άλλα; Για να μάθετε για το κόκκινο κρασί είναι σημαντικό να κατανοήσετε την ποικιλία των διαφορετικών στυλ που υπάρχουν εκεί έξω. Γι΄αυτό πηγαίνετε στην κάβα της περιοχής σας επιλέξτε τα κρασιά που περιγράφουμε παρακάτω και δοκιμάστε τα, με τη σειρά που αναφέρονται. Αυτά τα κρασιά θα σας οδηγήσουν σε ένα ταξίδι που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε την οξύτητα, την τανίνη, το σώμα και το αλκοόλ και στο τέλος θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς να μιλήσετε για τα κόκκινα κρασιά που σας αρέσουν και αυτά που δεν σας αρέσουν.

PINOT NOIR

Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε πώς να καταλαβαίνετε σε ένα ερυθρό κρασί την οξύτητα. Το Pinot Noir είναι το τέλειο κρασί που θα σας βοηθήσει να το κάνετε αυτό. Το Pinot το αγαπούν πολύ οι αμπελουργοί, επειδή οι γεύσεις και τα αρώματα μπορεί να είναι αρκετά περίεργα αλλά όλα τα στοιχεία έχουν ισορροπία. Το κρασί έχει πολύ ανοιχτό κόκκινο χρώμα στο ποτήρι και έχει το ελαφρύτερο σώμα από όλα τα κρασιά που θα δοκιμάσετε. Όταν μυρίσετε το κρασί, συχνά θα πάρετε τα αρώματα των κερασιών, των σμέουρων και των μούρων. Το Pinot έχει πολύ χαμηλές τανίνες, οπότε η οξύτητα – σκεφτείτε αυτή τη σπιρτόζα αίσθηση στον ουρανίσκο όταν πίνετε χυμό λεμονιού – θα λάμψει πραγματικά. Προτιμούμε τα Pinot Noir να γίνονται στο στυλ του Παλαιού Κόσμου επειδή δείχνουν καλύτερα την φίνα δομή τους και την έντονη οξύτητά τους. Τα Pinot του Νέου Κόσμου είναι επίσης σπουδαία αλλά συχνά είναι “riper,” και αυτό σημαίνει ότι συχνά έχουν μια πιο ζουμερή γεύση με “μαρμελαδένια” φρούτα που πιθανό να κάνουν “mute” σ’ ένα κομμάτι της οξύτητας που θέλετε να ανακαλύψετε.

Αν βρείτε ότι σας αρέσει η οξύτητα, τα κρασιά με παρόμοια προφίλ γεύσης περιλαμβάνουν τα Gamay, Grenache / Garnacha, Nebbiolo και το Etna Roso.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ

Η “ντίβα” του ελληνικού αμπελώνα, το ξινόμαυρο,  είναι το ελληνικό παράδειγμα αναφοράς στην οξύτητα. Προσφέρει κρασιά ψηλής ποιότητας, με μεγάλη πολυπλοκότητα και μεγάλο δυναμικό παλαίωσης που θυμίζουν πανάκριβα Nebbiolo και ενίοτε Pinot Noir. Τα κρασιά από Ξινόμαυρο, χαρακτηρίζονται από ψηλή οξύτητα -και έντονες ξηρές τανίνες με τις οποίες θ ασχοληθούμε παρακάτω-
Δύο είναι οι βασικές ‘σχολές’ – κατηγορίες- Ξινόμαυρων: Η παραδοσιακή-rustic , που δίνει κρασιά με χαρακτηριστικά αρώματα φυτικότητας ,ντομάτας, φράουλας, αποξηραμένων φρούτων και νότες από λάχανο, με ψηλή οξύτητα και επιθετικές τανίνες-ακόμα και μετά από αρκετά χρόνια παλαίωσης-, και τα μοντέρνα, εκχυλισμένα Ξινόμαυρα, με βαθύ χρώμα και περισσότερα συμπυκνωμένα φρουτώδη αρώματα και σώμα, ψηλή οξύτητα αλλά λιγότερο επιθετικές τανίνες.

