5+1 αρώματα που σίγουρα δεν θα θέλατε στο κρασί σας

5+1 αρώματα που σίγουρα δεν θα θέλατε στο κρασί σας

Όταν κολλήσετε τη μύτη σας σε ένα ποτήρι κρασί, τι μυρίζει; Τις περισσότερες φορές, το άρωμα θα είναι φρουτώδες, λουλουδάτο ή πικάντικο. Το κρασί μπορεί ακόμη και να είναι γήινο ή με μυρωδιά καπνιστών κρεάτων (όπως σε Syrah του Βόρειου Ροδανού) ή νάχει τροπικά αρώματα ή αρώματα βουτύρου. Όλα αυτά είναι τα ευχάριστα αρώματα. Αλλά τι γίνεται αν μυρίζετε σάπια αυγά,  υγρή εφημερίδα ή ένα αχυρώνα; Πιθανόν το κρασί σας να είναι χαλασμένο και τότε φυσικά δεν το θέλετε στο ποτήρι σας. Αν βρίσκεστε στο σπίτι, πετάξτε το στα σκουπίδια. Αν είστε σε ένα μπαρ ή εστιατόριο, στείλτε το πίσω!

Ναι, κυκλοφορούν μπουκάλια στην αγορά που περιέχουν ελαττωματικό κρασί! Κάποιες φορές ένα κρασί αλλοιώνεται κάπου στο δρόμο από το οινοποιείο στο ράφι. Ορισμένες φορές συμβαίνει μετά την εμφιάλωση, κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευση σε μια θέση λιανικής ή εστιατορίου ή ακόμα και στο σπίτι σας. Δεν συντηρούν όλοι το κρασί στις σωστές συνθήκες!

Δείτε κι αυτό:

4 Συμβουλές για να αποθηκεύσουμε τα κρασιά μας στο σπίτι

 

Πολλοί ξέρουν να αναγνωρίζουν τα καλά αρώματα στο κρασί αλλά λίγοι τα άσχημα, καθώς είναι μετρημένες οι φορές που έχετε πέσει πάνω σε ένα κακό κρασί. Σας παρουσιάζουμε τις 6 πιο συνηθισμένες κακές μυρωδιές σε ένα κρασί και πώς να τις αναγνωρίσετε:

 

  1. Οξειδωμένο κρασί

Το κρασί θα μυρίζει σαν ένα σέρι και μπορεί να μυρίζει άρωμα καρυδιού ή σάπιο μήλο ή καμμένη καραμέλα βουτύρου κλπ . Το χρώμα του κρασιού μπορεί να προσφέρει άλλη μια ένδειξη. Συνήθως ένα οξειδωμένο κρασί καφετίζει, δηλαδή θα έχει το χρώμα του κόκκινου τούβλου στα κόκκινα κρασιά και ένα χρυσοκαφέ χρώμα στα λευκά. Ένα οξειδωμένο κρασί μπορεί να σημαίνει ότι υποβλήθηκε σε ψηλές θερμοκρασίες, δεν αποθηκεύτηκε σωστά ή εκτέθηκε στον αέρα. Αν παραγγείλετε ένα κρασί σε ποτήρι και το μυρίζει έτσι, ρωτήστε πόσο καιρό είναι ανοιχτό το μπουκάλι. Πιθανότατα είναι ανοιχτό λίγες μέρες. Αυτό δεν είναι καλό.  Λάβετε υπόψη ότι ένα φιαλίδιο που ανοίχθηκε πρόσφατα μπορεί επίσης να οξειδωθεί.

  1. Πτητική οξύτητα

Το κρασί μυρίζει σαν ξίδι, σαν ασετόν ή σαν βαφή αυγών του Πάσχα; Η πτητική οξύτητα (ονομάζεται επίσης VA – Volatile Acidity) είναι ο ένοχος και σημαίνει ότι το κρασί έχει υποστεί βακτηριακή αλλοίωση!

