6+1 βασικά στοιχεία αποθήκευσης κρασιού που πρέπει να γνωρίζετε

6+1 βασικά στοιχεία αποθήκευσης κρασιού που πρέπει να γνωρίζετε

Πρώτα απ ‘όλα, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των εκλεκτών κρασιών ωφελούνται από τη μακροχρόνια παλαίωση. Τα περισσότερα κρασιά απολαμβάνονται καλύτερα μέσα σε λίγα χρόνια από την κυκλοφορία. Αν θέλετε να αγοράσετε κρασιά για ωρίμανση, θα πρέπει πραγματικά να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε χώρο αποθήκευσης επαγγελματικής ποιότητας – ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο δηλαδή.

Οι υπόλοιποι ακολουθώντας μερικές απλές οδηγίες θα πρέπει να διατηρείτε τα κρασιά σας ασφαλή μέχρι να είστε έτοιμοι να τα πιείτε.

  1. Κρατήστε τα δροσερά…

Η θερμοκρασία είναι ο νούμερο ένα εχθρός για το κρασί. Θερμοκρασίες υψηλότερες από 21 ° C παλαιώνουν ένα κρασί πιο γρήγορα από ό, τι συνήθως είναι επιθυμητό. Και αν γίνει πολύ πιο ζεστό, το κρασί σας μπορεί να «μαγειρευτεί», με αποτέλεσμα να επιπεδοποιηθούν αρώματα και γεύσεις. Το ιδανικό εύρος θερμοκρασίας κυμαίνεται μεταξύ 7 ° C και 18 ° C (13 ° C αναφέρεται συχνά ως το τέλειο), αν και αυτό δεν είναι ακριβές. Μην ανησυχείτε πάρα πολύ αν ο αποθηκευτικός σας χώρος είναι πιο ζεστός κατά δύο βαθμούς, αρκεί να ανοίξετε τα μπουκάλια μέσα σε λίγα χρόνια από την κυκλοφορία τους.

Διαβάστε σχετικά: Ποιά είναι τα πιό συνηθισμένα ελαττώματα στο κρασί και πώς τα εντοπίζουμε;

 

  1. Αλλά όχι πολύ δροσερά!

Το να διατηρείτε κρασιά στο ψυγείο του σπιτιού σας είναι καλό για έως και δύο μήνες, αλλά δεν είναι καλό στοίχημα για μακροπρόθεσμα. Η μέση θερμοκρασία του ψυγείου πέφτει πολύ κάτω από τους 8 ° C για την ασφαλή αποθήκευση ευπαθών τροφίμων και η έλλειψη υγρασίας θα μπορούσε τελικά να στεγνώσει τους φελλούς, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει στον αέρα να εισχωρήσει στα μπουκάλια και να καταστρέψει το κρασί. Επίσης, μην κρατάτε το κρασί σας κάπου που θα μπορούσε να παγώσει (πχ σε ένα ο γκαράζ το χειμώνα ή ξεχασμένο για ώρες στην κατάψυξη). Εάν το υγρό αρχίσει να μετατρέπεται σε πάγο, μπορεί να διασταλεί και  να ωθήσει το φελλό προς τα έξω.

 

  1. Σταθερή θερμοκρασία

Το πιο σημαντικό από το να ανησυχείτε για την επίτευξη τέλειας θερμοκρασίας είναι η αποφυγή ακραίων ή συχνών μεταβολών θερμοκρασίας. Εκτός από τις “μαγειρεμένες γεύσεις”, η διαστολή και η συστολή του υγρού μέσα στη φιάλη μπορεί να ωθήσει το φελλό ή να προκαλέσει διαρροή. Στοχεύστε στη συνέπεια, αλλά μην παρανοήσετε για μικρές διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Τα κρασιά ενδέχεται να έχουν  πάθει χειρότερα κατά τη μεταφορά από το οινοποιείο στο κατάστημα που το αγοράσατε. (Ακόμα κι αν η ζέστη έχει μετακινήσει τον φελλό, αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι το κρασί είναι κατεστραμμένο. Δεν υπάρχει τρόπος να το ξέρετε μέχρι να το ανοίξετε – θα μπορούσε να είναι νόστιμο παρόλαυτα.)

Διαβάστε σχετικά: Ποιές είναι οι σωστές θερμοκρασίες σερβιρίσματος κρασιού;

 

  1. Σβήστε τα φώτα

Το φως, ειδικά το ηλιακό φως, μπορεί να δημιουργήσει πιθανό πρόβλημα για τη μακροχρόνια αποθήκευση. Οι ακτίνες UV του ήλιου μπορούν να υποβαθμίσουν και να ωριμάσουν πρόωρα το κρασί. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι οινοποιοί χρησιμοποιούν χρωματιστά γυάλινα μπουκάλια; Είναι σαν γυαλιά ηλίου για κρασί. Το φως από οικιακούς λαμπτήρες πιθανότατα δεν θα καταστρέψει με τον ίδιο ρυθμό το κρασί, αλλά μπορεί να εξασθενίσει τις ετικέτες σας μακροπρόθεσμα Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως μπορεί να είναι λίγο ασφαλέστεροι από τους λαμπτήρες φθορισμού, οι οποίοι εκπέμπουν πολύ μικρές ποσότητες υπεριώδους φωτός.

