Αψέντι η «πράσινη νεράιδα»

Αψέντι η «πράσινη νεράιδα»


«Μετά το πρώτο ποτήρι βλέπεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός συνηθισμένου πότη, μετά το δεύτερο βλέπεις τα πράγματα τερατώδη και σκληρά, αλλά με την επιμονή, είναι δυνατόν να επιτευχθεί ένα τρίτο επίπεδο από το οποίο βλέπει κανείς αυτό που είναι επιθυμητό, παράξενο και μυστηριώδες» Oscar Wilde

Δεν υπάρχει αλκοολούχο ποτό που να αμφισβητήθηκε και να κατηγορήθηκε περισσότερο από το Αψέντι.
Το αψέντι είναι ένα ποτό που λατρέψανε καλλιτέχνες, ποιητές και συγγραφείς κατά την μποέμ εποχή στο Παρίσι. Ανάμεσά τους

μεγάλα ονόματα όπως ο Μποντλέρ ο οποίος το ανακάτευε με κονιάκ, ο Rimbaud με λικέρ από καφέ, ο Πικάσο, Ζολά, , Van Gogh, Χέμινγουει, Verlaine, , Τουλούζ Ροτρέκ και ο Oscar Wilde που προαναφέραμε. Όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες αφιέρωσαν στο αψέντι έργα τους, πίνακες, ποιήματα και αναφορές.

Πράσινο ελιξήριο ή πράσινο δηλητήριο;

Το σίγουρο είναι ότι και το αμφιλεγόμενο αυτό αρωματισμένο απόσταγμα, όπως και πολλά άλλα αποστάγματα, ξεκίνησε την καριέρα του σαν ένα ελιξίριο. Πολύ πριν από το λανσάρισμα του τον 18ο αιώνα σαν ένα θαυματουργό υγρό που θεραπεύει τα πάντα, από τον Dr. Pierre Ordinaire , ο Πυθαγόρας πρότεινε το κύριο συστατικό του(την αψιθιά) ως βοήθημα στις γέννες, όπως επίσης ήταν γνωστή η χρήση του ως θεραπευτικό για τους ρευματισμούς και τον ίκτερο. Κατά τον Μεσαίωνα εκχύλισμα αψιθιάς χρησιμοποιούνταν για την θεραπεία της δυσπεψίας, ενώ η χρήση του από τη λεγεώνα των ξένων για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, εκτίναξε τη δημοτικότητα του

Το Αψέντι παράγεται από τον εμποτισμό βοτάνων σε αλκοόλη ψηλού βαθμού για 24 ώρες. Το κύριο βότανο είναι η μεγάλη αψιθιά( Artemisia absinthium) η οποία μαζί με άλλα βότανα όπως μάραθος, αστεροειδής γλυκάνισος, μέλισσα, αρτεμισία, κορίανδρος, χαμομήλι κ.α., εμποτίζονται σε αλκοόλη και στη συνέχεια ακολουθεί επαναπόσταξη. Το χαρακτηριστικό σμαραγδί χρώμα του το αποκτά από τα φυτά χρωματισμού τα οποία προστίθενται για πολύ σύντομη περίοδο στο τέλος της διαδικασίας.
Το αψέντι κατηγορήθηκε ανελέητα για πρόκληση παραισθήσεων και άλλων παρενεργειών, γεγονός που αποδόθηκε στην παρουσία της τερπένης της αψιθιάς θυΐόνης (thujone). Με μέγιστο επιτρεπόμενο όριο σήμερα τα 10mg/l, θυΐόνης, η πράσινη νεράιδα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, διάβρωνε το μυαλό των καταναλωτών κατά τον 19ο αιώνα, λόγω των ψηλών επιπέδων της τάξης των 260mg/l της τερπένης αυτής. Έρευνες όμως που γίνανε σε σύγκριση με δείγματα από αψέντι που κυκλοφορούν στις μέρες μας, δείξανε ότι τα επίπεδα της ουσίας την εποχή εκείνη δεν ήταν ψηλότερα από τα σημερινά. Μια ακόμα προσπάθεια συσχετισμού της θυιόνης με το αλκαλοειδές Δ9 (Τετραϋδροκανναβινόλη ή ΤΗC) που είναι δραστικό κανναβινοειδές και φέρνει σωματικές και ψυχικές επιδράσεις στον άνθρωπο, απέτυχε, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συνδέεται με τους ίδιους εγκεφαλικούς δέκτες και ως εκ τούτου αποδεικνύονται λάθος και οι υποθέσεις, Ένα απόσταγμα όμως με περιεκτικότητα αλκοόλης που φτάνει το 74%(!) , αλλά και φτηνά σκευάσματα αλκοόλης τα οποία πλημμύρησαν τις αγορές δεν ήθελαν και ιδιαίτερη προσπάθεια να δημιουργήσουν πράσινες νεράιδες ή και πράσινους δράκους στο μυαλό των καλλιτεχνών που το λάτρεψαν παράφορα αλλά και των αστών μεταξύ των οποίων είχε γίνει δημοφιλές.

Η άλλη πλευρά της αλήθειας η οποία οδήγησε στην απαγόρευση της πράσινης νεράιδας στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν οι ολοένα και μεγαλύτερες πωλήσεις του σε ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που έθιγε τεράστια οικονομικά συμφέροντα κερδίζοντας μερίδια αγοράς από άλλα αλκοολούχα ποτά. Η Ελβετία έσυρε τον χορό των απαγορεύσεων στις αρχές του αιώνα, με την Αμερική να ακολουθεί το καλοκαίρι του 1912 και τελευταία την κατεστραμμένη από την φυλλοξήρα οινική Γαλλία τον Ιανουάριο του 1915.
Η πράσινη νεράιδα των γοητευμένων καλλιτεχνών αλλά και με τους ορκισμένους εχθρούς, έμεινε στην παρανομία μέχρι τα τέλη του περασμένου αιώνα. Σήμερα πολλά κράτη -μεταξύ των οποίων και η Γαλλία- έχουν ήδη άρει τις απαγορεύσεις ή χαλαρώσανε τους περιορισμούς..

Πρόσφατα η Liqueurs de France ξεκίνησε το λανσάρισμα της σειράς αψέντι Einigma στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια να αλλάξει τις αντιλήψεις των καταναλωτών για το απόσταγμα αυτό.

Το Αψέντι επανέρχεται δυναμικά, μαζί όμως με τα ελεγμένης ποιότητας αποστάγματα κυκλοφορούν φτηνές απομιμήσεις αμφίβολης ή κακής ποιότητας. Για να διαπιστώσετε την αυθεντικότητα ενός προϊόντος, προσθέστε νερό στο απόσταγμα. Το αυθεντικό αψέντι πρέπει να γίνει γαλάκτωμα.

 

Share this post