  1. Θείο στο κρασί

Αν το κρασί μυρίζει σαν θείο, ή καμμένο σπίρτο, τότε σίγουρα ο φταίχτης είναι το θείο.  Ενώ το θείο χρησιμοποιείται στην οινοποίηση για την πρόληψη μικροβίων και βακτηριδίων, η υπερβολική χρήση ή η ακατάλληλη χρήση μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό υδρόθειου ή διμεθυλοσουλφιδίου.

Διαβάστε κι αυτό:

«Το κρασί περιέχει θειώδη» Δηλαδή;

 

  1. Βρετανομύκητας

Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο “Brett”, και ότι μερικοί άνθρωποι αγαπούν αυτό που κάνει για το κρασί και άλλοι όχι. Ξέρετε όμως πώς μυρίζει;  Σκεφτείτε το σιρόπι βήχα με γεύση κεράσι ή μυρωδιά αλόγου/ στάβλου. Οι βρετανομύκητες είναι ουσιαστικά αλλοιωμένες ζύμες. Τα κρασιά του παλαιού κόσμου μπορεί να έχουν ένα μικρό ποσό brett που αρέσει σε κάποιους οινόφιλους. Μπορείτε επίσης να βρείτε Brett σε ορισμένες μπίρες Trappist του Βελγίου.

 

  1. Φελλός στο κρασί

Αυτό σημαίνει ότι το κρασί έχει χαλάσει ή μολυνθεί από μια χημική ουσία που ονομάζεται 2,4,6-τριχλωροανισόλη, ή πιο συχνά TCA, που μπορεί να αναπτυχθεί στον φελλό. Όαν ένα κρασί έχει φελλό μυρίζει σαν βρεγμένη εφημερίδα, βρεγμένο υπόγειο, υγρό σκυλάκι και μούχλα. Δεν πειράζει αν πιείτε ένα τέτοιο κρασί αλλά δεν είναι ένα ευχάριστο ποτό, γιατί το άρωμα του φελλού επισκιάζει τα φρούτα του κρασιού. Ανοίξτε ένα άλλο μπουκάλι κρασί. Ακόμα κι αν είναι από τον ίδιο παραγωγό και την ίδια παρτίδα δεν σημαίνει ότι θα έχει και το νέο κρασί φελλό.  Αλλά πάρτε ένα νέο, καθαρό ποτήρι κρασιού. Η οσμή από φελλό μένει, ακόμα κι αν χύσετε το κρασί από το ποτήρι.

  1. Το κρασί έχει αναγωγικά

Μυρίζει σαν χαλασμένο αυγό, καμμένη γόμα. Η αιτία: Είναι το αντίθετο της οξείδωσης: το reduction συμβαίνει όταν το κρασί δεν εκτίθεται αρκετά στον αέρα κατά την διάρκεια της οινοποίησης

Αν βρείτε κάποιο από αυτά τα ελαττώματα σε ένα ποτήρι κρασιού, πετάξτε το, στείλτε το πίσω. Σίγουρα, διστάζετε να στείλετε ένα μπουκάλι πίσω, ειδικά ένα ακριβό μπουκάλι. Ο καλύτερος τρόπος να το χειριστείτε είναι να ζητήσετε από τον σομελιέ ή από τον wine director να επιβεβαιώσει τι μυρίζει. Αυτός ή αυτή θα πρέπει να στείλει αμέσως ένα νέο ποτήρι ή μπουκάλι. Aυτό που θα ήταν άκομψο είναι να στείλετε ένα ακριβό κρασί πίσω γιατί δεν σας αρέσει. Οι επαγγελματίες του κρασιού και των εστιατορίων συνειδητοποιούν ότι το κρασί έχει καμιά φορά σφάλματα. Αν αγοράσατε το κρασί από ένα παντοπωλείο ή μια κάβα, ξαναβάλτε τον φελλό και πηγαίντε το πίσω στον λιανοπωλητή το συντομότερο δυνατό. Θα πρέπει να σας το αντικαταστήσουν με ένα άλλο μπουκάλι ή να σας κάνουν επιστροφή χρημάτων.

Share this post