4+1 Πληροφορίες για το γερμανικό κρασί

4+1 Πληροφορίες για το γερμανικό κρασί

Ενώ η Γερμανία δεν είναι η πρώτη χώρα που σκέφτονται οι άνθρωποι όταν πρόκειται για κρασί, έχει πολλά να προσφέρει – και δεν μιλάμε απλώς για τη φημισμένη ποικιλία λευκών σταφυλιών Riesling.

 

  1. Η Γερμανία είναι η όγδοη μεγαλύτερη αμπελουργική χώρα στον κόσμο

Στην πραγματικότητα, μερικές από τις παλαιότερες φυτεύσεις της χώρας χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή εποχή. Σήμερα, το 60% της παραγωγής κρασιού στη Γερμανία λαμβάνει χώρα στην επαρχία Rhineland-Palatinate, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Ρήνου.

Υπάρχουν επίσης πολλές περιοχές κρασιού για να διαλέξετε. Από το Baden στο Mosel έως το Rheinhessen, υπάρχουν 13 επίσημες αμπλουργικές ζώνες στη Γερμανία και κάθε μία από αυτές είναι μοναδική με τον δικό της τρόπο.

Το Baden, για παράδειγμα, είναι η μακρύτερη αμπελουργική περιοχή της Γερμανίας. Εκτείνεται σε 400 περίπου χιλιόμετρα και φτάνει μέχρι την Ελβετία. Είναι επίσης η πιο ζεστή και ηλιόλουστη αμπελουργική περιοχή.

Η μεγαλύτερη αμπελουργική περιοχή της χώρας είναι το Rheinhessen, γνωστή για το κρασί Liebfraumilch – ένα ημι-γλυκό λευκό κρασί – το οποίο χρονολογείται από τα μέσα του 1700.

 

  1. Μπορείτε να ταξιδέψετε στη χώρα με αυτοκίνητο και να δείτε μερικές από τις περιοχές του κρασιού της Γερμανίας κατά μήκος του διάσημου Weinstraße (Wine Road).

Ιδρύθηκε το 1935 και η Διαδρομή Κρασιού  της Γερμανίας είναι ένα από τα παλαιότερα τουριστικά «μονοπάτια» παγκοσμίως. Σε μήκος 85 χιλιομέτρων, εκτείνεται από τη γαλλική πόλη Wissembourg στο νότο και καταλήγει στο δήμο Bockenheim an der Weinstraße στα βόρεια.

Η διαδρομή είναι πολύ εύκολο να ακολουθηθεί καθώς μια κίτρινη πινακίδα με στυλιζαρισμένο λογότυπο οινοποιήσιμων σταφυλιών τοποθετείται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά μήκος του δρόμου.

Συχνά μοιάζει με το μεσογειακό τοπίο. Η λοφώδης διαδρομή είναι γεμάτη με σύκα, λεμόνι και ακτινίδια. Τον Μάρτιο, τα άνθη αμυγδαλιάς χρωματίζουν την περιοχή στις αποχρώσεις ροζ και λευκού.

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε μικρά χωριά και κάστρα κατά μήκος της Weinstraße. Και αν θέλετε να χαλαρώσετε με όλη αυτή την οδήγηση, υπάρχουν υπέροχα θερμά λουτρά στο  Bad Bergzabern. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο σιδηροδρόμων στο Neustadt, ένα μέρος φιλικό και για παιδιά.

Σιγουρευτείτε όμως να μην συμπέσουν οι μέρες του ταξιδιού σας με την  τελευταία Κυριακή του Αυγούστου (αν οδηγείτε). Αυτή τη μέρα, η διαδρομή δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν μηχανοκίνητα οχήματα καθώς είναι η Erlebnistag Deutsche Weinstraße (Γερμανική Ημέρα Οίνου) και τα οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους σε χιλιάδες ποδηλάτες, skaters και πεζοπόρους.

 

  1. Το καλοκαίρι επωφεληθείτε από τα φεστιβάλ κρασιών

Εάν δεν μπορείτε να τα καταφέρετε να επισκεφτείτε τους αμπελώνες, δεν είναι καθόλου αργά για να επισκεφθείτε τα πολλά φεστιβάλ κρασιών που λαμβάνουν χώρα σε όλη τη Γερμανία σε μικρά χωριά και μεγάλες πόλεις.

Από τις 31 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου, το Bremer Weinfest στη Βρέμη θα φιλοξενήσει 20 αμπελουργούς από τις διάφορες αμπελουργικές περιοχές της χώρας.