 

  1. Προσέξτε την υγρασία

Σύμφωνα με τον κλασικό κανόνα, τα κρασιά πρέπει να αποθηκεύονται σε ιδανικό επίπεδο υγρασίας 70%. Η θεωρία υποστηρίζει ότι ο ξηρός αέρας θα στεγνώσει τους φελλούς, οι οποίοι θα αφήσουν τον αέρα να μπει στο μπουκάλι και θα χαλάσουν το κρασί. Ναι, αυτό συμβαίνει, αλλά αν δεν ζείτε σε μια έρημο ή σε αρκτικές συνθήκες, πιθανότατα δεν θα συμβεί σε εσάς. (Ή εάν αποθηκεύετε μπουκάλια για 10 ή περισσότερα χρόνια, αλλά τότε επιστρέφουμε στο ζήτημα της επαγγελματικής αποθήκευσης.) Οπουδήποτε μεταξύ 50% και 80% υγρασία, θεωρείται ασφαλής – η τοποθέτηση μιας κατσαρόλα νερού στην αποθήκη σας, μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες. Αντίθετα, εξαιρετικά υγρές συνθήκες μπορούν να ευνοήσουν τη μούχλα. Αυτό δεν θα επηρεάσει ένα σωστά σφραγισμένο κρασί, αλλά μπορεί να βλάψει τις ετικέτες. Ένας αφυγραντήρας μπορεί να το διορθώσει.

 

  1. Δείτε τα πράγματα πλαγίως

Παραδοσιακά, τα μπουκάλια αποθηκεύονται στα πλάγια, προκειμένου να διατηρηθεί η υγρασία του φελλού, το οποίο θεωρητικά θα πρέπει να εμποδίσει το στέγνωμα του φελλού. Εάν σκοπεύετε να πίνετε αυτά τα μπουκάλια στο εγγύς έως το μεσοπρόθεσμο διάστημα ή εάν τα μπουκάλια έχουν εναλλακτικά πώματα (βιδωτό ή γυάλινο πώμα), αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ωστόσο, θα το πούμε: Η οριζόντια τοποθέτηση είναι ένας αποδοτικός χώρος για την αποθήκευση των μπουκαλιών σας και σίγουρα δεν μπορεί να βλάψει τα κρασιά σας.

 

  1. Όχι πολλοί κραδασμοί

Υπάρχουν θεωρίες ότι οι κραδασμοί θα μπορούσαν να βλάψουν το κρασί μακροπρόθεσμα επιταχύνοντας τις χημικές αντιδράσεις στο υγρό. Μερικοί σοβαροί συλλέκτες ανησυχούν ακόμη και για τις λεπτές δονήσεις που προκαλούνται από ηλεκτρονικές συσκευές, αν και υπάρχουν λίγα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις επιπτώσεις αυτού. Σημαντικές δονήσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαταράξουν το ίζημα σε παλαιότερα κρασιά και να τα εμποδίσουν να ηρεμήσουν, καθιστώντας τα δυνητικά δυσάρεστα. Εκτός αν ζείτε κοντά σ΄ έναν σιδηροδρομικό σταθμό ή φιλοξενείτε ροκ συναυλίες, είναι πιθανό αυτό να είναι πρόβλημα για τη βραχυπρόθεσμη αποθήκευσή σας; Όχι.

 

Λοιπόν, πού πρέπει να φυλάσσω τα μπουκάλια μου;

Εάν δεν έχετε ευλογηθεί με ένα δροσερό, όχι πολύ υγρό υπόγειο που μπορεί να να γίνει κελάρι, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε, με μερικά απλά ράφια σε ασφαλές μέρος. Αποκλείστε την κουζίνα, το πλυντήριο ή το λεβητοστάσιο, όπου οι θερμές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα κρασιά σας και αναζητήστε μια τοποθεσία που δεν ευθυγραμμίζεται άμεσα με το φως που εκπέμπεται από ένα παράθυρο. Θα μπορούσατε επίσης να αγοράσετε ένα μικρό συντηρητή κρασιού και να ακολουθήσετε τις ίδιες οδηγίες: Εάν διατηρήσετε το ψυγείο κρασιού σας σε δροσερό μέρος, δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε τόσα χρήματα για κλιματισμό.