 

SYRAH

Ώρα να κατανοήσουμε το σώμα του κρασιού και δεν υπάρχει καλύτερο κρασί για να ξεκινήσετε σε αυτό το ταξίδι από το Syrah. Αυτό είναι εκείνο το μεγάλο, μελιτζανί κόκκινο κρασί με γεύσεις από σκούρα φρούτα, όπως τα δαμάσκηνα και τα μούρα, με λίγη σοκολάτα και καπνό. Αν ψάχνετε για ένα βελούδινο, απαλό κρασί, αυτό είναι για εσάς. Είναι το τέλειο κρασί για να ταιριάξει με το λιπαρό αρνί και με αρκετά πλούσια τυριά.

Αν σας αρέσει το Syrah, το επόμενο που πρέπει να δοκιμάσετε θα πρέπει να είναι blends από τον Ροδανό της Γαλλίας. Το Malbec είναι επίσης ένα κρασί που πιθανώς θα σας αρέσει εξίσου.

 

CABERNET SAUVIGNON

Τώρα ήρθε η ώρα να πάρετε μια γεύση από τανίνες. Οι τανίνες είναι αυτό που κάνει το στόμα σας να αισθάνεται λίγο στεγνό καθώς πίνετε κρασί – και είναι φανταστικά αντιοξειδωτικές. Το Cabernet Sauvignon είναι ένα υπέροχο κρασί για να δοκιμάσετε αυτές τις τανίνες, για να μην αναφέρουμε ότι είναι το πιο δημοφιλές κόκκινο κρασί στον κόσμο, έτσι ώστε ως αρχάριος είναι σημαντικό να καταλάβετε αν σας αρέσει ή όχι. Το κρασί είναι γεμάτο με αρώματα σκούρων κερασιών, μπαχαρικών και υπαινιγμούς βανίλιας, καθώς το κρασί συχνά παλαιώνεται σε δρυ. Όταν το γευτείτε, θα γευτείτε μερικές πράσινες νότες πιπεριού που επίσης δίνουν στο κρασί μια ωραία ποώδη ποιότητα. Είναι το ιδανικό κρασί για να ταιριάξει με μπριζόλες στη σχάρα και είναι πολύ καλύτερα όταν το πίνετε μαζί με φαγητό.

Εάν απολαμβάνετε το Cabernet, άλλα κρασιά που θα δοκιμάσετε είναι το Merlot, το Sangiovese (Chianti), το Tempranillo (Rioja) και το κλασικό μείγμα Bordeaux. Αν αγαπάτε τις νότες πιπεριάς, θα είστε ιδιαίτερα λάτρης των Carmenère και Cab Franc

ZINFANDEL

Ήρθε η ώρα να καταλάβετε το αλκοόλ που μπορεί να έχει ένα κρασί. Ναι, φυσικά κάθε κρασί έχει αλκοόλ – πιθανώς δεν θα το αγαπούσαμε τόσο πολύ αν δεν είχε – αλλά κάποια έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα από άλλα και το Zinfandel είναι ένα από αυτά τα κρασιά. Με το Zinfandel, μια συντριπτική γεύση και άρωμα που θα πάρετε είναι αυτό της μαρμελάδας και αυτό συμβαίνει επειδή τα φρούτα είναι συχνά πολύ ώριμα όταν συλλεχθούν. Αυτή η ωρίμανση έχει ως αποτέλεσμα το αλκοόλ του κρασιού να είναι υψηλό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το παλιό αμπέλι ( “Old Vine” Zin) είναι πολύτιμο για το κανονικό Zin. Καθώς το αμπέλι παλαιώνει, παράγει λιγότερους καρπούς, αλλά ο καρπός είναι πλουσιότερος και πιο γευστικός από ό, τι αυτός του νέου αμπελιού. Αυτό οδηγεί σε ένα πλουσιότερο κρασί. Το υψηλό αλκοόλ κάνει ένα κρασί να έχει γεύση “τολμηρή”, ή να φαίνεται “μεγάλο” σε μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα Cabernet από την Καλιφόρνια μπορεί συχνά να έχουν πολύ μεγαλύτερη και πλουσιότερη γεύση από τα Cabernet της Γαλλίας, επειδή το αλκοόλ είναι συνήθως πολύ υψηλότερο.

 

Αν σας αρέσει το Zinfandel, είστε οπαδός των πλούσιων κρασιών του Νέου Κόσμου από ζεστά κλίματα.

Share this post