Η Γερμανία φιλοξενεί επίσης το rkheimer Wurstmarkt στο Bad Dürkheim, το οποίο ξεχωρίζει ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ κρασιού στον κόσμο που φιλοξενεί πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο. Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα το πρώτο και το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου και διοργανώνεται τα τελευταία 600 χρόνια!

Ενώ βρίσκεστε στο Bad Dürkheim, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το μεγαλύτερο βαρέλι κρασιού στον κόσμο. Δεν θα μπορείτε να πιείτε κρασί από αυτό, αλλά μπορείτε να φάτε μέσα σε αυτό καθώς στεγάζει ένα εστιατόριο.

Η 30η Αυγούστου σηματοδοτεί την έναρξη του φεστιβάλ κρασιού του Stuttgarter Weindorf. Κάθε βράδυ διοργανώνεται δωρεάν ταξίδι με αερόστατο και γίνεται κλήρωση για δωρεάν εισιτήρια. Η πόλη της Στουτγάρδης μετατρέπεται σε εορταστικό χωριό κρασιών μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Δεν δίνεται μόνο έμφαση στα περιφερειακά κρασιά, αλλά και στις σλαβικές σπεσιαλιτέ της Σουαβίας, για παράδειγμα Maultaschen και Käsespätzle.

  1. Το Riesling είναι ένα από τα αγαπημένα γερμανικά κρασιά αλλά μην μείνετε μόνο εκεί.

Ο λευκός οίνος αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο τρίτα της συνολικής παραγωγής οίνου στη Γερμανία. Μπορεί τα καλύτερα κρασιά της χώρας να προέρχονται από το σταφύλι Riesling, υπάρχουν και πολλοί άλλοι λευκοί οίνοι που αξίζει να δοκιμάσετε.

Η λευκή ποικιλία Riesling προέρχεται από την περιοχή του Ρήνου και χαρακτηρίζεται από το αρωματικό της χρώμα, την υψηλή οξύτητα και ανάλογα με την οινοποίηση από ξηρό μέχρι πολύ γλυκό. Αλλά το Gewürztraminer είναι ένα άλλο εξαιρετικό σταφύλι. Λιγότερο από το 1%  των γερμανικών περιοχών κρασιού καλύπτονται με αμπέλια Traminer και οι αποδόσεις τους είναι μικρές, καθιστώντας το κρασί αυτό σπάνιο.  Τα κρασιά Gewürztraminer, έχουν χρώμα ανοιχτό κίτρινο και εείναι λαφρώς όξινα, με νότες από αρωματικά τριαντάφυλλα, μέλι και πορτοκάλια.

Λόγω του κλίματος της χώρας, η παραγωγή κόκκινου κρασιού στη Γερμανία δεν είναι τόσο σημαντική όσο η παραγωγή του λευκού κρασιού. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η παραγωγή ερυθρού οίνου αυξήθηκε στη χώρα κατά τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, εν μέρει λόγω της εγχώριας ζήτησης.

Σήμερα, η εγχώρια ζήτηση για κόκκινα γερμανικά κρασιά συνεχίζει να αυξάνεται. Μάλιστα, όταν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έκαναν διάλειμμα από τις διπλωματικές συνομιλίες κατά την διάσκεψη κορυφής G-20 στο Αμβούργο, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σέρβιρε στους καλεσμένους γερμανικά Pinot Noirs. Το Pinot Noir είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία ερυθρών σταφυλιών της χώρας με τυπικά αρώματα κόκκινων φρούτων όπως τα κεράσια και τα σμέουρα.

Η Γερμανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός Pinot Noir παγκοσμίως.

  1. Η αλλαγή του κλίματος ευνόησε τα γερμανικά κρασιά

Ενώ η αλλαγή του κλίματος δεν ήταν καλη για ορισμένες αμπελουργικές χώρες, στην πραγματικότητα ευνόησε τη Γερμανία.

Καθώς η Γερμανία βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο, θεωρείται γενικά μια πιο δροσερή χώρα αλλά τα καλά κρασιά που παράγονται στη χώρα αυτή έγιναν τα πρόσφατα, θερμότερα χρόνια. Η αλλαγή του κλίματος και η αύξηση της θερμοκρασίας δεν μεταφράζονται σε οίνους με λιγότερη γεύση, αλλά μάλλον το αντίθετο.

Η αύξηση της θερμοκρασίας είχε θετικό αντίκτυπο στα κρασιά στη Γερμανία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καλύτερο timing για να απολαύσετε ένα ποτήρι γερμανικού κρασιού, καθώς τα Γερμανικά Rieslings και Pinot Noirs είναι πιο γευστικά από ό, τι πριν.

 

 

Share this post