Ίσως, αν υπάρχει μια ντουλάπα που δεν χρησιμοποιείται ή άλλος κενός χώρος αποθήκευσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση κρασιού; Εάν έχετε έναν κατάλληλο σκοτεινό, σταθερό χώρο που δεν είναι πολύ υγρός ή στεγνός, αλλά είναι πολύ ζεστός, μπορείτε να επενδύσετε σε μια αυτόνομη μονάδα ψύξης ειδικά σχεδιασμένη για κρασί. Υπάρχουν μερικά φθηνά συστήματα για μικρούς χώρους, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό γίνεται για επαγγελματική αποθήκευση κρασιού.

 

Διαβάστε κι αυτό: 4+1 Gadgets Κρασιού Στα Οποία Αξίζει Να Επενδύσετε

 

Πότε είναι ώρα να αναβαθμίσετε τις συνθήκες αποθήκευσης;

Αναρωτηθείτε αυτό: Πόσα ξοδέψατε πέρυσι για την αγάπη σας στο κρασί; Εάν ένα ψυγείο κρασιού 800 ευρώ αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 25% του ετήσιου προϋπολογισμού σας για την αγορά κρασιού, ήρθε η ώρα να το σκεφτείτε πιο προσεκτικά. Μπορεί επίσης να προστατεύσει την επένδυσή σας.

Μία άλλη συμβουλή από συλλέκτες: Όποιον αριθμό και αν σκέφτεστε για τη χωρητικότητα αποθήκευσης, διπλασιάστε τον. Μόλις αρχίσετε να μαζεύετε κρασιά για να πιείτε αργότερα, είναι δύσκολο να σταματήσετε.

 

Αν θέλω να αγοράσω ένα συντηρητή κρασιού, τι πρέπει να αναζητήσω;

Οι συντηρητές κρασιού είναι, οι πιο βασικές αυτόνομες μονάδες που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν σταθερή θερμοκρασία – μερικές φορές είναι κατάλληλες για σερβίρισμα παρά για μακροχρόνια αποθήκευση – ενώ η κάβα είναι ένα ντουλάπι ή ένα ολόκληρο δωμάτιο που αποθηκεύει κρασί σε βέλτιστες συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα – μακροχρόνια ωρίμανση: μια σταθερή θερμοκρασία (περίπου 13 ° C), με έλεγχο της υγρασίας και με κάποιο τρόπο να κρατήσετε το κρασί μακριά από το φως και τους κραδασμούς.

Τα ψυγεία ποικίλλουν ως προς την πρόσβαση που θα έχετε στα μπουκάλια σας, οπότε σκεφτείτε καλά κατά πόσο θα μπορείτε να δείτε τι είναι μέσα και πόσο εύκολο θα είναι να πάρετε ένα μπουκάλι όταν το θέλετε. Τα μπουκάλια στοιβάζονται; Υπάρχουν ράφια που σύρονται έξω; Σκεφτείτε το μέγεθος και το σχήμα των φιαλών που συλλέγετε, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο τα μπουκάλια χωράνε στα ράφια – είναι πολύ φαρδιά, ψηλά ή ασυνήθιστα διαμορφωμένα, ταιριάζουν ή καθόλου;

 

Η πόρτα είναι κάτι που πρέπει να δώσετε προσοχή. Είναι πιο σημαντικό για εσάς να βλέπετε τα μπουκάλια ή να τα προστατεύετε από το φως; Είναι το γυαλί διαυγές, χρωματισμένο, διπλό ή ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία; Βεβαιωθείτε ότι η πόρτα ανοίγει στη σωστή πλευρά για το σημείο που το τοποθετείτε – όχι κάθε μονάδα δεν έχει αναστρέψιμες πόρτες. Ορισμένα μοντέλα έχουν κλειδαριές ή ακόμη και συναγερμούς.

 

Οι ακριβότερες μονάδες ενδέχεται να έχουν πολλαπλές ζώνες θερμοκρασίας, κάτι που είναι ένα ωραίο χαρακτηριστικό εάν θέλετε να διατηρήσετε τα κόκκινα σας σε μία θερμοκρασία και τα λευκά σας σε μια πιο δροσερή, πιο έτοιμη για κατανάλωση θερμοκρασία. Οι έλεγχοι υγρασίας είναι επίσης χρήσιμοι. Κάντε ό, τι μπορείτε για να βρείτε μια μονάδα που να είναι αθόρυβη. Όσο περισσότερο ξοδεύετε, τόσο καλύτερα θα πρέπει να είναι τα υλικά, όπως ράφια αλουμινίου που κρατούν δροσερές θερμοκρασίες καλύτερα από τα πλαστικά, ή ένα τραχύ εσωτερικό που θα είναι καλύτερο για την υγρασία από ένα ομαλό.

Διαβάστε ακόμα: Πως λειτουργούν οι διαφορετικές ζώνες θερμοκρασίας σ’ έναν συντηρητή κρασιού;

πηγή: winespectator.com

Share this post